Gasztrófasírt

  • Ajánló
  • Magyar klasszikusok
Facebook

Fánkvilág

Top 5

  1. Chili con carne a mexikói chilis bab
  2. Magyar klasszikusok: a vasárnapi hús
  3. Amit a palacsintáról tudni kell...
  4. A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje
  5. Focisták eledele- Izland

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Címkék

Albánia (1) A pude ccsige 부대찌개) (1) bab (1) Bajor csülök (1) bakancslista (1) Barcelona tapas (1) Bécs (2) Bocuse dor (6) chili con carne (1) cipóban sült csülök (1) costa mediterranea food olasz étel (1) Costa Nápoly (1) Cucina tradizionale (1) Dubarry szelet (1) Dubrovnik (1) édes napok süti csokoládé fesztivál food (1) elfeledett ételeink (1) Éttermi kütyük (1) fagylalt jeges nyalat (1) fahéjas csiga (1) fánk (2) fesztivál (5) formatorta (3) gasztrótörténelem (10) Goût de France (1) gyuvecs (1) hajónapló Cost (1) húsvét (1) Húsvéti ételek (1) Izland (1) Józsefvárosi piknik (2) kanenbullar (1) Karácsonyi ételek a világban (5) Karácsonyi menü (1) kedvenc ételeim (10) Kocsonya (1) Koreai raguleves (1) lecsó (5) lecsópédia (5) levélszemét (1) magyar klasszikusok (5) Marseille panier costa (1) Márton nap (1) mindenmentes (1) palacsinta (1) paszuly (1) pulyka koszorú (1) rugelach (1) sanday brunch (1) sárgadinnye (1) sonka (1) Spagetti carbonara (1) spam (1) Steakhatározó (4) Steak marha BBQ (3) Stollen (2) street food (1) Svéd (1) svédasztal (1) Svéd lazac gratein (1) Szicilia (1) Szlovákia (2) sztrapacska (1) Távirányítású torta (1) Tejtorta (1) töltött paprika (1) top 10 ételem (1) vasárnapi hús (1) whoopie pie (1) ZELENA MENESTRA (1) zsirban vagy olajban (1) Címkefelhő
Nyárvégi rakott lecsó

Nyárvégi rakott lecsó

›
Nyárvégi rakott lecsó

2014/9/03 : vakegér II Szólj hozzá!

Lassan itt a lecsószezon vége. Használjuk ki az utolsó pillanatokat, amikor még az igazi szabadföldi paprikából, paradicsomból készíthetünk valami finomat!

DSC 0008Jednostavan đuveč - egyszerű gyuvecs

A gyuvecs, az általános nézet szerint egy szerb étel melyet rizzsel, burgonyával, zöldségekkel és hússal készítenek, de, a szláv ajkú népeknél, szinte mindenhol előfordul az ilyen vagy ehhez hasonló étel. 

Nevezhetném akár rizses lecsónak is, mert a gyuvecsnek (Đuveč, Güveç, Djuveč, Djuvecs, sőt Ђувеч) is hagyma, paprika és paradicsom a fő alapanyaga (a rizs mellett), vagy 'balkáni ratatouille'-nak is hívhatnám, hiszen alapjában egy zöldségragu, aminek az összetétele vidékenként sokat változik.

güveç tarifi djuvecĐuveč s junetinom – Bárány djuvec

Van szerb, török, macedon, bosnyák és bolgár zöldbabos, görög rizstésztás, babos, bárányhúsos bosnyák,és bosnyák belsőségekből készült gyuvecs is. Persze ismert a halas és a vega változata is, tehát bátran lehet próbálkozni (úgy is már száz és száz változata van) amíg mindenki megtalálja a legjobb összeállítást.

Mifelénk leginkább a horvát változat terjedt el. Könnyen elkészíthető, és éppen csak annyira tér el a magyar ízvilágtól, hogy izgalmassá tegyék az elfogyasztását. 

Gyuvecs sutés előttAz én gyuvecsem  (itt még sütés előtt)

 

Hozzávalók (10 adagra):

A pörkölthöz:
sertés apróhús            1,40 kg
olaj                             0,25 l
vöröshagyma              0,30 kg
fokhagyma                 0,10 kg
csemege paprika, só, bors
A gyuvecshez:
burgonya                      1,50 kg
zöldpaprika                   0,80 kg
paradicsom                   0,70 kg
padlizsán (elhagyható)   0,50 kg
rizs                              0,20 kg

  1. Hagyományos módon hosszú lével pörköltet készítünk
  2. A rizst félig megpároljuk
  3. A burgonyát meghámozzuk, 3 mm vastag szeletekre vágjuk, és olajban félig megsütjük. (lehet főzni is)
  4. A paprkát, paradicsomot megmossuk, és karikára vágjuk
  5. A megmosott padlizsánt hosszában felszeleteljük, és grillezzük (lehet sütőben is 200 C-on)
  6. Kiolajozott sütőtálba a hozzávalók felét enyhén megsózva  rétegesen szétsimítjuk az alábbi sorrendben: burgonya,  padlizsán, rizs,  paprika és paradicsom. Középre jön a  pörkölt (a szaft fele majd a tetejére megy) , és végül  a maradék  burgonya,  padlizsán, rizs, paprika, paradicsom és a félre tett pörköltszaft.
  7. Középmeleg sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük . Ha esetleg túl száraz, kevés húslevessel, vagy vízzel öntözzük meg.

GyuvecsAz én gyuvecsem  (itt már készre sütve, tálalva)

Melegen tálaljuk. Jó étvágyat.

 

Forrás: Venesz József: Egységes vendéglátó receptkönyv és konyhatechnológia (1964),  zena.blic.rs/recepti/recepti-redakcije/15107/Djuvec-s-junetinom, kuvajsam.com/recepti/glavna-jela/jednostavan-djuvec/, http://reni.allalla.com/ 
Facebook Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Nagy tábla boldogság Nagy tábla boldogság
  • Az első 50 igazi és egyetlen lecsó Az első 50 igazi és egyetlen lecsó
  • Marhajó Marhajó
  • Megmaradt a húsvéti sonka? Megmaradt a húsvéti sonka?
  • Costa   Barcelona   tapas flamenco  carnival Costa Barcelona tapas flamenco carnival

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofasirt.blog.hu/api/trackback/id/tr866631891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard