Laktató és férfias
Az írásaimból (számomra is váratlanul) lassanként összeáll egy új kategória, a "Magyar klasszikusok" , amely ugyan nélkülöz minden objektivítást, viszont finom és népszerű. Legalább is nálam.
Ugyan nem egy diétás fogás, de nagyon ízletes. Laktató, olcsó, szabadban is készíthető, és ráadásul még a férfiak is szívesen csinálják (most a főzésről van szó): ez a Pásztor-, leánykori nevén: Öregtarhonya
Jellegzetes alföldi pásztorétel volt régen az öregtarhonya, vagy más néven a sűrűtarhonya. Elkészítése egyszerű, gyors, nyáron szabad tűzön bográcsban is szoktuk főzni. Kovászos uborkával, vagy más savanyúsággal tálalva kiváló egytálétel.
Amikor egy férfi beszabadul a konyhába, az esetek többségében gyorsan szeretne végezni. Ez igaz a hölgyek esetében is, ám amíg ők ezt megoldják egy könnyű salátával, egy kis sovány hússal, addig az erősebbik nem ettől a koszttól a falnak megy.
Persze nem baj, ha néha ilyen is van, de a szalonnás, paprikás zsíros, kiadós ételek sokkal jobban illenek a férfiakhoz. Az elkészítésük azonban sokszor nem olyan egyszerű, így aztán rábízzuk a nőkre, és csurgó nyállal várjuk, hogy mi kerül ki a kezeik közül. A pásztortarhonya nem ilyen. Nálam például a szalmaözvegyes időszakokban a túlélés fontos eszköze.
Ez az az étel, amit – annak ellenére, hogy számtalan változata van, nem érdemes – itt a fűszerezésére gondolok - túlbonyolítani. A legegyszerűbben a legfinomabb, csak sóval, és (néhányak szerint pirospaprikával) ízesítendő. A legfinomabb házi tarhonyából, bár én valamiért vonzódom a bolti söréteshez is. Ezzel is finom. És gyors!
Készíthetjük vega módon, de tehetünk bele füstölt szalonnát, vagy parasztkolbászt is. Vagy mindkettőt!
Csinálhatjuk pörkölttel, de akár erdei, mezei gomba is kerülhet bele. Nyáron jöhet a lecsós változat friss paradicsommal. és sok-sok paprikával.
És most a hozzávalók:
- 30 dkg tarhonya
- 50 dkg burgonya
- 10 dkg húsos füstölt szalonna
- 15 dkg füstölt kolbász
- paprika, paradicsom (elhagyható)
- 1,5 tk só
- 9 deciliter víz
Előkészítés:
- A szalonna kockára vágása
- A burgonya felvágása (előbb hosszában négy felé, majd a kapott cikkeket kb. 8-10 mm-es szeletekre vágjuk és további felhasználásig vízben tároljuk)
- A füstölt kolbász karikázása és elősütése (a kolbászkarikákat zsiradék nélkül egy serpenyőben addig hevítjük, amíg nem kezd el pirulni.)
A szalonnát jó félig megsütjük, majd hozzáadjuk a tarhonyát. Nem kell pirítani, csak felforrósítjuk. Felöntjük forró vízzel, és megsózzuk. Hozzáadjuk a burgonyát és az elősütött kolbászt. Ha felforrt, fedő alatt lassú tűzön 10-15 percig tovább pároljuk. Kevergetni nem szükséges. Ha már csak egy kevés víz maradt a tarhonya tetején, akkor a tűzhelyről lehúzzuk, és még további húsz percig békén hagyjuk. Ez a legnehezebb rész!
Jó étvágyat!