Nemrég a közelgő karácsony alkalmából sütöttünk néhány szász karácsonyi stollent és ez adta az ötletet, hogy kicsit reklámozzam ezt a finom ünnepi sütit. ( http://gasztrofasirt.blog.hu/2013/11/22/stollen_a_drezdai_bejgli )
Receptről nem volt szó, mert a stollen olyan a németeknél.mint nálunk a beigli: Ahány ház - annyi (titkos) recept. Van például marcipános, sőt még túrós is. (Amúgy a beigli Sziléziából került hozzánk osztrák közvetítéssel és német eredetü (meghajlít = beugen) névvel)
De térjünk vissza a stollenhez (aminek természetesen van oldalági magyar rokona, a püspökkenyér):
Hozzávalók: Liszt (BL55) 1,2 kg, élesztő: 80 gramm, tej 0,4 liter, olvasztott vaj 60 dkg, reszelt citromhéj, só
Töltelék és fűszerek: 60 dkg rumba áztatott mazsola, 10 dkg édes mandula, 1 dkg keserű mandula, 15 dkg kandírozott citromhéj, narancshéj, 10 dkg cukor. (ez az eredeti, de szerintem a drezdai pékek nem fognak megsértődni, ha mindenki azt tesz bele, amit csak akar. pld magozott datolya, dió, áfonya, csoki, őrölt gyömbér, szerecsendió, mandula aroma, szegfűszeg, kardamon, fahéj. Általában a harmadik alkalomra már kialakul a saját stilus)
Szükség lesz még sütés után egy kis olvasztott vajra (itt arra a vajra gondolok, aminek a csomagolására az van írva, hogy VAJ), és porcukorra.
Elkészítés: (Az alapdolgokat kihagynám. Aki ennek tényleg nekikezd, vagy legyen tapasztalata, vagy bízza magát a megérzéseire. Menni fog!)
Langyos cukros, lisztes tejben oldjuk fel az élesztőt. Negyed óra múlva a liszttel, a maradék tejjel és fűszerekkel gyúrjuk be a tésztát. Ha kész keverjük hozzá a "tölteléket". Meleg helyen kelesszük duplájára (60-90 perc), majd osszuk kétfelé. Most fontos rész jön! Ettől fogja megkapni jellegzetes formáját: nyújtsuk ovális formára majd
a közepét kicsit vékonyítsuk el. Hajtsuk félbe úgy, hogy a letakart oldal egyharmada kilátszódjon. Utolsó lépésként a felhajtás felőli oldalt a sodrófával kicsit nyomjuk meg, így a kalács közepe kicsit kiemelkedik. Persze van speciális sütőforma is, de egy igazi háziasszony az ilyent méltatlankodva visszautasítja! (meg persze mifelénk ez nem is nagyon kapható)
Negyedóra további kelesztés után előmelegített sütőben süssük 180 fokon 45 percig. (ez hagyományos sütőre értendő)
Végül amitől nem fog kiszáradni (ez titok. Lehet, hogy később még megbánom): a még forró stolleneket erősen kenjük be olvasztott vajjal, majd hempergessük bele a porcukorba. A cukorréteg jó vastag legyen. (ez most nem a diétázók napja lesz, de hát egyszer van karácsony egy évben!) Ha teljesen kihűlt, csomagoljuk fóliába. Legalább két hetet kell kibírni a kóstolásig. Addigra összeérnek az ízek, és a stollen tökéletes lesz.
A végeredmény valami ilyesmi lesz, de ha mégsem, akkor mondják azt, hogy ez a forma már nem divatos!
Forrás:
Léni nagyi karácsonyi stollen receptje: