Gasztrófasírt

  • Ajánló
  • Magyar klasszikusok
Facebook

Fánkvilág

Top 5

  1. Chili con carne a mexikói chilis bab
  2. Magyar klasszikusok: a vasárnapi hús
  3. Amit a palacsintáról tudni kell...
  4. A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje
  5. Focisták eledele- Izland

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Címkék

Albánia (1) A pude ccsige 부대찌개) (1) bab (1) Bajor csülök (1) bakancslista (1) Barcelona tapas (1) Bécs (2) Bocuse dor (6) chili con carne (1) cipóban sült csülök (1) costa mediterranea food olasz étel (1) Costa Nápoly (1) Cucina tradizionale (1) Dubarry szelet (1) Dubrovnik (1) édes napok süti csokoládé fesztivál food (1) elfeledett ételeink (1) Éttermi kütyük (1) fagylalt jeges nyalat (1) fahéjas csiga (1) fánk (2) fesztivál (5) formatorta (3) gasztrótörténelem (10) Goût de France (1) gyuvecs (1) hajónapló Cost (1) húsvét (1) Húsvéti ételek (1) Izland (1) Józsefvárosi piknik (2) kanenbullar (1) Karácsonyi ételek a világban (5) Karácsonyi menü (1) kedvenc ételeim (10) Kocsonya (1) Koreai raguleves (1) lecsó (5) lecsópédia (5) levélszemét (1) magyar klasszikusok (5) Marseille panier costa (1) Márton nap (1) mindenmentes (1) palacsinta (1) paszuly (1) pulyka koszorú (1) rugelach (1) sanday brunch (1) sárgadinnye (1) sonka (1) Spagetti carbonara (1) spam (1) Steakhatározó (4) Steak marha BBQ (3) Stollen (2) street food (1) Svéd (1) svédasztal (1) Svéd lazac gratein (1) Szicilia (1) Szlovákia (2) sztrapacska (1) Távirányítású torta (1) Tejtorta (1) töltött paprika (1) top 10 ételem (1) vasárnapi hús (1) whoopie pie (1) ZELENA MENESTRA (1) zsirban vagy olajban (1) Címkefelhő
A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje

A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje

›
A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje

2013/11/30 : vakegér II 1 komment

 

Drezdai Stollen - Edel Marzipan

Nemrég a közelgő karácsony alkalmából sütöttünk néhány szász karácsonyi stollent és ez adta az ötletet, hogy  kicsit reklámozzam ezt a finom ünnepi sütit. ( http://gasztrofasirt.blog.hu/2013/11/22/stollen_a_drezdai_bejgli )

Receptről nem volt szó, mert a stollen olyan a németeknél.mint nálunk a beigli: Ahány ház - annyi (titkos) recept. Van például marcipános, sőt még túrós is. (Amúgy a beigli Sziléziából került hozzánk osztrák közvetítéssel és német eredetü (meghajlít = beugen) névvel)

De térjünk vissza a stollenhez (aminek természetesen van oldalági magyar rokona, a püspökkenyér):

Hozzávalók: Liszt (BL55) 1,2 kg, élesztő: 80 gramm, tej 0,4 liter, olvasztott vaj 60 dkg, reszelt citromhéj, só

Töltelék és fűszerek: 60 dkg rumba áztatott mazsola, 10 dkg édes mandula, 1 dkg keserű mandula, 15 dkg kandírozott citromhéj, narancshéj, 10 dkg cukor. (ez az eredeti, de szerintem a drezdai pékek nem fognak megsértődni, ha mindenki azt tesz bele, amit csak akar. pld magozott datolya, dió, áfonya, csoki, őrölt gyömbér, szerecsendió, mandula aroma, szegfűszeg, kardamon, fahéj. Általában a harmadik alkalomra már kialakul a saját stilus)

 Szükség lesz még sütés után egy kis olvasztott vajra (itt arra a vajra gondolok, aminek a csomagolására az van írva, hogy VAJ), és porcukorra.   

Elkészítés: (Az alapdolgokat kihagynám. Aki ennek tényleg nekikezd, vagy legyen tapasztalata, vagy bízza magát a megérzéseire. Menni fog!)

Langyos cukros, lisztes tejben oldjuk fel az élesztőt. Negyed óra múlva a liszttel, a maradék tejjel  és fűszerekkel gyúrjuk be a tésztát. Ha kész keverjük hozzá a "tölteléket". Meleg helyen kelesszük duplájára (60-90 perc), majd osszuk kétfelé. Most fontos rész jön! Ettől fogja megkapni jellegzetes formáját: nyújtsuk ovális formára majd

 a közepét kicsit vékonyítsuk el. Hajtsuk félbe úgy, hogy a letakart oldal egyharmada kilátszódjon. Utolsó lépésként a felhajtás felőli oldalt a sodrófával kicsit nyomjuk meg, így a kalács közepe kicsit kiemelkedik. Persze van speciális sütőforma is, de egy igazi háziasszony az ilyent méltatlankodva visszautasítja! (meg persze mifelénk ez nem is nagyon kapható) 

Negyedóra további kelesztés után előmelegített sütőben süssük 180 fokon 45 percig. (ez hagyományos sütőre értendő)

Végül amitől nem fog kiszáradni (ez titok. Lehet, hogy később még megbánom): a még forró stolleneket erősen kenjük be olvasztott vajjal, majd hempergessük bele a porcukorba. A cukorréteg jó vastag legyen. (ez most nem a diétázók napja lesz, de hát egyszer van karácsony egy évben!)  Ha teljesen kihűlt, csomagoljuk fóliába. Legalább két hetet kell kibírni a kóstolásig. Addigra összeérnek az ízek, és a stollen tökéletes lesz.

A végeredmény valami ilyesmi lesz, de ha mégsem, akkor mondják azt, hogy ez a forma már nem divatos!

Forrás:

Léni nagyi karácsonyi stollen receptje:

orginalrezept

 

Facebook Tetszik
0
1 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • ZELENA MENESTRA ZELENA MENESTRA
  • Fuszulykát vacsorára Fuszulykát vacsorára
  • Marhajó III.  Sütheted Marhajó III. Sütheted
  • Marhajó. Milyen a jó marha? Marhajó. Milyen a jó marha?
  • Itália az asztalon - Palermói utcakaja Itália az asztalon - Palermói utcakaja

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofasirt.blog.hu/api/trackback/id/tr865669022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emma Nagy 2018.11.29. 10:41:57

Idén ezt sütök, nem bejglit. Meg kijevi krémest. A nemzetek jól megférnek a konyhában. A mézest már megsütöttem. Szilveszterre inkább sósat szoktam, mert 1-1 rúd bejglit, idén az egyik stollent elteszem évvégére.
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
süti beállítások módosítása
Dashboard