Segítek: csírásgaluska, más néven nyögő. Nincs meg? Akkor valami hasonlót: nudli, spätzle, gnocchi, nokedli. esetleg bryndzové halušky.
Persze van egy – hibásan - elterjedt neve, a sztrapacska. (A strapatý szó jelentése kócos, borzas, mivel a reszelt nyers krumpli borzassá teszi a galuskát. A mai szlovák nyelvhasználatban már csak a káposztás sztrapacskát nevezik “borzaskának”:(kápustové strapačky), a juhtúrós galuskát pedig bryndzové halušky néven emlegetik, amit mifelénk nemes egyszerűséggel sztrapacskának kell kiejteni és szinte mindenki szereti, ami nem is csoda, hiszen ellen lehet-e állni a tejföltől krémessé vált tésztának, amelyen ott figyelnek a pirított szalonnapörcök?
Bár a sztrapacska története a bryndzáéval indul, amelynek elkészítését a román pásztoroktól tanulták, azt mondják szlovák nemzeti étel. Erről már írtam korábban. Most csak kiegészítem néhány autentikus szlovák szakíró véleményével:
slovenska-kuchyna-placky-a-halusky,
Slovenským národným jedlom,
Naším národným jedlom nie sú a asi nikdy ani neboli bryndzové halušky
Szóval Haluska fesztivál, Vanyarc. Évente egyszer az ínyencek Mekkája.
Az egész fesztiválban az a legszebb, hogy itt a "kézműves" kifejezés nem puszta szólam.
Amíg a férfiak és az ifjúság dolgozik, a háttérben szakmai továbbképzés folyik
A sztapacska keringő (bryndzové halušky cirkulujúcej)
Előadja: a Váci Ifjúsági Fúvószenekar
Jöhet mindenféle street food divat, jöhet az „óco” kinai, vagy a mekis menü, én hű maradok a sztapacskához. (no meg a lángoshoz, a kürtöskalácshoz, a sültkolbászhoz) Még az sem zavar, hogy mindenki esküszik a saját receptjére. (Persze én is, de csak azért, mert az a legjobb).
A díszítése ugyan vitatható, de legalább szép színes
Végül is nem ismertem meg az egyetlen és igazi haluska receptet. Persze a dolog nem szokatlan, gondoljunk csak a dunai, bajai, szegedi halászlére, vagy a töltött káposzta variációkra. Szerencsére itt sincs vérre menő harc, hogy melyik az igazi: juhtúrós, a tehéntúrós, esetleg a káposztás. Mindenki megtalálhatta magának a legjobbat:
Juhtúrós, tehénturós, káposztás
Részemről új egyéni csúccsal 38 féle noklit kóstoltam, amit azért nem ajánlok senkinek, mert úgy járhat, mint én, aki a huszadik után már elfelejtette az elejét, és kezdhette elölről az egészet.
Azért igen nehéz megmondani ám, hogy melyik a legjobb? A „nagyi féle” klasszikus mellé jönnek a trónkövetelők (vagy talán trónbitorlók?):
Igazi fúziós konyha. Görög feta sajt, olasz olajbogyó, egyiptomi lime és magyar túró
Ime néhány újragondolt finomság: (Aki nem hiszi járjon utána)
Karfiolos galuska juhtúróval
Tofus galuska juhtúróval
Diós tönkölyös galuska juhtúróval
Liptói galuska juhtúróval
oláh galuska (ez nagyjából hasonlít az eredetire, csak oláhföldön így hívják)
sárgarépás galuska juhtúróval
Cukkínis galuska juhtúróval
Spenótos galuska juhtúróval
Juhtúrós sztrapacska gluténmentesen
Sütőben sült sztrapacska
Hamis sztrapacska
Túrós és savanyú káposztás sztrapacska
Túrós haluska lapockapörkölttel
Zabpelyhes sztrapacska
Reform sztrapacska
Medvehagymás sztrapacska
Ha valakivel szembejön a fentiek közül valamelyik, ne ijedjen meg! Vigye haza, próbálja ki. Nem mindegyik halálos.
Most kiderül. A túrós, vagy a káposztás a finomabb?
További képek a fesztiválról
forrás:
http://www.mindmegette.hu/sztrapacska-a-krumplis-galuska-48704http://hvg.hu/gasztronomia/20090701_tokeletes_sztrapacska_recepthttps://hu.wikipedia.org/wiki/Sztrapacskahttp://www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20120920-nudlik-es-galuskak-a-vilag-korul.htmlhttp://dobruchut.azet.sk/bryndzove-halusky/http://www.foodandwine.hu/2009/07/27/szlovakiai-konyha-1-bryndzove-halusky-1/http://gasztrofasirt.blog.hu/2016/06/17/focistak_eledele-_szlovakia_kurtos_kalacs_tokaji_bor_es_tarsaihttp://terebess.hu/tiszaorveny/recept/sztrapacska.htmlhttp://magazin.restauracie.sme.sk/c/5993235/slovenskym-narodnym-jedlom-uz-nie-su-prekvapujuco-bryndzove-halusky.htmlhttp://dobruchut.azet.sk/clanok/31725/slovenska-kuchyna-placky-a-halusky-maju-domov-pod-tatrami/