Gasztrófasírt

  • Ajánló
  • Magyar klasszikusok
Facebook

Fánkvilág

Top 5

  1. Chili con carne a mexikói chilis bab
  2. Magyar klasszikusok: a vasárnapi hús
  3. Amit a palacsintáról tudni kell...
  4. A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje
  5. Focisták eledele- Izland

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Címkék

Albánia (1) A pude ccsige 부대찌개) (1) bab (1) Bajor csülök (1) bakancslista (1) Barcelona tapas (1) Bécs (2) Bocuse dor (6) chili con carne (1) cipóban sült csülök (1) costa mediterranea food olasz étel (1) Costa Nápoly (1) Cucina tradizionale (1) Dubarry szelet (1) Dubrovnik (1) édes napok süti csokoládé fesztivál food (1) elfeledett ételeink (1) Éttermi kütyük (1) fagylalt jeges nyalat (1) fahéjas csiga (1) fánk (2) fesztivál (5) formatorta (3) gasztrótörténelem (10) Goût de France (1) gyuvecs (1) hajónapló Cost (1) húsvét (1) Húsvéti ételek (1) Izland (1) Józsefvárosi piknik (2) kanenbullar (1) Karácsonyi ételek a világban (5) Karácsonyi menü (1) kedvenc ételeim (10) Kocsonya (1) Koreai raguleves (1) lecsó (5) lecsópédia (5) levélszemét (1) magyar klasszikusok (5) Marseille panier costa (1) Márton nap (1) mindenmentes (1) palacsinta (1) paszuly (1) pulyka koszorú (1) rugelach (1) sanday brunch (1) sárgadinnye (1) sonka (1) Spagetti carbonara (1) spam (1) Steakhatározó (4) Steak marha BBQ (3) Stollen (2) street food (1) Svéd (1) svédasztal (1) Svéd lazac gratein (1) Szicilia (1) Szlovákia (2) sztrapacska (1) Távirányítású torta (1) Tejtorta (1) töltött paprika (1) top 10 ételem (1) vasárnapi hús (1) whoopie pie (1) ZELENA MENESTRA (1) zsirban vagy olajban (1) Címkefelhő
Amit a palacsintáról tudni kell...

Amit a palacsintáról tudni kell...

›
Amit a palacsintáról tudni kell...

2015/1/24 : vakegér II 19 komment

 Az édes kárhozat

 

Az igazi utcai palacsinta.png

Újfent egy étel,

amit minden – magára valamit is adó – nemzet a sajátjának vall, hiszen nagyon régtől fogva eldöntetlen kérdés, hogy a francia crępe, az osztrák Palatschinken (a németeknél: Pfannekuchen), esetleg az orosz blini vagy a magyar palacsinta született-e előbb. (természetesen, - mint sejthető - valamennyiük őse a római placenta=lepény volt, amely a légiók révén jutott el Európa országaiba palacsinta, palačinka, palacinka, palatsinken néven). Azért vigasztaló, hogy legalább a mi híres palacsintáinknak ismertek a szülei, de erről majd később.

ChadeleurA palacsinta finom!

A palacsinta jó!

A palacsintát mindenki szereti!

És persze mindenki másképp csinálja.

Az angolok a palacsintatésztát világos sörrel keverik ki. A németek és franciák élesztővel, sok tojással, nagyon jól és alaposan kikevert tésztát sütnek, majd édes és pikáns töltelékekkel töltik meg.

A francia crêpe vékony és ropogós, összehajtva majd felgöngyölve, forró édes, citromos vagy likőrös vajjal megcsorgatva kerül a vendégek elé. Egész Észak-Európában elterjedt.

Az oroszok kis kerek bliniket készítenek az élesztős-búzakorpás tésztából, majd tejföllel megkenve, tetején kaqviáros palacsintakaviárral fogyasztják, pár korty vodkával leöblítve. Persze nem minden sarkon árulják, de hát mi sem eszünk naponta dupla bélszínt.

A mexikói tortilla babpürével és hússal van töltve, paradicsom szósszal van megcsorgatva.

pancakeAz úgynevezett amerikai palacsinta pancake néven egyre ismertebb már nálunk is. a  pancake, az amerikai reggelik elengedhetetlen fogása. Sütőporral készül, vastag és kicsi, viszont iszonyatosan édes.

Ázsia ugyancsak gazdag változatát kínálja a palacsintáknak. A japán okonomiyaki egyesek szerint éppúgy palacsintaféle (szerintem inkább pizza), mint a rizslisztből kókusztejjel készített vietnámi banh xeo

 

Kínában a pekingi kacsát tekerik zsír nélkül vékonyra kisütött palacsintatésztákba (葱油, congjó bing) uborkacsíkokkal, édeskés szilvaszósszal és felcsíkozott újhagymával.

Tojásos  mini palacsinta (Quail egg crepes) egy kínai utcai árusnál:

 

És végül a sajátunk

vékonyra sütött tészta, amit tojásból, liszttel, tejjel, csipetnyi sóval és szódavízzel keverünk ki.Van, aki csak tejjel, van, aki a tejhez szódavizet ad, van, aki csak vízzel. A többi aztán már csak fantázia kérdése. Lehet édes, vagy sós, rakott, vagy töltött, csúsztatott, vagy fordított, vékony, vagy vastag, göngyölt, vagy hajtogatott, és persze a különlegesebb palacsinták, a méltán híres Gundel, a hortobágyi húsos, vagy mondjuk a Szentgyörgyi palacsinta.

dédikénk palacsintája

Dédikénk palacsintája

Némelyik fogásnak története is van.

A Gundel palacsintaként ismert, és mára már hungarikummá vált rumos-diós-csokis híres finomság például Márai Sándorhoz köthető. Az eredeti recept az ő feleségétől, Lolától származik, és Gundel Károly tőle kérte „kölcsön” – a repertoárban akkoriban még Márai-palacsintaként szerepelt, az ancien régime alatt azonban nem viselhette az emigrált, tiltólistára tett író nevét.

Gundel palacsinta.pm.pngAz igazi Gundel palacsinta

 

A másik híres magyar specialitás a hortobágyi húsos palacsinta, amiről egyeseknek elég határozott - bár inkább érzelmekre, mint szakmaiságra alapozott - véleményük van. Ime:

„A hortobágyi talán a legkifejezőbb jelképe a szocializmus gasztronómiagyilkos évtizedeinek. Magát a receptet az 1958-as brüsszeli világkiállításra kreálták: pusztai romantika palacsintatésztában, paprikás mártással. A magyar vendéglátóipar évtizedeken e világkiállításon aratott sikerre hivatkozva tartotta magát világhírűnek, pedig a valóban rendkívüli érdeklődés inkább szólt a vasfüggöny mögül kikandikáló, a forradalom utáni terror időszakát élő ország horroregzotikumának, mint bármilyen szakmai teljesítménynek. A Kádár-rendszer egyik nemzetközi önlegitimációs kísérletét tisztelhetjük tehát a hortobágyiban, ami már önmagában bőven elég lenne ahhoz, hogy utáljuk.”  (index.hu/kultur/eletmod/2011)

 

Hortobágyi palacsinta

Csak a történelmi hűség kedvéért: Az 1939-es kiadású „A gyakorlati főzés” c. úriasszonyok számára készült szakácskönyvben már szerepel egy palacsintára rétegzett borjúpaprikásos, tejfölös kombináció, de hát ehhez hasonló példákkal tucatjával találkozhatunk, ám ettől a hortobágyi palacsinta még a mienk, és minden (vélt, vagy valós) vendéglátós (?) rafinéria ellenére – jól elkészítve – egy kitűnő étel, tehát  hajrá!

Mindenkinek, aki szereti a palacsintát: Jó étvágyat!

Figyelem!

A palacsinta látványának néha érdekes hatása van. Egy brit lány sikít, ha meglátja (már mint a palacsintát).
http://gasztro-tv.hu/hirek/letezik-palacsintafobia-egy-brit-lany-sikit-ha-meglatja

 

Végül egy kis segítség, a hogyan süssünk palacsintát problémára.Előadja Julio, a Mallorcai  "Palacsinta ember": 

 

 

 

 

forrás_http://apropomagyarizek.blog.hu/2012/04/29/edes_karhozat_gundel_palacsinta
http://relaxotour.blogspot.hu/2013/03/pancake-amerikai-palacsinta.html
http://www.diningguide.hu/?tPath=/print/recept&article_print=yes&article_id=6937
http://www.evamagazin.hu/konyha_spajz/23040_honnan_kapta_nevet_a_palacsinta.html
http://bestreceptik.com/dish/zakuski/blini_po_tsarski_s_chernoi_ikroi

 

Facebook Tetszik
0
19 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Kényeztesd magad argentin hátszínnel Kényeztesd magad argentin hátszínnel
  • Fánkvilág Európában Fánkvilág Európában
  • Svédasztalos panoráma Svédasztalos panoráma
  • Fánkvilág Magyarországon Fánkvilág Magyarországon
  • Bécsi puncs II. Bécsi puncs II.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofasirt.blog.hu/api/trackback/id/tr1007105939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.01.24. 22:36:47

Pont a legfinomabb palacsintát nem említette a blog.
Az afrikai palacsintát .
Válasz erre 

vakegér II 2015.01.25. 10:04:09

@Diorella Queen: Két magyar palacsinta kivételével inkább csak kategóriákról, típusokról írtam. Az afrikai palacsinta tényleg finom, ráadásul Európában máshol is ismerik de azért valljuk be, a hozzávalók, mint pld. kókusz, narancs ázsiai, eredetű és készítése egyáltalán nem jellemző az afrikai gasztronómiára. Azért köszönöm az ötletet, műsorra fogom venni!
Válasz erre 

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.25. 13:03:51

Az amerikai palacsinta nem a tésztája miatt édes, hanem a szirupok miatt, amit ráöntenek. A tésztába alig kell cukor, mert sütéskor gyorsan odakap tőle.

A tésztája ízre pont olyan, mint a mi palacsintánké, csak a vastagsága miatt jó nagyot lehet bele harapni, és a sütése is sokkal haladósabb. És nem fontos szirupokkal agyonlocsolni, simán lehet hozzá lekvárt adni, hogy mindenki annyit kenjen rá, amennyit akar.
Válasz erre 

Void Bunkoid 2015.01.25. 14:23:49

Én is szoktam amerikai palacsintát sütni, mert jóval keményebbre kell csinálni a tésztáját, mint a sima hazaiét, ennélfogva elcseszhetetlen, és igen kiadós, rengeteg palacsinta lesz egy fél kiló lisztből is.

Viszont pont a sütőporos-felfújós tésztája miatt az amerikai pancake magyar gasztronómiai szempontból nézve sokkal inkább gofri, mint palacsinta - csak ezt éppen nem rácsos gofrisütőben sütjük meg.
Válasz erre 

Parajpuding 2015.01.25. 16:48:21

Sokfélét kóstoltam már, a mi szódavizesünknél nincs jobb.
Válasz erre 

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2015.01.25. 17:10:14

Valaki árulja már el, egyesek miért tartják akkora gáznak a hortobágyi palacsintát?
Válasz erre 

♔bаtyu♔ 2015.01.25. 17:28:51

@jacint70: Talán azért, mert az étteremben az előző napi húsokat teszik be és az is benne van, amit a vendég benne hagyott a tányérjában. Persze ez mende-monda, de én azért kizárólag otthon eszem. Szerencsére nálunk elég gyakori, eleve kedvencem és főételként esszük. Nagyon profi módon is van elkészítve.
Válasz erre 

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2015.01.25. 17:35:20

@♔bаtyu♔: Erről én is hallottam, de nem erre gondolok... Ez olyan, mintha a milánói makaróni lenne lehúzva, mondván, hogy bizonyos helyeken a maradék húst darálják bele... A fenti idézet viszont ab ovó gasztronómiai kádárizmusnak nyilvánítja...
Válasz erre 

♔bаtyu♔ 2015.01.25. 17:43:28

@jacint70: Szerintem nem csak a gasztronómiánkban hiánypótló, de jellegzetesen magyar is. Díjat érdemelne aki kitalálta.
Válasz erre 

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2015.01.25. 17:47:35

@♔bаtyu♔: Nem rossz, de nem igazán látom, hogy miben hiánypótló... A paprikáscsirke galuskával lényegében hasonló gasztrohungarikum...
Válasz erre 

z.zoli 2015.01.25. 18:24:29

Meg is jott az etvagyam egy kis palacsintahoz :) Viszont ez a kijelentes eleg sok sebbol verzik: "Az oroszok kis kerek bliniket készítenek az élesztős-búzakorpás tésztából, majd tejföllel megkenve, tetején kaviárral fogyasztják, pár korty vodkával leöblítve." A kis kerek palacsinta nem blini hanem "aladi", a blini rendes meretu palacsinta 2. buzakorpas teszta? max egyike a sok fajta lisztnek amit a palacsintakhoz hasznalnak, de az elsodleges amugy a sima lisz, 3. kaviaros palacsintahoz normal oroszok nem nagyon esznek tejfolt, ha mar valamit akkor megkenik a palacsintat vajjal mielott a kaviart rateszik, 4. amugy a kaviaros palacsinta azert ott is elegge puccosnak szamit, igy gyakorlatilag barmelyik "egyszeru" feltet sokkal gyakoribb, 5. bar a vodkaivas a klasszikus sztereotipia, de nem mondanam, hogy egy gyakori kiseroje a palacsintanak, +1. amugy a kulonbseg sokkal inkabb a tesztaban van, mert a sima tej helyett nagyon gyakran kefirrel, aldt tejjel, es hasonlokkal keszitik a palacsintat (amitol amugy sokkal finomabb is maga a teszta)
Válasz erre 

Alick 2015.01.25. 18:38:03

@♔bаtyu♔: nyilván remekül is el lehet készíteni, de eredetileg a Kádár-konyha junk-food-ja volt... :)
Válasz erre 

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2015.01.25. 19:15:58

@Alick: Szerintem - legalább is, ha nem maradékból készül -, azért elég macerás elkészíteni ahhoz, hogy junk food-nak legyen nevezve... Elvégre onnan indul, hogy csirkepörkölt...
Válasz erre 

Füstölt sprotni olajban 2015.01.25. 19:46:12

A felső videón a tojásos palacsintát Thaiföldön (Bangkok) csinálják, nem Kínában. A palacsinta minden formában finom egyébiránt.
Válasz erre 

Hajdú Peter 2015.01.25. 20:21:53

Egyertelmu, hogy a mi hagyomanyos palacsintank a legjobb.
A vekonyra sutot tobb retegu teszta felcsavarva, es kozte egyenletesen eloszlatva a toltelek, sokkal jobb mint egy vastag tomor ize.
Viszont kitalalhatnanak mar, egy olcso otthon is hasznalhato palacsinta suto gepet.
Válasz erre 

anyo05 2015.01.26. 07:39:58

Márpedig a húsos palacsintánál nincs jobb, akár mártással, akár anélkül:)))) Utána jön a sós túrós palacsinta, csőben sütve, aztán csak úgy simán sós túrós!!!!! Ha mindenképpen édesen is kell, akkor a nem túl édes, majdnem darabos kajszis:))))))
Válasz erre 

vakegér II 2015.01.27. 20:12:36

@z.zoli: Ez a blog nem a Palacsinta enciklopédia. Így terjedelmi okokból - a teljesség igénye nélkül - csak néhány számomra fontos, vagy érdekes palacsintáról/kategóriáról írtam. A kaviáros palacsinta valóban delikatesz, de azért nem annyira, hogy a "блины с икрой и сметаной" (palacsinta kaviárral és tejföllel) kifejezésre a keresők ne találjanak semmit. Az orosz Yandex 855 ezer, a Google (ez azért nincs annyira otthon az orosz gasztronómiában) 261 ezer találatot ad. Megvallom, negyven év (ebből hat a Szovjetunióban) vendéglátós tapasztalatom ellenére kicsit elbizonytalankodtam, hogy mit is ettem (és utána ittam) én annak idején, de úgy tűnik, rajtam kívül más is látott már kaviáros blinit.
Válasz erre 

z.zoli 2015.01.28. 11:45:25

@vakegér II: Megneztem en is a yandexet, mert kivancsi lettem. Igen valoban eleg sok talalatot dob ki, de azert ha jobban megnezed, mar az elso 20 talalat kozott is van egy csomo olyan ami csak a "kaviar" es a "palacsinta" szavak kombojara talalt ra es ha rakattintasz akkor ott mar nem nagyon van szo tejfolrol. De amugy tokmindegy. Tenyleg nem kotekedni akartam, csak gondoltam kiegeszitem/itt-ott kijavitom azt amit irtal.
Válasz erre 

vakegér II 2015.01.28. 20:20:55

@z.zoli: Azért jó, hogy közeledik a véleményünk egymáshoz. Az ОЛАДЬИ valóban népszerű étel, de az én ízlésem szerint (akár csak az amerikai palacsinta, amit legszívesebben kihagytam volna, csak nem mertem) nem palacsinta, csak valami rokonlélek. Persze ettől lehet jó is, de most nem erről beszélünk.
A (volt) Szovjetunió népeinek gasztronómiája (is) hihetetlenül változatos. Az egészet, de még csak a töredékét sem lehet feldolgozni. Ráadásul - tapasztalatom szerint - Oroszországgal kapcsolatban általában minden (kulturális, tudományos, gazdasági, stb.) állítás és annak ellenkezője is egyszerre lehet igaz.
Húshagyó kedd alkalmából angolszász mintára Palacsinta-napo(ka)t fogok tartani, azonban kaviáros biztosan nem lesz :-)
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
süti beállítások módosítása
Dashboard