Ma még húsvéti lázban lázban égünk, de lehet, hogy hamarosan megkerülhetetlen lesz a kérdés: mi legyen a maradék sonkával?
Ime a(z egyik) legjobb megoldás: a CIPÓBAN SÜLT CSÜLÖK
A csülök persze ízlés, meg fogyókúra kérdése, de akármilyen húsvéti sonkából elkészíthető, ha vállalják a rizikót, mert aki megkóstolta, annak hamarosan hiányozni fog.
Készítése nem bonyolult, sőt - ha van otthon kenyérsütő gép - gyerekjáték.
50 dkg lisztből a gépben a szokásos módon elkészítjük a kenyértésztát. (figyelem: csak dagasztás, sütni nem kell). Ha elkészült, 4 egyenlő részre osztjuk, majd a tenyerünkkel az asztalon görgetve "gömbölyítjük" (szakszóval virgoljuk, bár ezt a szót nem kell megtanulni).
Kelesztés után kéttenyérnyi nagyságúra kinyújtjuk, kevés mustárral megkenjük, és - ha van - szórunk rá sült hagyma (lyoni hagyma) darabokat. Ráhalmozunk 20-20 dkg főtt füstölt sonkát/csülköt. 4 oldalát egymásra hajtva cipó alakúra formázzuk, és a hajtást lefele fordítva a tésztát további fél órát pihentetjük.
Sütőben 230 C fokon 15, majd 200 C fokon további 15 percig sütjük. A sütési idő. és a hőfok a sütő típusa, és a bucik nagyságának függvényében változhat, de ezt úgyis tudja mindenki, aki sütni szokott.
Ha megsült, a cipókat vízbe mártott ecsettel átkenjük, Praktikus, ha elfogyasztása előtt jobb, ha megvárjuk, amíg egy kicsit kihűl.