Lassan itt a lecsószezon vége. Használjuk ki az utolsó pillanatokat, amikor még az igazi szabadföldi paprikából, paradicsomból készíthetünk valami finomat!
Jednostavan đuveč - egyszerű gyuvecs
A gyuvecs, az általános nézet szerint egy szerb étel melyet rizzsel, burgonyával, zöldségekkel és hússal készítenek, de, a szláv ajkú népeknél, szinte mindenhol előfordul az ilyen vagy ehhez hasonló étel.
Nevezhetném akár rizses lecsónak is, mert a gyuvecsnek (Đuveč, Güveç, Djuveč, Djuvecs, sőt Ђувеч) is hagyma, paprika és paradicsom a fő alapanyaga (a rizs mellett), vagy 'balkáni ratatouille'-nak is hívhatnám, hiszen alapjában egy zöldségragu, aminek az összetétele vidékenként sokat változik.
Đuveč s junetinom – Bárány djuvec
Van szerb, török, macedon, bosnyák és bolgár zöldbabos, görög rizstésztás, babos, bárányhúsos bosnyák,és bosnyák belsőségekből készült gyuvecs is. Persze ismert a halas és a vega változata is, tehát bátran lehet próbálkozni (úgy is már száz és száz változata van) amíg mindenki megtalálja a legjobb összeállítást.
Mifelénk leginkább a horvát változat terjedt el. Könnyen elkészíthető, és éppen csak annyira tér el a magyar ízvilágtól, hogy izgalmassá tegyék az elfogyasztását.

Hozzávalók (10 adagra):
A pörkölthöz:sertés apróhús 1,40 kgolaj 0,25 lvöröshagyma 0,30 kgfokhagyma 0,10 kgcsemege paprika, só, borsA gyuvecshez:burgonya 1,50 kgzöldpaprika 0,80 kgparadicsom 0,70 kgpadlizsán (elhagyható) 0,50 kgrizs 0,20 kg- Hagyományos módon hosszú lével pörköltet készítünk
- A rizst félig megpároljuk
- A burgonyát meghámozzuk, 3 mm vastag szeletekre vágjuk, és olajban félig megsütjük. (lehet főzni is)
- A paprkát, paradicsomot megmossuk, és karikára vágjuk
- A megmosott padlizsánt hosszában felszeleteljük, és grillezzük (lehet sütőben is 200 C-on)
- Kiolajozott sütőtálba a hozzávalók felét enyhén megsózva rétegesen szétsimítjuk az alábbi sorrendben: burgonya, padlizsán, rizs, paprika és paradicsom. Középre jön a pörkölt (a szaft fele majd a tetejére megy) , és végül a maradék burgonya, padlizsán, rizs, paprika, paradicsom és a félre tett pörköltszaft.
- Középmeleg sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük . Ha esetleg túl száraz, kevés húslevessel, vagy vízzel öntözzük meg.
Az én gyuvecsem (itt már készre sütve, tálalva)
Melegen tálaljuk. Jó étvágyat.
Forrás: Venesz József: Egységes vendéglátó receptkönyv és konyhatechnológia (1964), zena.blic.rs/recepti/recepti-redakcije/15107/Djuvec-s-junetinom, kuvajsam.com/recepti/glavna-jela/jednostavan-djuvec/, http://reni.allalla.com/