Megmaradt a húsvéti sonka?

Megmaradt a húsvéti sonka?

Megmaradt a húsvéti sonka?

Cipóban sült csülök

Ma még húsvéti lázban lázban égünk, de lehet, hogy hamarosan megkerülhetetlen lesz a kérdés: mi legyen a maradék sonkával?

Ime a(z egyik) legjobb megoldás: a CIPÓBAN SÜLT CSÜLÖK

 Csülökkel töltött cipók

A csülök persze ízlés, meg fogyókúra kérdése, de akármilyen húsvéti sonkából elkészíthető, ha vállalják a rizikót, mert aki megkóstolta, annak hamarosan hiányozni fog.

Készítése nem bonyolult, sőt - ha van otthon kenyérsütő gép -  gyerekjáték. 

50 dkg lisztből a gépben a szokásos módon elkészítjük a kenyértésztát. (figyelem: csak dagasztás, sütni nem kell). Ha elkészült, 4 egyenlő részre osztjuk, majd a tenyerünkkel az asztalon görgetve "gömbölyítjük" (szakszóval virgoljuk,  bár ezt a szót nem kell megtanulni).Csülkös cipó készítése

Kelesztés után kéttenyérnyi nagyságúra kinyújtjuk, kevés mustárral megkenjük, és  - ha van - szórunk rá sült hagyma (lyoni hagyma) darabokat. Ráhalmozunk 20-20 dkg főtt füstölt sonkát/csülköt. 4 oldalát egymásra hajtva cipó alakúra formázzuk, és a hajtást lefele fordítva a tésztát további fél órát pihentetjük.

Csülkös cipó sütés előtt Sütőben 230 C fokon 15, majd 200 C fokon további 15 percig sütjük. A sütési idő. és a hőfok a sütő típusa, és a bucik nagyságának függvényében változhat, de ezt úgyis tudja mindenki, aki sütni szokott.

Ha megsült, a cipókat vízbe mártott ecsettel átkenjük, Praktikus, ha elfogyasztása előtt jobb, ha megvárjuk, amíg egy kicsit kihűl.

Csülkös cipó kisütve

Jó étvágyat!  

Húsvéti sonka

Fánkvilág Magyarországon

Fánkvilág Magyarországon

Fánkvilág Magyarországon

Szeretjük a fánkot!

Nemcsak farsangkor készítünk fánkot, hanem bármikor,  amikor megkívánjuk -  akár reggelire, tízóraira, ebéd utáni desszertként. Van belőle hagyományos, lekváros, csokis, banános, eperhabos vagy éppen avokádókrémmel töltött is.


Fánk variációk
Hájastészta és fánksütő verseny, Csömör

Fánk szavunk a szász eredetű fankox, fankoch elődökből vezethető le. Erdélyi neve a tájnyelvi pánkó, de Baranyában huppancs, Borsodban, Bodrogközben krepli, a Felvidéken siska, a palócoknál pampuska néven is előfordul. 

A kelt, zsírban sütött és a zsírban magától megforduló szalagos fánk mellett elterjedt a tojásos gyúrt tésztából vágott, zsírban sütött, porcukrozott forgácsfánk (csöröge, herőce, száraz pánkó) is. Ide sorolhatjuk a faszénparázson sült kürtöskalács forgácsfánkkal rokon változatát, a zsiradékba merítve sütött kürtősfánkot is. Ráadásul ezzel még nincs vége. Néhány fánk készülhet főtt tésztából, de akár burgonyából is.

Bár készítésének hagyománya az ókori Rómáig nyúlik vissza, Magyarországon a fánk csak a XIX. században terjedt el, pedig egy korabeli feljegyzés szerint 1603-ban gróf Thurzó Szaniszló galgóci várában egy lakomán - hetedik fogásként - már fánkot szolgáltak fel.

Fánkvilág

A választékra igazán nem lehet panaszkodni!

Tehát fánk vonalon jók vagyunk. Legalább 40, de ha a változatokat is nézzük, akkor száznál is többféle fánkot ismerünk (és szeretünk). Ha csak fele olyan jó volna az önreklámunk, mint a franciáknak, vagy az amerikaiaknak, akkor fánknagyhatalom lehetnénk.

A teljes választékot persze nem tudom bemutatni,  ezért most jöjjenek a legismertebb, illetve a legérdekesebb/extrémebb fánkok. Recept nincs. Azt mindeni válassza ki magának a netről. 

 

Farsangi fánk

Farsangi fánk

Lehet millió féle fánk, de nekem ez az egyetlen és igazi FÁNK! 

A farsangi asztal ékessége a nevezetes szalagos fánk. amivel háziasszonyok ezrei küzdenek évről évre, hogy a tökéletességet jelképező szalag a sütemény oldalára kerüljön. Hamisítatlan magyar édességnek érezzük (mint még oly sok egyebet is, amely a Monarchia idejéből való), pedig voltaképpen – kicsit zavaros családfával -bécsi eredetű

 

Rózsafánk

fánk rózsafánk

Nagyon szép, de ismerni kell a trükkjét, hogy ilyen formát kapjunk.

A rózsafánk egy igazi fánkkülönlegesség. Kevesen ismerik, és még kevesebben készítik annak ellenére, hogy világszerte különösen népszerűek a gyorsan, kelesztés-pihentetés nélkül készíthető forgácsfánkok. Ez is olyan, csak a mindössze falatnyi fánkrózsa formája a szokványostól kissé eltérő, és nemcsak finom, de pompás-mutatós vendégváró is.

 

Virágfánk

Rózsafánk

Rózsafánk

A farsangi fánknál a szalag a kihívás, itt a forma leválasztása 

 

Hívják rózsafánknak is, de a virágfánk jobban illik rá, és nem fogják összekeverni sem. Ritkán találkozunk vele (és akkor meg szemérmetlenül drágán árulják) palacsintáéhoz hasonló tésztából sütőforma segítségével készül. 

 

Csörögefánk / forgácsfánk / hólabda

Csöröge fánk

Az igazi csöregefánk. Nem keverendő össze a forgácsfánkkal.

Fánk fesztivál 062Schneeballen fánk közeli rokona Nekem a kedvenc. Finom, omlós, ráadásul könnyebb elkészíteni, mint hinnéd. Ez persze csak a forgácsfánkra vonatkozik. Sajnos összemossák a kettőt. Az igazi csöröge készítése lassú és macerás. Más a tésztája, más a forma, de iszonyatosan finom. Fogyasztásához nagy önuralom szükséges, mert  könnyen függővé tesz! 

 

Ez meg a forgácsfánk

Túrófánk (túrópuffancs)

fánk apácsfánk - Fritule(miske)

Ha szereted a túrót, szereted a fánkot, de nincs időd egy igazi farsangi fánk elkészítésére, vagy csak nem akarsz hozzáfogni a dagasztáshoz, kelesztéshez, akkor ez álmaid fánkja! Biztos lehetsz benne, hogy villámgyorsan elfogy.

 

  

Ekler fánk, Képviselőfánk

fagyi - mini ekler

Az eklerfánkból is van csokis, vaniliás, kicsi, nagy. Ez akkora, mint egy gyufa.

Alapja az egész világon elterjedt égetett tészta. Szinte mindenhol megtalálható, mégis a rengeteg magyar süti különlegesség közül az egyik legikonikusabb a vanilia krémmel és habbal töltött képviselőfánk. Bár az elkészítése egyszerű, mégsem mernek sokan hozzálátni, mert tartanak az égetett tésztától, pedig hihetetlenül sokféle formában, ízben találkozhatunk vele az egész világon.

Krumplifánk (panka)

Fánk - krumplifánk rokagombasAz olajban sült krumplifánk nem az a habos, könnyű desszert, amiből csak úgy betolunk három szeletet, majd megfejeljük egy szelet csokoládéval. Tömény, nehéz kalóriabomba, de mit tegyen az ember, ha épp kívánja? Mártásos ételekhez kiváló köret, a maradékot meg akár lekvárral is fogyaszthatjuk édesség gyanánt.

 

 

Császárfánk (ischl-i fánk)

fánk ischl-iA Salzburg tartományi Bad Ischl a Ferenc József kedvenc fürdővároskájáról elnevezett ischl-i fánkot manapság már csak islernek hívjuk.

Megjelenése is sokat változott, de a „boldog békeidők” szakács könyveiben még az eredeti recept található.

Bár szoros rokonság köti a linzerkoszorúhoz, de eredete miatt eleink valószínűleg a császárfánk elnevezést elegánsabbnak gondolták. Amúgy sem ez az egyetlen fánk, ami kicsit sem hasonlít a fánkhoz.

 

Sváb kanálfánk

fánk kanálfánkNéha előfordul, hogy nincs otthon semmi. Akkor jöhet a kanálfánk, aminél egyszerűbb fánk már nincs is. A galuska főzés ehhez képest kalandtúra.

Hasonló a tarkedlihez, és - mint szinte minden fánknak - ennek is számtalan változata ismert.

 

Tolófánk

fánk tolófánkEnnek is van híres rokona (valószínűleg a közvetlen felmenője), a spanyolok Churros fánkja.

A rokon nem véletlenül olyan népszerű. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Sárgabarack lekvárral, vagy csokikrémmel abbahagyhatatlan.

 

 

Kürtöskalács műhely 

Dorongfánk (kürtőskalács, botratekercs)

Egyesek úgy tartják, hogy a kürtös kalács elnevezés a helyes, mert a sütemény a honfoglalás kori időkig vezethető vissza. Ekkor a portyázó magyarok, a zsákmányolt lisztet és tojást összegyúrták és kürtjeikre csavarva megsütötték a tábortűznél. Ez legalább annyira nevetséges, mint ahogy az, hogy a jól dokumentálhatóan erdélyből érkezett „ősi” Szakolcai kürtőskalács (Skalický trdelník) az első eredetvédett szlovák termék. Saját állításuk szerint nem lopták a receptet, hiszen Erdélyben írásban először csak 1679-ben emlékeztek meg kalács isteni ízéről és illatáról.

Kürtöskalács installációEgyébként a szakirodalom a német baumkuchent, a szász baumstriezelt, a svéd spettekakát és a szlovák skalicky trdelníket egyaránt a kürtőskalács „rokonának” tekinti. Persze a németek és svédek - a szlovákokkal ellentétben - nem próbálják meg a többieket a készítéstől eltíltani.

A legtöbb fánkféle formája, ízvilága mára már kialakult, nem úgy a dorongfánkunk, amely a „street food” népszerűségének hozományaként napjainkban komoly ráncfelvarráson esik át.Kürtöskalács -kürtös krémes - kürtös csapágy

 

Szénafánk

fánk szenafank

Autentikus és ritka zalai édesség. Ábrahám Gézáné "Vasi, zalai parasztételek" c. könyve bizonyítja meglétét. Tulajdonképpen vaníliás krémmel töltött cérnametélt-gombóc olajban kisütve. Kicsit munkás, de nagyon egyedi és finom. Készítéséhez nem árt, ha van tésztakészítő gépünk.

Talán meglepő, hogy fánknak hívják, de ez is a  bizonyíték arra, hogy mennyire változatos tud lenni kedvelt farsangi fánkunk rokonsága.  

 

 

Ördögpirula, tarkedli vagy csehpimasz

fánk ördögpirula 2Kanalas fánk, egérke, főtt fánk néven is ismert az ördögpirula. Igazi nagymama-recept, de mivel pikk-pakk elkészül kevés hozzávalóból, bátran ajánljuk sietős háziasszonyoknak, fiatal, akár kezdő konyhatündéreknek.

Anno a tarkedlit, csehpimaszt egérkének is nevezték, olyan muris a sok kis tésztapuffancs a vékonyodó farkincájával. Sütőporral összeállított tésztája is ismert. Hamar elkészül. Nem adja a farsangi fánk  feelinget, de legalább hizlal.

És végül:

Apácafing régies nevén apátza-fingotska

fánk apácsfing (nonnenfürzle)Tényleg van ilyen. Egy egyszerü – néha krémmel töltött –  a középkori angliából származó fánkféle

Mielőtt megbotránkoznának, szögezzük le: így hívják a világon mindenütt, ahol ismerik. Angliában nun’s puffs, Németországban Nonnenfürzle, a katalánoknál pet de monja, Franciaországban pet de nonne. Bár ott költői neveket is aggatnak rá, úgymint: szellőfánk, selyemsutty, apácaszellő.

 

Jó étvágyat!

Fánk fesztivál

 

 

forrás:

http://www.cookta.hu/hir/ordogpirula-fott-fank-egerke
http://www.mindmegette.hu/fantasztikus-fankok-48316/
https://divany.hu/gasztro/fank-kisokos/
http://hvg.hu/gasztronomia/20140221_Vilag_fankjai_egyesuljetek__recept
https://www.sussvelem.com/fank-fajtak
http://sutitakarok.cafeblog.hu/2015/02/22/apaca-a-fankok-kiralynoje/
http://valasz.hu/gasztronomia/apacasohaj-103415
http://www.mindmegette.hu/knedli-brindza-kurtoskalacs-a-szlovak-konyha-diohejban-50102/
http://www.mindmegette.hu/kurtoskalacs-dorongfank-botratekercs-48804/
http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20160418-a-szlovakok-kurtoskalacsat-az-unio-vedi-szuakolca-masaryk-eredet.html
http://felvidek.ma/2013/08/nem-loptak-a-szlovakok-a-kurtoskalacsot/
http://www.bumm.sk/archivum/2007/07/23/10777_lenyuljak-a-szlovakok-a-kurtoskalacs-eu-vedjegyet
http://www.mindmegette.hu/kurtoskalacs-dorongfank-botratekercs-48804/
http://maimoni.cafeblog.hu/2011/02/16/szenafank/
http://gasztrofasirt.blog.hu/2016/06/17/focistak_eledele-_szlovakia_kurtos_kalacs_tokaji_bor_es_tarsai
https://cookpad.com/hu/receptek/1927076-rozsafank-recept
http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/ekler-fank
http://blikkruzs.blikk.hu/konyha/kanalfank-20-perc-alatt-szuper-desszertet-talalhatsz/f1l5wd0
https://divany.hu/gasztro/fank-kisokos/
https://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/egerke_vagy_csehpimasz
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ap%C3%A1cafing
http://valasz.hu/gasztronomia/apacasohaj-103415

 

Itália az asztalon - Palermói utcakaja

Itália az asztalon - Palermói utcakaja

Itália az asztalon - Palermói utcakaja

Costa - Palermo -Mercato Vucciria Via ColtellieriSzicília fővárosa, Palermo néhol sokszor egészen extrém látványt nyújt. Pontosan ilyen extrém az utcakaja is, mert – bár nem köztudott, - a szicíliaiak ételei rendesen különböznek a hagyományos olasz konyhától.

Igen sokféle – szinte csak itt található – figyelemre méltó helyi specialitás van. Néhány ezek közül (persze a teljesség igénye nélkül):

 

Pagnottiello napoletano, az (általában) szalonnával, sonkával töltött buktaszerű zsemleféle

 

Sfogliatelle és az aragostina, az egyedi formájú töltött édes levelestészta

 

Babá, a rumba áztatott!!! jellegzetes formájú vajas piskótatészta

 

Cannolo, (töltött tésztarolád, mint nálunk a habtekercs)

 

Arancini, a népszerű szicíliai rízsgombóc

 

Cioffe, ami leginkább a mi csöröge fánkunkra hasonlít

 

Gelato con brioche a hosszúkás briósba gyömöszölt fagylalt.

 

Szóval van néhány finomság, amiért érdemes – átmenetileg –felfüggeszteni az egészséges táplálkozásra vonatkozó ígéretünket.

 

És most a gasztró-adrenalin függőknek két visszautasíthatatlan ajánlat:

 

A panino con la milza:
Palermo utcakaja Pane ca meusa

Panino con la milza (helyi dialektusban pane ca meusa). Szinte kizárólag Palermóban kapható borjúnyelvből, tüdőből, lépből készítik.

Palermo utcakaja Pane ca meusa feltét

Szezámos „zsemlekenyérbe”, vastellába pakolják, sajttal, citrommal, egyes változatban (maritatu) ricottával kínálják.

Palermo utcakaja Pane ca meusa tálalásA Vucciria piacon kihagyhatatlan próbatétel és egyben jó téma az otthoni élménybeszámolókhoz.

 

Palermo utcakaja Stigghiola sütés

stigghiola szicíliai konyha tipikus étele igen egyszerű,

Mosott bárány, kecske, vagy csirkebél, só, petrezselyem, hagyma. Nyárson, parázs felett póréhagymával megsütik. Ennyi.

Görög eredetü, ahol kokoretsi (κοκορέτσι), néven ismert a jellemzően bárány belsőségekből a húsvéti időszakban készített ételt. Ma már a stigghiola a szicíliai konyha tipikus étele, amely élvezi a hivatalos elismerést, ennek köszönhetően használhatja „Hagyományos olasz konyha” címet.

 

Palermo utcakaja Stigghiola kitálalva

 

Végül ugyan ez részletesebben 11 percben:

Jeges nyalat

Jeges nyalat

Jeges nyalat

A fagylalt
                                                                                                 Édes nyalakodás, aminek nem kell ellenállni.

 

Úgy szokás kezdeni, hogy „Már a régi görögök is …”, de a fagyi története azért messzebbről indul, mert a kínaiak már ötezer évvel ezelőtt felfedezték a tejből, jégből készül édességet. Ma úgy gondoljuk, ez volt a fagylalt őse.

Ország torták fagyi
Jégbezárt torták. Lúdláb, Szilvásgombóc, Pándi megy, Fekete erdő, Szatmári szílva

Hippokratész orvosságként ajánlotta betegeinek, Nagy Sándor élénkítő szerként fogyasztotta a csaták előtt. Néró császár pedig rabszolgáival négyszáz kilométeres messzeségből hozatott jeget, hogy elkészíthessék neki a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölccsel kevert csemegét.

 UKBA fagyi zöld - rózsaszín

 Mit kérsz kisfiam? A pirosat! Sárga és zöld húsú dinnye

A világ első nyilvános fagylaltozója 1672-ben Párizsban nyílt meg, ahol nyaranként citromfagylaltot árultak. Népszerűségére jellemző, hogy az akkori celebek, Voltaire, Rousseau, Diderot, Napóleon is törzsvendég lett..

Túrógombóc - fekete keksz - pöttyös túrós fagyi

Itt csak a sorrend lehet a kérdés. Adrenalin, Afrika koktél, fekete keksz, túrógombóc , pöttyös túros

Hazánkba a legenda szerint olasz közvetítéssel került a fagylalt. Mátyás király felesége, Aragóniai Beatrix hozott magával, udvari sütő-, és cukrászmestereket, akik ismerték a fagylaltkészítés módját. A mohácsi vészt követően a törökök másfajta édességeket tettek általánossá, így a fagyi csak az 1700-as elején tűnt fel újra, de különlegessége miatt – akkori szóhasználattal - jeges nyalatot még az 1700-as években is csak a főúri kedvtelések között tartották számon. Az elnevezése sem egységes. Hol olasz nyelven gelatónak (fagyasztott), hol németül, Eisnek (jég) nevezik. Ezt megunva Báróczi Sándor testőr író találta ki rá 1775-ben a ma is használt fagylalt szót, de a kifejezés csak közel 100 év múlva került be igazán a köztudatba.

Görögdinnye fagyi

Az eperfagyi finom, a görögdinnye fagyi meg trendi 

Közben persze a fagyi egyre népszerűbbé vált. Sisi királyné kedvence például ibolyából készült. A hideg nyalat ismerté válásában nagy szerepük volt az olyan tradicionális székesfővárosi cukrászdáknak, mint a Lukács, a Hauer, a Ruszwurm, az Auguszt. A fagylaldáknak, hűsöldéknek nevezett helyeken üvegtálban, porcelánban, fémkelyhekben szolgálták fel a fagylaltot, de fogyasztása akkor ugrott meg igazán, amikor 1904-ben, a Saint Louis-i világkiállításon egy szíriai fagylaltárus – aki megelégelte a kelyhek mosogatását – azzal lepte meg vendégeit, hogy édes pitatésztába töltötte, s ezzel ünnepélyesen feltalálta a tölcsért és így megszületett a FAGYLALT!

UKBA fagyi gombócok

Színharmónia a gyakorlatban

Néhány éve divatba jöttek a joghurtfagylaltok is, amelyeket gyümölcsökkel ízesítenek, az extrém ízek kedvelőinek pedig az elbitangolt fantáziájú cukrászok képesek előrukkolni lecsós, pacalos, sajtos, chilis fagylaltokkal.

És akkor most melyiket válasszam:

melyiket válasszam

Ime a kreatív választék  (fagyiban):Petrezselymes kiwi fagyi

Zöldséges gyümölcsfagylalt: Petrezselymes kiwi 

Kapros fehér csokoládé fagyi

 Nem tökölődtek! Kapros fehércsoki fagyi

 

Fügés rétes fagyi

 Bevallom, még rétesben sem ettem ilyent, nem hogy fagylaltban, Fügés rétes fagyi

  

Papriás csirke és uborka fagylalt

A paprikás csirke azért talán egy kicsit durva. Persze csak ha nem (tejfölös) uborkás fagyival esszük.

 

Céklás narancs fagyi

Bátorság próba: céklás narancs fagyi. 

 Fagyiország - Bodzás joghurt - Apple pie - Coconout - Pinguino f

Laktózmentes fagylaltok. A bodzás joghurt, pino pinguino, rebarbara és társai 

 Nyolc féle vanilia fagyi

 Itt a vendég bármilyen fagylaltot kérhet - ha az vanília fagyi Nyolc féle ízben

Adrenalin és Afrika koktél fagyik

A többihez képest szinte már tradicionális ízvilág: Adrenalin és Afrika koktél

ukba fagylalt

 Aki eddig nem jutott eszébe egy kis nassolás, az ezt a képet nézze meg. 

 

Forrás:
http://hvg.hu/gasztronomia/20070801_fagyi_jeg_okor_fagyizo_tolcser
http://nagyutazas.hu/magazin/article.php?id=794
http://www.soleluna.hu/soleluna.php?fagylalt-kiszallitas=a_fagylalt_tortenete
Hajónapló az étteremből I. rész

Hajónapló az étteremből I. rész

Hajónapló az étteremből I. rész

 

Costa - Valletta - Waterfront

Ma már (talán) nem luxus, de azért nem túl gyakori, hogy egy tengertelen ország egyszerű fia (és oldalbordája) egy, a vizibusznál kicsit nagyobb hajón töltsön el a Földközi tengeren nyolc napot. Nekem sikerült, és amennyire lehetett, igyekeztem megörökíteni az utazást, amibe perszer időnként egy kis ínyenckedés is belefért.

Costa - Ristorante Wellnes 651

Kezdjük az elején, a hajóval:

A következő részben végig esszük az étlapot. Az executive chef, Luigi Carotenuto azt ígérte, hogy elhozza nekünk itália  legjobb ételeit, amit - nem mellékesen - Bruno Barbierri 7 Michelin csillagos Celebrity MasterChef állított össze.Costa - executive chef Luigi Carotenuto

 Erről lesz tehát szó sok-sok fényképpel második részben.

Costa - Gála vacsora étlapja I

Ez a kapitányi vacsora menüje. Volt még egy gálavacsora, a többi napon meg 5 fogásos étkezések komoly választékkal, de erről majd később.

Marseille quartier Le Panier

Marseille quartier Le Panier

Marseille quartier Le PanierEgy rövid kiruccanás képei Marseille Panier (azelőtt nyomor, jelenleg turista)negyedébe.

Costa - Marseille Panier negyed GraffitiiEgy igazi turistacsalogató kép. Az idő rövidsége miatt sajnos a modellel nem tudtam megismerkedni.

 

Costa - Marseille Panier negyedA Panier negyedet leánykori nevén torokmetszőnek hívták. Mára a hulló vakolatból is látványosságot csináltak, bár a helyiek szerint a vasúttól északra azért ne nagyon kószáljunk.

 

Costa - Marseille Panier negyed La Cagole - Montée des AccoulesAz üzlet dekorációjára nem lehet panasz.

 

Costa - Marseille Rue de PanierIgazán hangulatos negyed. Még esős időben is.

 

Costa - Marseille - Bar des 13 coinsHíres hely. Jó a konyha és erős a kávéjuk

.

Costa - Marseille Panier negyedKíváncsi vagyok, itthon a hatóság mit szólna az ilyen festéshez.

 

Costa - Marseille Panier negyed graffitiA sok szerencsétlen, akik összebarmolják a házakat, érezzék magukat lealázva.

 

Costa - Marseille kikötő tükörmennyezet 212Tükörmennyezet a kikötőben. Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2013. alkalmából építették. Hatalmas attrakció lett belőle. Mára a turisták kedvence. Pécsről mi is jut eszünkbe az EKF-el kapcsolatban?    

 Costa - Marseille - undartgroundUndartground. Hogy van az, hogy kicsit sem olyan, mint a matyóbabás üzletek a Váci utcában, mégis mindenki ismeri és fotózza?

 

Costa - Marseille - Rue Trigance graffitiNálunk egy ilyen "tisztasági festés" mennyibe kerülne? Pályázat, látványterv, engedélyeztetés, előre nem látható költségnövekedés, alvállalkozók levonulása, határidő módosítás, garanciális javítások, koncepció váltás, új pályázat kiírása.....

 

Costa - Marseille kikötő 211Egy igazi halászhajó. Hozzám hasonló tengeretlen polgárnak ritka látvány.

 

Costa - Marseille Kikötő rák 196Előttem rakták ki a halászhajóból. Még mozgott, de itthon biztosan megkérdeznék, hogy "Tessék mondani, friss ez az izé?"

 

Costa - Marseille Kikötő halak 205Erre mondja az egyszerű ember, hogy ilyen hal nincs is! Mondjuk, ha a Tisza-tóban fogták volna, én is meglepődnék.

 

Costa Nápoly egy napja

Costa Nápoly egy napja

Costa Nápoly egy napja

Egy izgalmas éjszaka a hajón, közlekedési továbbképzés a robogók városában, séta a tízezer bóvli utcájában és végül a Fekete Özvegy kórus emlékezetes előadása. 

Előbb-utóbb jön Palermo is, de csak erős idegzetűeknek. Megnézzük, hogy készül a belsőség (lép, tüdő, nyelv ...) szendvics. Végül bónuszként egy kedves gyermek bemutatja az igazi tarantella táncot. 

Costa  Barcelona  tapas flamenco carnival

Costa Barcelona tapas flamenco carnival

Costa Barcelona tapas flamenco carnival

Egy földközi tengeri kiruccanás képei.

Az eleje a kötelező városnézés, de utána jön a tömény élvezet! Tapas tapas hátán. Közelről, felülről, alulról .... Utána némi tangó összegabalyodó lábakkal, meg egy fantasztikus flamenco tánc. Végül még egy meglepetés a szent Eulalia rend végzős nővéreivel!

Idővel lesz még több is. Nápolyból, a pizza szülőhazájából. ahol Végigettük a város több legeslegjobb pizzériáját, ahol  kizárólag ők csinálják az egyetlen valódi és eredeti pizzát. Utána, meghallgattuk a híres Fekete özvegy kórus előadását. A kórusnak csak azok lehetnek a tagjai, akik legalább két férjüket vesztették el tragikus körülmények között, és a rendőségi is lezárta a rosszindulatú feltételezéseken alapuló vádaskodások kivizsgálását.

Palermóból. ahol kipróbáltuk a buciba töltött fagylaltot, és megkóstoltuk  a Panino alla meusa-t (fűszeres lében főtt belsőségekkel töltött szendvics), vagy a grillezett stigghiole-t (csirkebélbe (is) töltött bizonytalan - vagy inkább mondjuk úgy, többféle - darált izével töltött) ínyencséget.

Közben a hajón Luigi Carotenuto 3 csillagos shef, a hagyomány és korszerűség jegyében összeállított olasz ételeit próbálhattuk ki.

Szóval a közeljövőben lesz néhány érdekesség. Addig is nézzék meg a barcelonai képeket.

http://indafoto.hu/dudasbela/costa_mediterranea

 

RUGELACH – Az askenázi csodasüti

RUGELACH – Az askenázi csodasüti

RUGELACH – Az askenázi csodasüti

Van aki a fehér karácsonyt várja. Nekem mindegy, csak karácsony legyen!

Amerikai gasztronómia jórészt az európai finomságok (pizza, hamburger, fánk. és még ki tudja mi minden) átvételével alakult ki. Ezek közé tartozik a rugelach is.

rugelach tekercs

New York-ban ilyentájt a pékségek megtelnek ennek a sütinek a fantasztikus illatával és az emberek kilószámra viszik, hiszen számos családban része a karácsonyi repertoárnak. Nem véletlenül.

Rugelach

Bár a 20. században az USA-ban lett igazán népszerű. de gyökerei a közép-európai – lengyel -zsidó konyháig nyúlnak vissza. A hámán táska és a fánk mellett a rugelach hagyományosan hanukai, valamint tu bisváti sütemény, vagyis e két alkalommal -  a makkabeus szabadságharc örömünnepén, valamint a fák újévének ünnepén - került és kerül ma is a zsidó családi asztalra.

Kétféle forma elfogadott. A divatosabb croissant:

rugelach csokival

és a könnyebben elkészíthető tekercs:

rugelach sütés előtt

A rugelach (ma már) a különböző édes és sóstöltelékkel megtöltve is készülhet. Csak ízelítőül: (lekvár, dió, mazsola, fahéj, vagy csoki, mandula, mogyoró. kerülhet bele mák vagy marcipán, aszalt szilva, szárított vörös áfonya, kardamon. Lehet fűszerezni fahéjjal, gyömbérrel, sőt akár csokoládé vagy cukrozott kakaópor is gazdagíthatja a kis tekercseket – csak a fantázia szab határt a sokféleségnek. Nekem a sós változatban a pestos-sajtos jött be a legjobban.

Az elkészítése igényel némi türelmet, (a tészta krémsajttal készül, ettől elég (hajaj!) nehéz vele dolgozni, úgyhogy egyrészt nagyon fontos jól lehűteni, hogy nyújtható legyen, másrészt sok lisztet kell alá szórni). 

Rugelach tészta Hozzávalók:

25 dkg natur krémsajt
20 dkg jó minőségű hideg vaj
30 dkg rétesliszt
15 dkg finomszemű kristálycukor
1/2 késkanál só

A kenéshez: 1 egész tojás felverve

Töltelék: ki-ki saját – és családja - ízlése szerint

 

Elkészítés: a tekercses változat

 és a croissant forma:

 A sütemény egyetlen hibája, hogy gyorsabban elfogy, mint ahogy elkészül a következő adag – viszont remekül fagyasztható, ezért előre is dolgozhatunk!

 

forrás:
http://www.foodisgood.co.il/recipe/rugelach/
http://www.mako.co.il/food-recipes/recipes_column-cakes/Recipe-fd5588c2c3e3151006.htm
http://www.mindmegette.hu/rugelach-az-askenazi-csodasutemeny-46910/http://www.mindmegette.hu/rugelach-az-askenazi-csodasutemeny-46910/
http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2005/12/rugelach-hanukarcsonyi-barackos-dis.html
http://maimoni.cafeblog.hu/2015/10/06/rugelach-az-abbahagyhatatlan/
https://www.youtube.com/watch?v=MiC0Ml1bz8w
https://www.youtube.com/watch?v=-UUbiNn50ds

 

Bécsi puncs II.

Bécsi puncs II.

Bécsi puncs II.

Karácsony Sisinél

A (szabad) időmet azzal töltöm, hogy bejárom – néha többször is - Schönbrunn,  Karlsplatz, Spittelberg, Freyung, Am Hof és a Práter adventi vásárait. Nem kell megijedni, ez mind Bécsben van, és a forralt borral sem tudunk nagyon mellényúlni,

Bécs - Wiener christkindlmarkt narancsdísz

Amúgy sokat gondolkodtam, miért is érdemes a fűszeres puncs, fahéj, vanília, pörkölt mandula és a sülő gesztenye illatatú adventi vásárokra elmenni? Pontosan én sem tudom, de az biztos, hogy a mesteri szintre emelt dekoráció, a forró puncs íze elővarázsolja a karácsonyi hangulatot.

Tehát …. Még mindig Itt az alkalom ajándék keresés ürügyén egy kis bécsi kiruccanásra (Bécsi puncs I.rész.itt).

 

Adventi vásár Sisinél

schonbrunn-palace-vienna-christmasSchönbrunni kastély, 1130 Bécs
2016.11.19.-12.26. naponta 10-21 óráig
12.24. 10-16 óráig, 12.25.-26. 10-18 óráig
Újévi vásár 2016.12.27.-2017.01.01.
naponta 10-18 óráig

Pompás birodalmi kulisszák előtt kínál romantikus hangulatot a Schönbrunni Kastély előtt felállított kulturális-,és karácsonyi vásár, ami , karácsony után újévi vásárrá alakul át.. A szortiment főleg hagyományos kézműves termékekből és kézzel készített karácsonyi dekorációkból áll. A sétát hangulatot karácsonyi koncertek és a bőséges gyerekprogramok teszik teljessé.

Art Advent a Karlsplatzon -művészet és kézműipar

christmas-market-karlsplatz-viennaBécs, Karlsplatz, 2016. 11. 18.–12. 23.,

Ha a nagyszabású, látványos karácsonyi vásárokat kedveli, ám a városháza előttit már unja, remek alternatíva lehet a Karlsplatz vására, melynek gyönyörű hátteret ad a Karlskirche fenséges épülete. Természetesen van étel és forró ital is – az pedig külön jó pont, hogy rossz idő esetén ezek elfogyasztásához félig zárt sátrak alá is behúzódhatunk –, de a főszerep ezen a helyen a bio termékeké és a kézműves ajándékoké, táskáké, ékszereké.

Karlsplatz art adventA gyerekek sem fognak unatkozni: a templom előtti téren többek között hatalmas szalmajátszótér, hajtánypálya, bábszínház, élő állatok, körhinta várja őket.

Spittelbergi karácsonyi vásár

Spittelberg


2016.11.12.-12.23. H-Cs 15-21, P 15-21.30 óráig
Szo 12-21.30 óráig, V & ünnepnapokon 12-21 óráig
Spittelberggasse, Schrankgasse, Gutenberggasse, 1070 Bécs

A MuseumsQuartier-ből a MUMOK melletti lépcsőn felsétálva pár perc alatt a Spittelberg-negyed idilli vásárában lehetünk.

A vásár három párhuzamos utcán kanyarog végig, előbbi kettő közt kis sikátorokon is átjuthatunk, a harmadik csak a két vége felől közelíthető meg. Az egész vásárnak nagyon kedves, családias hangulata van, valószínűleg a kézműves termékek, a szűk utcácskák és az itt iszogató, beszélgető sok helybéli lakos miatt. Kedvenc.

 Ez a hely csupa olyat tud, amit az MQ trendi vására nem. Apró fényfüzérek mindenütt. A régi házak közt kanyargó zegzugos utcácskákon kígyóznak végig a Weihnachtsmarkt am Spittelberg standjai, ahol főleg kézműves termékeket és kulináris ajándékötleteket kínálnak, de az idén először itt karácsonyi postahivatal is üzemel, saját spittelbergi karácsonyi bélyeggel.

Régi bécsi karácsonyi vásár a Freyungon

ACM Freyung

Nyitva: 18:11 ig 2016/12/23.
Napi 10:00-21:00 
U3 metróállomás Herrengasse, vagy U2 Schottentor

1772 óta a bécsiek nagy kedvence, rengeteg helyi jár ide, már-már kötelező program karácsony tájt kilátogatni a békebeli hangulatú Altwiener Christkindlmarktra (Valahogy kiesik a turista útvonalból. Viszont, ha valamelyikük ide tévedt, az tuti hogy engem talált meg felvilágosításért!)

Bécs - Adventmarkt Freyung Biobauern

A Freyungon van a város egyik legrégebbi vására. Az elődök már a 18. században idetelepültek, ebben az elegáns környezetben árulták termékeiket. A hagyomány tovább folytatódik, a standok kínálata a paloták eleganciájához igazodik, nincs giccs, minőségi, kézműves alkotások, üvegdíszek, hagyományos betlehemek és kerámia tárgyak kelletik magukat a polcokon. Színpad is áll a téren, ahol esténként fúvósok zenélnek, remek aláfestésként a hangulatkeltéshez. Pár lépést arrébb araszolva, szinte belebotlunk a belváros másik remek vásárába, melynek az Am Hof az otthona. 

A belvárosi Freyung téren az hagyományőrző esemény. Már 1772-ben is rendeztek itt karácsonyi vásárt, manapság kaphatók. 16 órától ünnepi hangulatú adventi zene tölti be a teret. Néhány lépéssel arrább, az Am Hof adventi vásáron ugyancsak igényes kézműipari termékeket vásárolhatunk.

Am Hof adventi vásár

Bécs - weihnachten Markt Am Hoh

2016.11.11.-12.23.
H-Cs 11-21 óráig, P-V & ünnepnapokon 10-21 óráig, ételkiszolgálás 22 óráig
Am Hof, 1010 Bécs

A Freyungtól néhány lépéssel arrébb található Am Hof karácsonyi vásáron 76 kunyhóból kínálják a portékát: főként kézzel készített ajándéktárgyakat ékszereket, valamint karácsonyi díszeket a tradicionálistól a szupergiccsesig. De éhesek és szomjasak sem maradunk, puncsos standok, pezsgőbár, regionális finomságok gondoskodnak az ünnepi ízekről. A hangulatot pedig karácsonyi kórusok előadásai emelik.

Bécs - Am Hof Radio Wien havazásEz délután volt. Mikor elmentem, jött a jó idő (meg a tömeg) 

Bécs - weihnachten Markt Am Hoh. Sinnesfreuden

 Hát ennyi volt kedvcsinálónak. Lehet hogy a közeljövőben még írok egy kicsit a manapság oly divatos street food-ról, ahogy Bécsben csinálják.
Bécs - Käsespätzle und TirolerI gröstl

Forrás:
www.weihnachtsmarkt.co.at
www.artadvent.at
www.spittelberg.at
www.wintermarkt.at/wintermarkt
www.weihnachtsmarkt-hof.at
www.altwiener-markt.at
http://travelo.hu/advent/2016/11/14/adventi_tippek_ausztria_2016/
Bécsi puncs I.

Bécsi puncs I.

Bécsi puncs I.

Karácsony Sisinél

Itt az alkalom ajándék keresés ürügyén egy kis bécsi kiruccanásra.

Bécsi advent 049

A vásárlást persze nem kell túl komolyan venni, inkább csak úgy, mint a helybéliek. Gyönyörködjünk a varázslatos fényekben, vegyüljünk el a forgatagban, és élvezzük a forralt bor, a puncs, a sült gesztenye illatát. Kóstoljuk meg a sajátos bécsi street food finomságokat. Hallgassuk a koncerteket, és hagyjuk a gyerekeket kedvükre játszani, mert itt a hangsúly a játékon, a pihenésen van!

Bécs weihnachtsmarkt-wilhelminenberg-2015-adventmarkt-19to1Wilhelminenberg. A legjobb panorámák egyike, de turistáknak messze van.

A választék hatalmas! A turistalátványosságtól a Mercado Navideño de Latinoamérica y Ausztria-n, és a Néprajzi múzeum „menekültügyi” karácsonyi vásárán át a helyi kis közösségek által szervezett „ki tud több puncsot inni, amíg a gyerek játszik” tematikáju bulikig mindenki megtalálja a neki megfelelőt.

Íme a részletek a teljesség igény nélkül: (A képek persze az elmúlt évekből valók. és nem mindet én készítettem)

 

Karácsonyi álom a Christkindlmarkton

A legismertebb, a legnagyobb

Helyszín: I.kerület Rathausplatz 1010 Wien

U2 metró: Rathaus, Villamos:Burgtheater megálló

Bécs - Wiener christkindlmarkt az utcs felől

Bécsi Városháza

Az idei évben is sok újdonsággal és fényárban úszó mesevilággal várja a Bécsi Városháza előtt a Bécsi Karácsonyi álom a Christkindlmarkton elnevezésű karácsonyi vásár a hárommillió külföldi és osztrák látogatót, akik számára ez az adventi vásárok non plus ultrája

Bécs - karácsonyi vásár 2

A mintegy százötven standnál ékszerekben, karácsonyi dekorációkban, karácsonyfadíszekben, kézműves termékekben, kézzel készített édességekben és más kulináris ínyencségekben, melegítő italokban (úgy rémlik forralt bor és puncs), és egyéb finomságokban dúskálhatnak az érdeklődők.

Bécs - Wiener christkindlmarkt Városháza

Szintén új ünnepi díszbe öltöztetik ilyenkor a vásárt körülölelő park fáit, a gyerekek számára pedig Mennyei Postahivatal, bábszínház, Jézuska-Műhely, százlábú-fa és más mesebeli csodák teszik teljessé az élményt.

Bécs - weihnachten Markt Am Hoh betlehemes figurák

A karácsonyi hangulathoz adventi éneklés, prominensek tolmácsolásában elhangzó karácsonyi történetek és a látogatók között fel-felbukkanó Bécsi Jézuska járul hozzá.

Bécs - Bécs karácsony városháza Betlehem

A látogatók két nagy jégfelületen és számos sétányon korcsolyázhatnak a parkban. A 4.500 m²-nyi jégfelület mellett jégtekézésre is nyílik lehetőség. A parkban káprázatosan szép installációk elevenítik meg a gyermekek számára a karácsonyi történeteket.

Bécs -mesekert 3

A Városházán a Volkshalléban az apróságok ingyenesen díszíthetnek mézeskalácsot, barkácsolhatnak, és megfogalmazhatják a Jézuskához intézett kívánságaikat.

 

Karácsonyi falu császári környezetben

Természettudományi Múzeum

 

Helyszín: 1. kerület, Maria-Theresia-Platz, (A városházi bulitól 3 megálló villamossal)

Bécs karácsonyi vásár

A karácsonyi vásár idén már tizenegyedik alkalommal mindig sok embert vonz, hiszen errefelé állnak meg a turistabuszok. A dekoráció nemcsak a „faluban” rendhagyó, a két múzeum, a Hofburg és a közeli Múzeumi Negyed is mind-mind turisztikai attrakció.

Bécs - Wiener christkindlmarkt édességek

A szokatlan ajándék ötletek, a karácsonyi énekek, gospel kórusok és persze a puncs, meg a forralt bor mind-mind olyan kellékek, melyek az ünnepre készítik fel szívünket, lelkünket és ahhoz segítenek, hogy az alkohol illata mellett, magunkba szívjuk a karácsonyi hangulatot (is).

 

 Winter im MQ (MuseumsQuartier)

Múzeumi Negyed. forró puncs, jó zene, 6 jégcsarnok hipsztereknek

 Bécs MQ 2012

Helyszín: 7. kerület, Museumsplatz 1-5.

U2-es metró: Museumsquartier, U3-as: Volkstheater

Bár nem hagyományos karácsonyi vásár (ezt vegyék komolyan!), mégis annak jegyében fogant. Az egyik legfelkapottabb hely a városban. A hipszterek kedvence, azok járnak ide, akiknek a giccses, habcsókos vásárokból már tele van a hócipője. A jégkunyhókban a hangszórókból menő osztrák DJ-k zenéje szól, odakint pedig, majd ha kellően hideg lesz, a curling pályán sportol majd a nép.

Addig meg (főleg) elektro, hip-hop koncertek: Mavi Phoenix, Marlene Nader, Erwin & Edwin MQ Courtyard és egyéb zenei live act (belépés ingyenes).

Ezen kívül nyitva "A láthatatlan Show"kiállítás, amire hét művész kapott meghívást láthatatlan kulturális produkciók bemutatására. (csak csendben jegyzem meg, hogy erre mi, magyarok is tökéletesen alkalmasak vagyunk/lennénk!) Bonusként pedig fel lehet menni látványos, de az egyébként megközelíthetetlen MQ tetőtérre is.

Hogy teljes legyen a hipszter karácsony, a Winter Race keretében kipróbálhatjuk a miniatűr autó akadálypályát is.

Sötétedés után mind az udvar, mind múzeumi falak egy atmoszférikus hangulatot kapnak fényfestéssel. Az építész, Daniel Sanwald egy másik művészi komponens segítségével biztosítja a fák kivilágítását úgy, hogy fagyöngynek álcázott transzulenten fólia (ha valaki tudja mi ez, nem tartsa vissza magát!) belülről kifelé az összes fát megvilágítja.

BécsIm MQ 2008

Akiket sokkolnak a látottak, azok nyugodtan igénybe vehetik a jégkunyhókban a Café Restaurant, a HALLE, a BIOSK, a Corbaci, a Glacisbeisl és a MQdalily forralt bor és puncs kódnéven futó kulináris szolgáltatásait.

 

Stephansplatz

minden turista kötelező zarándokhelye

Helyszín: 1. kerület, Stephansplatz

Bécs Weihnachtsmarkt Stephansplatz

A Stephansplatz méltóságteljes és különleges  adventi vására, áhítattal teli környezetbe ágyazva, a legszínvonalasabbak (értsd: a lehető legdrágábbak) egyike.

Bécs - Wiener christkindlmarkt gyertyák

 

Bécsi adventi körmenet

Bármelyikkel versenybe száll, holott egyike a legfiatalabbaknak, idén lesz 3 éves. Meghitt érzés a belváros szívében, forralt bor (már megint!) kortyolgatva bóklászni. Kivált este, miután a dóm éjjeli fényét magára öltötte.

Bécs - Istvántemplom adventi vásár

A Szent István székesegyházat félkaréjban körülölelő standok kínálata sem rossz, nincsenek benne gagyi termékek, osztrák kézművesek árulják nagyon minőségi termékeiket.

 

Karácsonyi vásár a parkban

A személyes kedvenc. Családias hangulat, jó levegő, és a lakáshoz közel csak itt lehet ingyen parkolni.

Helyszín: 18. kerület, 1180 Türkenschanzpark

Bécs weihnachtsmarkt türkenschanzpark

A természet lágy ölén, egy idilli környezetbe települt a vásár. A Türkenschanzpark (1683-ban, itt sáncolták el magukat a törökök, amikor jött a Bécset felmentő sereg) kellős közepén botlunk a bódékba.

Bécs - Advent lámpák

Ha leesik a hó, nincs ehhez fogható. A 18. kerület kedvelt parkját sokan keresik fel, a szervezők pedig a forró puncs mellé mindig készülnek valamilyen meglepetéssel. Koncertek, köztük egy igazi unikum, a „Herman Lons Wien Jagdhornbläser (vadászkürt fúvós) csoport, gyerekprogramok (óriás szapanbuborék fúvó, mézeskalács díszítő) várják a vendégeket.

Bécs weihnachtsmarkt türkenschanzpark

Ja, este Bódi Ferenc és barátai élő cigányzenéjére próbálhatunk megbirkózni a forralt borral (már megint!), sült krumplival és persze a spätzle sem maradhat ki!

 

És a többi ...

A választéknak még nincs vége! Jön  Schönbrunn,  Karlsplatz, Spittelberg, Freyung, Am Hof.

Ezek egy része a turisták előtt talán nem annyira ismert, de tuti, hogy a bennszülöttek tudják, mi a jó!

Forralt bor és puncs

És még valami! Azt beszélik, hogy ezeken a helyeken hozzá lehet jutni valamiféle kultikus folyadékhoz. Úgy hívják weinacht punch, meg glühwein. Nekem már szép gyűjteményem van ezekből poharakból, úgy hogy HAJRÁ!!!!

forrás:
http://www.mqw.at/programm//programmdetail/winter-eroeffnung/
www.weihnachtsmarkt-stephansplatz.at/
http://www.weihnachtsmarkt-hof.at/
hwww.christkindlmarkt.at/home/
http://becsifekete.blog.hu/
http://www.weihnachtimpark.at/programm.htm
http://www.weihnachtsdorf.at/maria-theresien-platz/der-markt/information/
http://www.weihnachtsdorf.at/schloss-belvedere/der-markt/uebersicht/
http://www.divinaart.at/artadvent/
http://www.weihnachtsmarkt.co.at/de/der-markt.php
http://www.wintermarkt.at/
Csiganap Svédországban

Csiganap Svédországban

Csiganap Svédországban

Kanenbullar, a svéd fahéjas csiga

Mmm ... van valami édesebb, mint a  frissen sült fahéjas csiga illata ahogy lassan elolvad a szájban?

Hát azért akad, de most koncentráljunk a fahéjas csigára!

 

1999 óta minden év október negyedik napján Svédországban megtartják a fahéjas csiga ünnepét. Az 1900-as években kialakult kávékultúra hozadékaként a fahéjas csiga a svédek kedvenc süteménye.

kanelbulla nap

A virágárus és a mikulás maffia után végre egyszer a cukrászok és pékek jártak jól! Legalább is Svédországban.  A kanelbullens dag alkalmából 7.000.000 fahéjas csigát adtak el. És akkor még nem beszéltünk az otthon készült nagyi féle csigákról, amikben természetesen van mandulás, kakaós, mogyorós, és persze áfonyás is.

kanelbulla 5

A világban már mindenféle  "ételes' napokat kitaláltak. A palacsinta napról, meg a löncshús (spam) napról már korábban írtam. Talán tudja valaki, hogy nálunk még miért nem sikerült feltalálni valamilyen országos - mondjuk véreshurka - napot.

Én minden esetre megcsináltam a saját  kanenbullaromat:

kanelbulla 2

Nem egy ördöngösség, bár ha egy szőke, kék szemű svéd háziasszony mondaná, hogy "most jó!!!", biztosan finomabb lett volna.

 

Ha valaki kedvet kapott az elkészítéséhez, itt megnézheti:

 

 Itt meg az a bizonyos kék szemű háziasszony mutatja be tudását:

 

Jó étvágyat!

kanelbulle klasszikus

 

 

Forrás:
http://kanelbullensdag.se/
http://www.kungsornen.se/tips-och-tricks/teman-bakning/kanelbullens-dag/

 

 

Ki tudja, mi a haluska?

Ki tudja, mi a haluska?

Ki tudja, mi a haluska?

Haluska fesztivál Vanyarc 2016.

Segítek: csírásgaluska, más néven nyögő. Nincs meg? Akkor valami hasonlót: nudli, spätzle, gnocchi, nokedli. esetleg bryndzové halušky.

Haluska fesztivál - variációk - Szlovák nemzetiségi önkormányzat

Persze van egy – hibásan - elterjedt neve, a sztrapacska. (A strapatý szó jelentése kócos, borzas, mivel a reszelt nyers krumpli borzassá teszi a galuskát. A mai szlovák nyelvhasználatban már csak a káposztás sztrapacskát nevezik “borzaskának”:(kápustové strapačky), a juhtúrós galuskát pedig bryndzové halušky néven emlegetik, amit mifelénk nemes egyszerűséggel sztrapacskának kell kiejteni és szinte mindenki szereti, ami nem is csoda, hiszen ellen lehet-e állni a tejföltől krémessé vált tésztának, amelyen ott figyelnek a pirított szalonnapörcök?

Haluska fesztivál - Tavaszi haluska "Tavaszi" haluska 

Bár a sztrapacska története a bryndzáéval indul, amelynek elkészítését a román pásztoroktól tanulták, azt mondják szlovák nemzeti étel. Erről már írtam korábban. Most csak kiegészítem néhány autentikus szlovák szakíró véleményével:

slovenska-kuchyna-placky-a-halusky,

Slovenským národným jedlom,

Naším národným jedlom nie sú a asi nikdy ani neboli bryndzové halušky

 

Szóval Haluska fesztivál, Vanyarc. Évente egyszer az ínyencek Mekkája.

Haluska fesztivál - Héhalom II

Az egész fesztiválban az a legszebb, hogy itt a "kézműves" kifejezés nem puszta szólam. 

Haluska fesztivál - kézműves haluska

Amíg a férfiak és az ifjúság dolgozik, a háttérben szakmai továbbképzés folyik

Haluska fesztivál - Hírközpont

A sztapacska keringő (bryndzové halušky cirkulujúcej)

Előadja: a Váci Ifjúsági Fúvószenekar

Haluska fesztivál - Váci fúvósok 733 B

Jöhet mindenféle street food divat, jöhet az „óco” kinai, vagy a mekis menü, én hű maradok a sztapacskához. (no meg a lángoshoz, a kürtöskalácshoz, a sültkolbászhoz) Még az sem zavar, hogy mindenki esküszik a saját receptjére. (Persze én is, de csak azért, mert az a legjobb).

Haluska fesztivál - Túrós haluska 749

A díszítése ugyan vitatható, de legalább szép színes

Végül is nem ismertem meg az egyetlen és igazi haluska receptet. Persze a dolog nem szokatlan, gondoljunk csak a dunai, bajai, szegedi halászlére, vagy a töltött káposzta variációkra. Szerencsére itt sincs vérre menő harc, hogy melyik az igazi: juhtúrós, a tehéntúrós, esetleg a káposztás. Mindenki megtalálhatta magának a legjobbat:

Haluska fesztivál - variációk - SzügyJuhtúrós, tehénturós, káposztás

Részemről új egyéni csúccsal 38 féle noklit kóstoltam, amit azért nem ajánlok senkinek, mert úgy járhat, mint én, aki a huszadik után már elfelejtette az elejét, és kezdhette elölről az egészet.

Haluska fesztivál - Zsürizés előtt és utánEzek mind rám (is) vártak

 Haluska fesztivál - Zsürizésre várvaMeg ezek is!

Azért igen nehéz megmondani ám, hogy melyik a legjobb? A „nagyi féle” klasszikus mellé jönnek a trónkövetelők (vagy talán trónbitorlók?):

Haluska fesztivál - Görög fetás haluskaIgazi fúziós konyha. Görög feta sajt,  olasz olajbogyó,  egyiptomi lime és magyar túró

Ime néhány újragondolt finomság: (Aki nem hiszi járjon utána)

Karfiolos galuska juhtúróval

Tofus galuska juhtúróval

Diós tönkölyös galuska juhtúróval

Liptói galuska juhtúróval

oláh galuska (ez nagyjából hasonlít az eredetire, csak oláhföldön így hívják)

sárgarépás galuska juhtúróval

Cukkínis galuska juhtúróval

Spenótos galuska juhtúróval

Juhtúrós sztrapacska gluténmentesen

Sütőben sült sztrapacska

Hamis sztrapacska

Túrós és savanyú káposztás sztrapacska

Túrós haluska lapockapörkölttel

Zabpelyhes sztrapacska

Reform sztrapacska

Medvehagymás sztrapacska

 

Ha valakivel szembejön a fentiek közül valamelyik, ne ijedjen meg! Vigye haza, próbálja ki. Nem mindegyik halálos.

 

Most kiderül. A túrós, vagy a káposztás a finomabb?

Haluska fesztivál 094

 

 További képek a fesztiválról

forrás:

http://www.mindmegette.hu/sztrapacska-a-krumplis-galuska-48704
http://hvg.hu/gasztronomia/20090701_tokeletes_sztrapacska_recept
https://hu.wikipedia.org/wiki/Sztrapacska
http://www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20120920-nudlik-es-galuskak-a-vilag-korul.html
http://dobruchut.azet.sk/bryndzove-halusky/
http://www.foodandwine.hu/2009/07/27/szlovakiai-konyha-1-bryndzove-halusky-1/
http://gasztrofasirt.blog.hu/2016/06/17/focistak_eledele-_szlovakia_kurtos_kalacs_tokaji_bor_es_tarsai
http://terebess.hu/tiszaorveny/recept/sztrapacska.html
http://magazin.restauracie.sme.sk/c/5993235/slovenskym-narodnym-jedlom-uz-nie-su-prekvapujuco-bryndzove-halusky.html
http://dobruchut.azet.sk/clanok/31725/slovenska-kuchyna-placky-a-halusky-maju-domov-pod-tatrami/
A mindenmentes egytálétel

A mindenmentes egytálétel

A mindenmentes egytálétel

Sikerül megalkotnom a TÖKÉLETES ÉTELT!

Glutén mentes, cukormentes, zsírmentes, kalória mentes. Egyszóval:

MINDENMENTES!

 

Ime a mindenmentes egytálétel:

Mindenmentes egytálétel

Diétázók, fogyózók, egészségmániások is bátran fogyaszthatják!

A Mindenmentes étel korlátlan ideig eltartható, hűtést nem igényel. Kísérőnek próbálják ki a szintén most kifejlesztett mindenmentes italunkat, amihez az alábbi poharat javasoljuk:

Belsőfüles csésze

Figyelem!

A MINDENMENTES ételünket hamisítják!

A "Ennyire tellett a nyugdíjamból" és a "Hová lett a vacsorám?" típusú kreációk sem minőségben, sem mennyiségben nem azonosak a legkorszerűbb technológiával készült mindenmentes ételeinkkel.  

 

 

Ebéd a Bélánál

Ebéd a Bélánál

Ebéd a Bélánál

További sikeres munkát, és JÓ ÉTVÁGYAT kívánok mindenkinek.

Dudás Béla

 

 Dudás Béla búcsúkoncert a bécsi Madam Tussauds Hallban

 

Focisták eledele- Szlovákia - kürtös kalács, tokaji bor és társai

Focisták eledele- Szlovákia - kürtös kalács, tokaji bor és társai

Focisták eledele- Szlovákia - kürtös kalács, tokaji bor és társai

Néhány gasztronómiai érdekesség a 2016-os Foci Eb alkalmából

„Nem létezik semmilyen speciális szlovák konyha. Vannak azonban ételek, melyekkel Szlovákiában gyakrabban találkozhat mind bárhol a világon.

(Bratislava Tourist Service)

Szlovákia annyira fiatal, hogy Szlovákiához kötődő gasztronómiáról aligha beszélhetünk, ahogy Csehszlovákia gasztronómiájának tárgyalásával is bajban lettünk volna. Bajban lettünk volna, miközben mégis van. A szlovák nemzetnek és az ott élő kisebbségeknek ugyanis mégis van egy történelmileg formálódó konyhája, amit magukénak érezhetnek. Ez a konyha éppen a közös történelemtől és az együtt élő népektől kisebb-nagyobb mértékben magyar is, meg ukrán (ruszin) is, meg cseh is, meg osztrák is, meg lengyel is, meg román is, meg zsidó is, meg bolgár is.

Pozsony, Pressburg, Bratislava – elegendő csak Szlovákia fővárosának erre a három nevére gondolnunk ahhoz, hogy érezzük, a szlovák konyháról írni annyi, mint a monarchiát és a múltat is megidézni.

Hogyan csináljunk nemzeti ételt a sztrapacskábólVanyarc az igazi haluska

Ha akad valami, amiben – különösen manapság – a szlovákiai szlovák és magyarországi magyar maradéktalanul egyetért, akkor az bizonyára a brindzás galuska (bryndzové halušky). Abban ugyanis nincs vita, hogy ez egy szlovák étel. Persze jellemző, hogy ennek a nálunk is kedveltté vált ételnek a nevét nem voltunk képesek pontosan megjegyezni és a„bryndzové halušky” helyett sztrapacskát mondunk, de ennél jobban soha semmi ne terhelje meg a magyar-szlovák kapcsolatokat.

A brindzás galuska egyébként azért is lényeges, és azért is ejtek róla több szót, mert a szlovákok jelentős része ezt az ételt legalább annyira nemzeti szimbólumnak gondolja, mint a magyarok jelentős része a pörköltet. Egy ilyen ételnek persze történelmi múltja van és a Kárpát-medence népeinek is igen sok köze akad hozzá.

A brindza (liptai túró)

A brindzás galuskához mindenekelőtt brindza kell. A brindzát ugyan szlovák leleménynek gondolnánk, de ezt az erjesztett juhtúróból készülő terméket erdélyi vlach (román) pásztorok vitték a 14-17. században a Felvidéki területekre. Ez volt a „vlach-sajt”, „valch-túró”, amelynek a neve (brindza) szintén román eredetű. Eredetileg úgy készült, hogy a juhtúrót sóval összegyúrták, juhbőrbe varrták, majd felfüstölték.

Abban az időben, a 16. században, amikor Tokaj is felemelkedett, a brindzák legjobbika már a „liptai túró” volt. A liptói különleges jóságát a kiváló legelők (terroir) adták, és az, hogy benne hagyták a tejszínt, amitől krémesebb és kevésbé száraz maradt. Liptó mellett Árva, Túróc, Zólyom, Szepes, Gömör és Sáros vidékének juhtúróját emelték ki a kortársak. Liptó igazi versenytársa csupán Brezno volt, aminek szintén nagyra becsülték a juhtúróját.

Az Osztrák-Magyar Monarchia 19. századi vasútépítése kihatott a brindza kereskedelmére is. Ez pedig visszahatott a termékre, a termékfejlesztésre is. A korai juhtúrók még kemények voltak és késsel vágták fel őket, így árusították. A 19. század végére a technológia teljes változásával és iparivá válásával a korábban kemény juhtúró puha lett és még krémesebb. A szocializmus a brindzát is megviselte. A termelt mennyiség is, és a minőség is nagyot esett

A brindzás galuska (bryndzové halušky)Haluska Így készül 28

Van már brindzánk, van már galuskánk, fedezzük hát fel a brindzás galuskát. A hegyvidék népe lehetősége szerint sok minden ehetővel kombinálta a burgonyával készített galuskát és tett rá mindent, amihez csak hozzájutott Így lett ízletesebb és táplálóbb. Így került rá a túró, a párolt savanyított káposzta, a juhtúró, a füstölt szalonna, a zsíron, vajon pirított hagyma, és még sok más.

Aztán ebből a kísérletező kedvből és szűkösségből régiónként számtalan névvel számtalan variáció alakult ki. A hegyvidéki szlovák ember kedvét lelte a strapacky, loncky, smyíkance, frkacúre és egyéb variációk regionális neveiben, ahogy a különféle „módozatokban” is, mint a furmanské (fuvaros), polské (lengyel), sindeliarske (zsindelyező). A polské elnevezés arra is utal, hogy ez az ételcsalád az északi határon is átívelt, oda-vissza termékenyítve a hegyvidéki régió konyháját.

Nos, ha a sokféle elnevezésű étel haluškyja burgonyával készül és bryndza, valamint pirított füstölt szalonna kerül hozzá, akkor már fel is fedeztük a kedvelt brindzás galuskát. Ez az étel egyszerűen készíthető, ezért gyakorta előfordult a háztartásokban, de jellemzően a szlovák lakta területeken, és ott is főként a hegyvidéki részeken. Ez az étel amúgy a tágabb földrajzi környezetben a Kárpátok táján (Ukrajna, Lengyelország) mindenütt elterjedt, ami egyáltalán nem meglepő.

Az első szlovák-nyelvű szakácskönyv 1870-ben jelent meg (Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči, Pešti 1870) és szerzője egy budapesti szakács,

Terézia Vansová (1857-1942) írónő 1914-be kiadott „Novej kuchárskej knihy” című szakácskönyvében a legjellemzőbb szlovák ételeknek a hüvelyeseket, barna kenyeret, burgonyát, káposztát, sajtokat, tejet tartotta, de a főtt tésztákat is a legfontosabbak közé sorolta.

Vansová az első, akinél a brindzás galuska (bryndzové halušky) a „legkedveltebb” jelzőt elnyeri. Mindez  az I. világháború küszöbén, nem sokkal Csehszlovákia megalakítása előtt, 1914-ben történt.

 

A regionális konyha nemzeti konyha lesz

Stoličná Rastislava írja, hogy Ivanová-Ivanovecká figyelmeztet először arra (1943), hogy ne cseréljük össze a regionális ételspecialitásokata nemzeti konyhával. Ez hazánkban is megszívlelendő gondolat, de ahogy nálunk, úgy Szlovákiában sem akadt foganatja. Az ötvenes évek szakácskönyvei csak tovább erősítették, hogy a szlovák konyha jellegzetes ételei a törzsökös hegyvidéki népi ételek, élen a brindzás galuskával.

A hatvanas években, részben a külföldi sikerek miatt, kialakultak a „szlovákosch” éttermek: nagyjából akkor, mikor nálunk is hangsúlyt kezdtek fektetni a „magyarosch” elemekre. Az ételválaszték is meglehetősen egyszerű, „betyárosch”, „pásztorosch” volt. Leves, káposzta, bableves, sztrapacska savanyított káposztával, disznótoros, zsírban sült húsok (cigánypecsenye). Valóban autentikus regionális és népi étel viszont annál kevesebb. A tudományos vendéglátóipari módszerek rányomták bélyegüket a választékra is, ahogy az egész szocialista világban.

Így, és ilyen előzmények után jutunk el oda, hogy napjainkban, ha egy szlovákot arról kérdezünk, hogy melyik a legjellegzetesebb szlovák étel, akkor a hegyvidék pásztorételét, a történelmileg sihedernek számító brindzás galuskát említi első helyen. A regionális konyha egybemosása a nemzeti konyhával persze nem újdonság. Az európai, így a magyar gasztronómia története is számos hasonló példával szolgál.

További nemzeti étel, ital

Az  alábbi részletek a „Slovakia travel” honlapjáról valók, és – mivel ez egy gasztroblog – inkább nem kommentálom. (a képeket és a képaláírásokat én készítettem, bár nem a Slovakia travel megbízásából)

A Szakolcai kürtőskalács kurtoskalacs_muhely.JPG

Erdélyi mesterek - bár ők ezt nem tudják - szlovák Skalický trdelníket készítenek Budapesten 

A Hegyentúlról (Záhorie) származó édesség-különlegesség, amely Szakolcai kürtőskalács (Skalický trdelník) néven vált ismerté, elsőként szerezte meg Szlovákiából az Európai Bizottság földrajzi védjegyét.

A Tokaji bordegenfeld_041.jpg

A Degenfeld pincészet (Tarcal, Magyarország) első aszú bora abból az időből, amikor (Cseh)szlovákiából még csak útlevéllel lehetett Tokajba utazni.

A Zempléni-dombvidék délnyugati területein található Terebestől (Trebišov) délre az exkluzív, de egyúttal a legkisebb szlovák borvidék – a tokaji borvidék.

A 908 hektáron elterülő Tokaji borvidék Szlovákia hat borvidéke közül a legkisebb. A tőketerebesi járás 7 községe tartozik hozzá: Bári, Csörgő, Csarnahó, Kistoronya, Újhely, Nagytoronya és Szőlőske.

A vidék híres tokaji borfajtái: Tokaji száraz szamorodni, Tokaji édes szamorodni, 3-6-puttonyos Tokaji aszú, Tokaji fordítás, Tokai máslás és a Tokaji esszencia. 

 

Jó focit, jó étvágyat!

 

 

Forrás:
http://www.foodandwine.hu/2009/07/27/szlovakiai-konyha-1-bryndzove-halusky-1/
http://slovakia.travel/hu/szlovak-konyhamuveszet
http://slovakia.travel/hu/tokaji-borvidek
http://www.nosalty.hu/ajanlo/varazslatos-szlovak-konyha
http://www.mindmegette.hu/knedli-brindza-kurtoskalacs-a-szlovak-konyha-diohejban-50102
Focisták eledele- Albánia, Európa utolsó titka

Focisták eledele- Albánia, Európa utolsó titka

Focisták eledele- Albánia, Európa utolsó titka

Néhány gasztronómiai érdekesség a 2016-os Foci Eb alkalmából

Sokan kérdezték már eddig, hogy mikor következnek az albániai gasztroposztok, elvégre egy dolog a velünk született kultúrszomj meg a közlekedési betyárságok, de az emberi léleknek igazán fontos dolgok a szájüreg és a gyomor között történnek (a beleket most hagyjuk, elvégre széplelkek lennénk, vagy mi a fene).A foci Eb jó alkalomnak tűnik erre, tehát lássuk:

albania.jpg

Albánia – Európa utolsó titka

Albániáról nyugodtan mondhatjuk, hogy Európa talán legismeretlenebb országa. Egyedül talán Moldova és a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság versenyezhetnek vele ebben a kategóriában. Ha felületesek vagyunk, akkor olyanok jutnak róla eszünkbe, hogy maffia, szegénység, Szkander bég és - sírva írom le - Delhusa Gjon. A turisták messze elkerülik, mert nem egy Jesolo de az utazókat mindig is izgatta ez a misztikus és - mondjuk ki - rossz hírű ország.

És ugyan ez gasztronómul: Mi az, ami kicsit török, kicsit görög, kicsit olasz, kicsit szerb, mégis valami más? Ha szabad a gazda, ez az albán konyha.

Nem csoda, hogy nem ismerjük, hiszen Magyarországon, főleg Budapesten, nagyon sok nemzeti étterem nyitott már, s nem csak a szinte mindenhol megtalálható kínai, vagy olasz, hanem indiai, grúz, azeri, vietnámi, japán, koreai, orosz, s még ki tudja hányféle, de sajnos, Albán még nem.

Albánia egy tipikus balkáni vidék.

Ezt most – a magyar közbeszéd által kedvtelve használt jelzőtől elszakadva – egészen véletlenül nem pejoratíve értjük, hanem kifejezetten és kimondottan gasztronómiai értelemben, ami azt jelenti, hogy konyhája szervesen beilleszkedik az ősi ellenségek/szomszédságok étkezési és italozási szokásaiba. Reméljük, albán barátaink nem haragszanak meg ránk, ha felelősen kijelentjük: igen sok víznek le kell még folynia a Lanán, amíg az albán konyha (hírnévben és elismertségben) megközelíti majd az olasz, magyar vagy francia, de akár a szerb vagy a görög ízvilág renoméját.

Az albán városok teli vannak kis kifőzdékkel, családi éttermekkel. A mish i fresket feliratú hentesboltokban a friss húst kérésre nyomban meg is sütik, a pech i fresketben pedig a halakat, de az éttermek is árulnak nyárson sült húsokat elvitelre. Melegben üdítően hűsít a kosz, vagyis a jellegzetes albán, hófehérszínű joghurtital. 

Nemzeti eledel: burek - rétesszerű tésztában sokféle töltelék. Tartalmas, olcsó, laktató, bármelyik sarkon kapható. Szendvics helyett is pompás. Leggyakrabban sajttal töltik, de van zöldséges, húsos, juhtúrós is.

Meg persze a birka minden mennyiségben. Az albán birka ugyan nem annyira híres, mint az ugyanoda valósi szamár, de higgyétek el, nagyon finom. 

Akkor most lássuk, hogyan készítik arrafelé a birkát.

Elsősorban – természetesen, teszem hozzá – sütik; rácson, platnin vagy nyárson a zsenge bárány nagyon gyorsan elkészül. Nem faxniznak sokat, nem akarják a világot megváltani és nem igyekeznek, hogy mindenáron új színt vigyenek a nemzetközi konyhakultúrába; az ilyen erőlködéseket meghagyják a lassan hülyébbnél hülyébb nyugati mesterszakácsoknak és gasztro vegyészeknek. Az albánok szerint az emlősök húsa elsősorban arra való, hogy megsüssék, oszt’ jónapot. Kis só, bors, esetleg szárított zöldfűszerek (tárkony, rozmaring, petrezselyem, meg számunkra ismeretlen, de nagyon passzentos egyebek), mellé sült krumpli, esetleg citrom, saláta és kész.

Van belőle tovább is:

Kukurec/kokorec (birka belsőségek bélbe töltve, nyárson megsütve), qofte te ferguara (bárányból, tehénből, kecskéből készült sült húsgombóc), tave kosi (serpenyőben sült bárány joghurtos öntettel), speca te mbushura (töltött paprika). Létezik még birkahúsos piláf, ami azonos a mi rizseshúsunkkal (csak az albánok néha még egy kis aszalt gyümölcsöt is tesznek bele) és készítenek ők is birkafejből húslevest, amit paçë-nek hívnak

alban_pilaf.jpg
Albán piláf.

Felvágottak (szalámi, illetve kis kolbászok) is vannak birkahúsból, továbbá olyat is láttunk, ami egy az egyben a Romániából ismert pastramă-ra emlékeztetett (pastramiolaszul, bastırma törökül), ami nem más, mint enyhén sós vízben pácolt, majd finoman fűszerezett, utóbb préselve keményre szárított és tömbben árusított hús (elvileg marha is lehet, de – higgyetek nekem! – igazi íze a birkapasztrámának van; egészségmániások már pulykamellből is képesek készíteni, de erről inkább ne is beszéljünk).

 

Ebből is látszik, hogy a juhok iránti vonzalom ősrégi a balkáni (és nem csak – gondoljunk a Kunságra) nációk körében (az ízléstelen vicceket most verjétek ki a fejetekből); ezt az állatfajtát. A természet (a Gondviselés, az Úr – mindenki válassza ki a világnézetének legmegfelelőbb alanyt) pont ilyen cudar terepre szánta. Ráadásul a húsán kívül gyapja is van, teje is van, bégetni is tud, szelíden bír nézni – hát kell ennél több egy ilyen, a történelem által az elmúlt kétezer évben folyamatosan csak szopóágra vezényelt nemzetnek?!

 

Annyira népszerű, hogy például a tiranai piacon a teljesen konvertibilis grillcsirkék mellett (azaz inkább alatt) egy sorozatnyi roppant szomorú szemű fej is sült csendesen,  

alban_baranyfej_es_grillcsirke.jpg

Ennyit az albán konyha birka-összetevőjéről, de ne képzeljék, hogy ennyire egysíkúan étkeznek, csak a többi már ismert- kicsit török, kicsit görög, kicsit olasz, kicsit szerb

 

Jó focit, jó étvágyat!! 

 

 

 

Forrás:
http://vendeglatasmagazin.hu/albania-talalva/
http://albania.cafeblog.hu/2015/02/24/alban-gasztronomia-kepekben/
http://www.mindmegette.hu/albania-konyhaja-46715
http://gasztroutazasok.blogrepublik.eu/2011/02/24/enni-albaniaban-a-barany/
http://www.origo.hu/utazas/europa/20141010-elmenybeszamolo-albaniarol.html

 

 

 

Focisták eledele- Izland

Focisták eledele- Izland

Focisták eledele- Izland

Néhány gasztronómiai érdekesség a 2016-os Foci Eb alkalmából

Elsőre furcsák az izlandi ételek.

Izland Þorrablót plate

Aztán másodszorra is.

Még akkor is, ha az izlandiak szerint nem is olyan rosszak, mint amilyennek első hallásra azt gondolnánk

Habár európai ország, gasztronómiájában szinte semmilyen hasonlóságot nem mutat bármilyen európai konyhával. Északi fekvése, dermesztően extrém földrajzi adottságai és nagyfokú izoláltsága miatt egészen unikális szakácsművészetet figyelhetünk meg a szigetországban.

A cápa

Most biztosan elég rossz bizonyítványt állítok ki enmagam gasztronómiai tájékozottságáról, de ünnepélyesen be kell vallanom: nem tudom, rendeznek-e olyan vetélkedőt a világon, meizlandi rohasztott cápalynek célja a földkerekség legbüdösebb, legvisszataszítóbb szagú ételének kiválasztása. Mondom, fogalmam sincs, létezik-e ilyen verseny, de egyvalamiben egészen biztos vagyok: a legendás izlandi rothasztott cápahús (helyi nyelven: kæstan hákarl) előselejtezők nélkül ott lenne a döntőben (a durián méltó ellenfeleként), egyik nemzeti büszkeségünk, a pálpusztai pedig megszégyenülten és megalázottan szipogna a sarokban.

A cápahús fogyasztása a külföldiek között tradicionálisan sok mókával, nevetéssel és hányással ötvözött esemény, amit a bennszülöttek elnéző mosollyal és csendes rezignáltsággal vesznek tudomásul. Gondolom, mindent elmond az a tény, hogy Gordon Ramsey (a skót fenegyerek-szakács) egy kiadósat rókázott, amikor először megkóstolta.

Az íze tökéletes összhangban van az illatával, amit csak (és most keresem a szalonképes, ugyanakkor a valóságot leginkább megközelítő hasonlatot) leginkább egy ötvenes évekbeli havasalföldi falusi iskola fiúvécéjében egy forró nyár eleji napon uralkodó szagorgiához lehet mérni. Kimondom, mert nem félek a szavaktól és nekem már nincs veszítenivalóm: az izlandi rothasztott cápahús kifejezetten, egyértelműen és határozottan csípős vizeletszagú és (noha még nem kóstoltam) vizelet ízű. Már ha el tudunk képzelni harapható és enyhén kocsonyás vizeletet.

Ha nem bírod a cápahúst, cápatablettát is ehetsz helyette. Ne kérdezd, én sem értem az okát. Egyszer egy buliban elkezdték magyarázni, hogy napi 3 cápatablettától 1 hét alatt cápa leszel, de úgy érzem, nem ez a magyarázat.

Brennivín: Köménymaggal ízesített vodkaféle, amit a helyiek fekete halálnak hívnak, mert borzasztó íze van! Ritka az olyan izlandi, aki szereti. Átlátszó, 36 fok körüli ital, köményes ízzel. Skál! Állítólag a kettő együtt finom. Nem próbáltam, még!

Hákarl, hrútspungur, skyr és svið

izland birkafej

Nem, nem halandzsázunk, ezek valóban létező ételek, méghozzá Izland legnépszerűbb és legkülönlegesebb darabjai, melyek között biztos lesz néhány hátszőr felállító darab. A bizarr izlandi főételek listáját ékesíti a hrútspungur is, amely bárány- vagy kosheréből készült laktató menü (már abban az esetben, ha be tudunk belőle lakmározni, de mondjuk a magyar konyha is felszolgál kakasherét, szóval miért ne). Egy harmadik fogással pedig tudjuk is le az extremitásokat: a svið nevű étel szőr és agy nélkül először megfőzött majd megsütött, félbevágott bárányfej – a fent említett, bárányokhoz fűződő tisztelet miatt a levágott állatok minden, tényleg minden részét felhasználják. Lelapozva a megkérdőjelezhetően étvágygerjesztő izlandi ételekről könnyebben megkóstolnánk a skyrt, ami egy finom és jellegzetesen izlandi tejes joghurt. A rúgbrauð az izlandiak gejzírkenyere, amely egy sötétbarna színű, rozsos sűrű, édeskés kenyér és földbe ásott kemencékben sütik meg. A Hangikjöt hasonló étel a mi húsvéti sonkánkhoz: felaggatott, kétszer is füstölt húsok (leginkább bárány és kos, de készülhet lóhúsból is), melyeket csak ünnepekkor fogyasztanak.

A bárány:

Az izlandi konyha büszkeségeizland Birkafej 1

Báránysült, bárány hotdog, bárányleves, bárányos makaróni, báránycsíkok lecsósan, bárány pacalosan, bárány burito.. nem bírok több bárányt enni.

Maximum még csirkét tudsz venni, de a legolcsóbb és leggyakoribb alapanyag a bárány. Juhéé!

Finomak az izlandi ételek, csak maga a bárány nem ízlik.. viszont akinek bejön az alap, az biztosan szeretni fogja akárhogyan is készítik azt el. Aki kóstolta már tudja, elég karakteres íze és illata van. 

És végül:

A tradicionális izlandi ételek gyűjteménye. Az igazi belevaló izlandiak ezeket eszik. Olyan csodálatos ételeket kell elképzelni, mint aIzland Lifrarpylsa-Þorramatur

 • hákarl, a rohasztott cápa
 • sós vizben főtt birkafej
 • birkamáj kolbász
 • birka vér "puding"
 • birkasajt - olyan mint a disznósajt, csak birkából
 • száritott hal
 • birka here
 • füstölt birka nyersen,
 • fóka uszony

Jó focit, jó étvágyat!!

 

 

 

forrás: http://articles.port-network.com/article/33166
http://gasztroutazasok.blogrepublik.eu/2012/10/14/enni-izlandon-a-rothasztott-capahus/
http://bettinastories.blogspot.hu/2015/05/az-izlandi-konyha-ala-barany.html
http://vixi.blog.hu/2013/02/08/_orramatur#more5069694
2016/6/05 : vakegér II 12 komment
Goût de France - Francia ízek

Goût de France - Francia ízek

Goût de France - Francia ízek

Goût de France logó

Március 21-én - a tavasz első napján - a francia gasztronómia előtt tiszteleg Budapest minden olyan étterme - így  a Corvin Grill is - amely részt vesz a Goût de / Good France rendezvényen. 

Az esemény első megrendezésének sikere után Laurent Fabius szeretne hagyományt teremteni a Goût de / Good France-ból: minden évben március 21-én a francia gasztronómiát és az általa képviselt értékeket népszerűsítik szerte a világon.

1500 séf, 1500 menü, 150 nagykövetség 5 kontinensen

A 2016-os Goût de / Good France alkalmából a miniszter és Alain Ducasse bemutatták az öt kontinensről az eseményre jelentkező éttermeket. Végül a világ minden tájáról több mint 1500 éttermet választottak ki, amelyek részt vehetnek a március 21-én tartandó Goût de / Good France-on. Ebből az egyik a Corvin Grill!

Magyarországon kilenc– nyolc fővárosi (itt megnézheted) és egy veszprémi étterem – is részt vesz a Goût de / Good France gasztroeseményen, amelyek között a csúcsgasztronómia és a családias, minőségi bisztró egyaránt képviselteti magát, és amelyek március 21-én különleges, kifejezetten az eseményre összeállított, egészséges és franciás menüsorral várják az érdeklődőket

 

 Ime a Corvin Grill menüje:

Hétfő Goût de France A menü    Goût de France B menü    Goût de France C menü

Soupe à l’ancienne
Cuisses de poulet à l'estragon
 
Soupe à l’ancienne
Ragoût de légumes 4 saisons
Mousse au chocolat
Soupe à l’ancienne
Saumon à l'aneth et au citron sur lit de riz  
Hagyományos leves
Tárkonyos csirkecomb
 zöldbabbal és vörösrizzsel
Hagyományos leves
Négy évszak zöldséges ragu
Csokoládé mousse
Hagyományos leves
Kapros citromos lazac, zöldbab, párolt rizs

 

Soupe à l’ancienne

Soupe-a-l-ancienne

Cuisses de poulet à l'estragon

de poulet a l estragon

 

Ragoût de légumes 4 saisons

Ragoût de légumes 4 saisons

 

Saumon à l'aneth et au citron sur lit de riz

saumon-aneth

 

Mousse au chocolat

choko-cream-mousse

La jeune fille à côté

pickled pig’s feet alapanyag

Figyelem!!!

A szomszéd lány (La jeune fille à côté) nem része a menünek, viszont nekem ez a kedvenc képem.

Húsvéti vadnyúlpástétom

Húsvéti vadnyúlpástétom

Húsvéti vadnyúlpástétom

 

Egy kis előzetes húsvéti hangulat

Húsvéti vadnyúlpástétom 1

 

Hozzávalók:

Vajastészta                             40 dkg
Nyúl                                          1 db
Tokaszalonna                         12 dkg
Vaj                                            8 dkg
Sertésmáj                               12 dkg
Kemény tojás                           5 db
Tojás                                         1 db a kenéshez
Konyak                                     ½ dl
Pástétom fűszer, só, petrezselyem

 

Elkészítés:

Daráljuk finomra a szalonnát, májat, hús, adjuk hozzá a fűszereket és a konyakot. Kivajazott formába tegyük a kinyújtott tésztát. Félig töltsük meg a töltelékkel, tegyük rá a főtt tojásokat, és a maradék hússal fedjük be. Hajtsuk rá a tésztát és jól nyomkodjuk körbe. Középre készítsünk egy kis nyílást, „kéményt”, hogy a gőzök sütés közben kijöhessenek. A maradék tésztával díszíthetjük, majd kenjük le a pástétom tetejét tojással.

Először előmelegített 200 0C-os sütőben 10 percet, majd 160-170 0C-os hőmérsékleten (sütőtől függően) alufóliával letakarva 1 órát sütjük.

A pástétom tetszőleges húsból készíthető (vad, sertés, szárnyas, stb.) de ügyeljünk a jellegnek megfelelő pácolásra/fűszerezésre.

Húsvéti vadnyúlpástétom 5

Bajor csülök

Bajor csülök

Bajor csülök

Sörös sült csülök burgonyával és savanyú káposztával

Gondolom, mindenkinek elege van már a nagy eszem-iszomból. Én aztán igazán megértem, de azért gondoljunk a holnapra isBajor csülök káposztávalJönnek a hosszú hideg esték, És ha nem jönnek, akkor is. Egy finom ropogós csülöknél mi lehet jobb? Hát persze, hogy két ropogós csülök! Én aztán tudom. A képen látható finomságokat saját magam készítettem (és fotóztam). Működik a recept.

 

hozzávalók (4 adag)

 • Hátsó sertéscsülök 1 db
 • Só             1 tk
 • Egész bors 1 tk
 • Köménymag 1 tk
 • Fokhagyma 1 fej
 • Vöröshagyma 2 fej
 • Babérlevél 4 db
 • Sőr             ½ doboz (szilveszter táján azért ebből legyen még 5-6 doboz tartalék. Ki tudja ...)
 • Száraz fehér bor 1 dl
 • Savanyú káposzta 80 dkg
 • Húsos szalonna 20 dkg
 • Burgonya 1,2 kg

Elkészítés

A csülök:

A megtisztított csülköt annyi vízzel öntünk fel, hogy azt ellepje. Hozzáadjuk a fűszereket és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Másnap ebben a lében a csülköt lassú tűzön 2 -3 óra alatt majdnem puhára főzzük, majd kizsírozott tepsiben némi főzővíz hozzáadásával ropogósra sütjük. (30 perc 180 0C-on, majd 210-230 0C-on 8-10 perc. Közben 2-3 alkalommal a csülök bőrét a sörrel bekenjük)

A köret

A kockákra vágott füstölt szalonnán megpirítunk egy fej apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a savanyú káposztát, a fűszerekkel ízesítjük, és a fehérborral puhára pároljuk.

A burgonyát a csülökkel puhára főzzük, majd cikkekre vágva a tepsiben a csülök mellet megsütjük.

Bajor csülök

Jó étvágyat!

A leggyorsabb karácsonyi menü

A leggyorsabb karácsonyi menü

A leggyorsabb karácsonyi menü

 Bizonyára téged is felháborítanak azok a főzőműsorok, amikben a szakács alig 500 forintból készít fejedelmi étkeket.

Mézeskalács ház - behavazva

Kinyitja a dobozt, amiben van egy fej hagyma, egy szelet kenyér, húszdekás vaj, élesztő, valamint egy halkonzerv: az egész kijön 497 forintból.

„Nincs más dolgunk, mint a fagyasztóból elővenni a bresse-i csirkét, az iberico bellotát, a 24 és 36 hónapos parmezánokat valamint a garnélát, és már neki is foghatunk az ebéd elkészítésének”, teszi hozzá. A hozzávalók fele vagy beszerezhetetlen, vagy méregdrága, nem egy háziasszonyt ápoltak a Lipótban a főzőműsorok miatt.

Sokkal jobb ötlet karácsonykor evés helyett jó ételek fotóit nézegetni! Vágjon ki újságokból, magazinokból, szórólapokból képeket, ezeket rendezze össze, majd a karácsonyi asztalnál adja körbe. Összeállíthat komplett menüket is, sőt minden vendégnek más ételt vághat, hogy pillanatok alatt olyan hangulat alakuljon ki, mint egy tapas bárban, csak most nem egymás kajájába kóstolnak bele a rokonok, hanem a képeket cserélgetik majd maguk közt.

A legjobb, hogy egy ilyen karácsonyon el sem lehet rontani az ételt. 

 

CBA Grill karácsonyi dekoráció .jpg

Kellemes karácsonyi ünnepeket!

 

Most egy kis szünet következik, mert ugye a fenti ételekkel úgy sem versenyezhetünk, de január negyedikén (hétfőn) újra lesz menü. Talán valami ilyesmi, amit most pénteken csináltunk:

Bajor csülök

Adventi pulyka koszorú

Adventi pulyka koszorú

Adventi pulyka koszorú

Baconba tekert aszalt szilvás pulykamell

Lassan közeledik a karácsony, a fínom  ebédek, vacsorák ideje. Ime egy kis kedvcsináló:

Baconba tekert aszalt szilvás pulykamell koszorú

Adventi pulyka koszorú

Hozzávalók (6 személyre):

Pulyka-, vagy csirkemell filé     80 dkg
Szeletelt bacon                                30 dkg
Reszelt sajt (eidami, trappista)       15 dkg
Tojás                                                  1 db
Grill fűszerkeverék                             1 ek
(magyaros, flekken, szárnyas stb.)
Tejföl                                                  4 ek
Aszalt szilva, aszalt sárgabarack     30 dkg

 

 Elkészítés:

Az aszalt gyümölcsöket egy éjszakára - lehetőleg vörös borba - beáztatjuk. A húst egyforma nagyságura felszeleteljük, kiklopfoljuk, fűszerezzük. A sajtot, tojást, tejfölt, lisztet összekeverjük.

A kiolajozott kuglóf formát cseréptető szerűen kibéleljük baconnal. Ráhelyezzük a húst, majd a sajtos massza felét. Erre jön az aszalvány, majd a maradék reszelt sajt. Befejezésül a húst, majd utána a bacont egymásra hajtogatjuk. (nem szükséges, hogy a forma belsejét teljesen kitöltsük!)

 Előmelegített sütőben 160 0C-on 20 percig sütjük, majd a formából kiborítva 210 0C-on további 6-8 perc alatt készre pirítjuk a bacont.

Előző nap is elkészíthető, és hidegen, vagy , melegen is fogyasztható.

Adventi pulyka koszorú

Jó étvágyat!

 

 

 

Posztgraduális képzés étterembe járóknak

Posztgraduális képzés étterembe járóknak

Posztgraduális képzés étterembe járóknak

Agyament éttermi kütyük

Összegyűjtöttem pár - az éttermi használatra javallott, vagy már rendszeresített eszközt

 

Módosítva:2015.szeptember 12.

 

Aki legalább egyet felismer az alábbi fotókon (esetleg már használta, használni tudná, vagy legalább megpróbálná!) az ezután (is) bátran mehet étterembe!  

Én is csak tippelni tudok, de várom a felhasználási technológiát, használati utasítást, esetleg a kórházi zárójelentést attól, aki már kipróbálta.

 

Túl sok megfejtés nem érkezett. A verseny lezárult. Akit érdekel a megfejtés, azok lapozgassanak itt:

 

Belsőfüles csésze

A kézáztató kávéscsészét  valószínűleg részeg manikűrösök fejlesztették ki.

Bögre 5+2 fülü

Házibulin, lakásavatón elengedhetetlen!  Tutira nem keverik össze a csészéket, csak azt kell megjegyezni, hogy melyik fül az övé.

Tapas - bögrék kutya tigris nyúl

Ez biztosan feldobja az unalmas reggeleket. Hogyan? Nézd meg itt!

TAPAS - tálca aluminiumból

A soha ki nem száradó  alumínium tartós kenyér egyben önvédelmi frizbiként is használható


TAPAS Szűrő aperitif fagylalt kávés csiptetős kanál ElBulli
Én női barkácskészletnek nézem, de nem biztos! Ime!

Utcai gesztenyés zacskó

Sült gesztenye csomagolására való. Jobbra a fiuk, balra a lányok. Vagy fordítva? A megoldás itt van'

Evőeszköz készlet

Kés, villa, kanál. Jó, jó, de melyik melyik? Itt megtudhatod'

 Multifunkcionális villapálcika

 Ez aztán igazán könnyű! Diótörő villa, de hajcsatnak is kítünő.

TAPAS Fakircook

 Kicsit perverz, de nemcsak ülőkének lehet használni! Hanem erre is! (akár)

 TAPAS Porcelán pálcikatartó

 Ez a kedvencem. Aki elsőnek kitalálja a funkcióját, annak jutalma egy extra sütemény a Corvin Grill menüjéhez!  Sose hitted volna, milyen egyszerű a válasz itt.

És végül (ez már nem kérdés) az év boroscímkéi:

TAPAS - borcimkék - ilyen leszel ha ezt iszodA feliratok fordítása: ilyen leszel, ha ebből iszol!

Kedvenc boroscimkéim

Balról jobbra:

1 Leonardo eredeti vázlata az utolsó vacsorához négy üveg bor elfogyasztása után.

2. Zsákbamacska bor eredetmegjelölés nélkül.

3. Harry Potter mindenízú cukorkája után feltalálták a Mindennevű bort. (A megfelelő betű aláhúzandó)

4 Amőba játék kezdő alkoholistáknak

 

Ez már nem tartozik ide, csak az új otthoni borhűtőmet szeretném megmutatni:

TAPAS borhűtőA fotókat készítette: Dudás Béla

2015/9/06 : vakegér II 2 komment
Sárgadinnye faragás

Sárgadinnye faragás

Sárgadinnye faragás

A héten a dinnyeszezon indulása alkalmából sajtótájékoztatót tartottak a Corvin Prímában.

Ez (mármint a dinnye) megmozgatta a fantáziámat, és néhányat belőlük kicsit átalakítottam. Íme:

Sárgadinnye - csillag kiwivelCsillag

 

Sárgadinnye - fiókaFióka
Sárgadinnye - gyümölcstál

Gyümölcskosár

Sárgadinnye - napraforgóMargaréta

 

Sárgadinnye - rózsa felülrőlRózsa

 

Sárgadinnye - rózsaRózsa

Sárgadinnye - margarétaVirág
Sárgadinnye - tálalva
Tálalva
Sárgadinnye - csillag
Tálalva