Gasztrófasírt

  • Ajánló
  • Magyar klasszikusok
Facebook

Fánkvilág

Top 5

  1. Chili con carne a mexikói chilis bab
  2. Magyar klasszikusok: a vasárnapi hús
  3. Amit a palacsintáról tudni kell...
  4. A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje
  5. Focisták eledele- Izland

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Címkék

Albánia (1) A pude ccsige 부대찌개) (1) bab (1) Bajor csülök (1) bakancslista (1) Barcelona tapas (1) Bécs (2) Bocuse dor (6) chili con carne (1) cipóban sült csülök (1) costa mediterranea food olasz étel (1) Costa Nápoly (1) Cucina tradizionale (1) Dubarry szelet (1) Dubrovnik (1) édes napok süti csokoládé fesztivál food (1) elfeledett ételeink (1) Éttermi kütyük (1) fagylalt jeges nyalat (1) fahéjas csiga (1) fánk (2) fesztivál (5) formatorta (3) gasztrótörténelem (10) Goût de France (1) gyuvecs (1) hajónapló Cost (1) húsvét (1) Húsvéti ételek (1) Izland (1) Józsefvárosi piknik (2) kanenbullar (1) Karácsonyi ételek a világban (5) Karácsonyi menü (1) kedvenc ételeim (10) Kocsonya (1) Koreai raguleves (1) lecsó (5) lecsópédia (5) levélszemét (1) magyar klasszikusok (5) Marseille panier costa (1) Márton nap (1) mindenmentes (1) palacsinta (1) paszuly (1) pulyka koszorú (1) rugelach (1) sanday brunch (1) sárgadinnye (1) sonka (1) Spagetti carbonara (1) spam (1) Steakhatározó (4) Steak marha BBQ (3) Stollen (2) street food (1) Svéd (1) svédasztal (1) Svéd lazac gratein (1) Szicilia (1) Szlovákia (2) sztrapacska (1) Távirányítású torta (1) Tejtorta (1) töltött paprika (1) top 10 ételem (1) vasárnapi hús (1) whoopie pie (1) ZELENA MENESTRA (1) zsirban vagy olajban (1) Címkefelhő
Chili con carne a mexikói chilis bab

Chili con carne a mexikói chilis bab

›
Chili con carne a mexikói chilis bab

2014/1/21 : vakegér II 8 komment

 

chili paprika.jpg
Ha van egyszerű alapanyag, ami valóságos hollywoodi karriert futott be, akkor az a bab. Pedig nem is olyan régen még a szegény ember gesztenyéjének nevezték, és a 20. század első felében is a legolcsóbb, leghétköznapibb eledelnek számított.

Nagyanyáink receptes könyveiben megtalálhatjuk a főtt, passzírozott babból készült gesztenyepüré receptjét, a soproni poncihterek feljegyzéseiben a babos pogácsáét, no és mindenkori szakácskönyveinkben sokunk nagy kedvencét, a sóletét. Egy igazán jó sóletért, különösen ilyenkor télen, sokan odaadnák a fele konyhai királyságukat.

Most viszont egy másik királyságról lesz szó, ami már az unokák kedvence, és minden tex-mex étteremben, bisztróban, büfében, újabban a pizzázókban is ott a helye. Szinte mindenhol, mindenki készít chilis babot, de vagy fogalmuk sincs az eredetiről, vagy nem érdekel senkit. A chili con carne jelentése chilis hús, és eredetileg sem kukoricát, sem kaliforniai paprikát, sem paradicsomot  nem tartalmaz, ellenben sört igen.  ( sokak számára talán meglepő, de pályafutása nem Mexikóban kezdődött, hanem az Egyesült Államok déli államaiban, ahonnan valamikor a XIX. század közepén jutott át Mexikóba)

A chili con carne is azok közé az ételek közé tartozik, ami itthon is különféle alakban született újjá. Az étel nem csak, hogy nem autentikus mexikói, de eredetileg nem is tartalmazott babot, hanem Texasban - ahonnét elindult hódító útjára - egy csípős, paprikás húst értettek alatta, amit tortillával vagy kukoricakenyérrel fogyasztottak. Aztán valakinek eszébe jutott, hogy a húst összekeverje babbal és így létrejött a texasi – mexikói chili con carne, ahogy Magyarországon is ismerik.

Az eredetileg ordítóan erős étel is sokat szelídült az európai konyhákban, ahol gyakran már főzés közben hozzákeverik és a hússal együtt párolják a babotchilli-con-carne 5.jpg

Egy- két összetevő, ami elvileg nem hiányozhat az ételből: a kicsi, csípős csöves (chili) paprika, a fokhagyma és a római kömény, no meg az apróra vágott marhahús – esetleg disznó –, de mifelénk pulyka is szóba illetve serpenyőbe kerülhet. Innét aztán a változatoknak csak a fantáziánk és a fűszerpolcunk készlete szabhat határt.

Recept

50 dkg marhalapocka és marhanyak vegyesen
10 dkg darált marhahús
50 dkg vörös vesebab 
4 dl paradicsomszósz
1 sárga és egy piros húsú kaliforniai paprika (kihagyható)
kis üveg barna sör (porter vagy stout a legjobb) 
½ liter húsleves
1 nagy fej vöröshagyma
4 nagyobb gerezd fokhagyma

2 db babérlevél
2 evőkanál morzsolt oregano (kihagyható)
2 evőkanál őrölt római kömény 
2-3 felvágott friss zöld chili (jalepano) és kevés cayenne bors (ezek mind egyszerre)
1 evőkanál natur kakaópor vagy 2-3 nagy kocka jó minőségű étcsoki
1 púpos teáskanál fahéj, 
olívaolaj, só

 

Egy lábosban olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát, a felvágott chilit és a cayanne borst. Ha a fokhagyma sárgulni kezd, rátesszük a fél kilónyi igen apró kockára vágott és a darált húst (s ha van a paprikát), majd addig kevergetjük, amíg a hús megbarnul. Akkor hozzáteszünk egy-egy evőkanál őrölt római köményt és szárított szurokfüvet (oregano), jól összekeverjük, felöntjük a sörrel és kis lángon negyedórát főzzük. Hozzáadjuk a paradicsomszószt, a csokoládét (vagy a kakaót), a fahéjat és az előfőzött babot,s felöntjük még félliternyi húslevessel. Előmelegített (180-200 fok) sütőbe téve pároljuk, amíg a levét elfövi, aztán már tálalhatjuk is.

bab kész 4.jpg

Tipp! Tálaláskor megszórhatjuk reszelt sajttal, friss, felaprított koriander zölddel.

 

forrás:hvg.hu

Facebook Tetszik
0
8 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Az aszalt rizseshús és társai Az aszalt rizseshús és társai
  • Svédasztalos panoráma Svédasztalos panoráma
  • Az első 50 igazi és egyetlen lecsó Az első 50 igazi és egyetlen lecsó
  • Marhajó III.  Sütheted Marhajó III. Sütheted
  • Megmaradt a húsvéti sonka? Megmaradt a húsvéti sonka?

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofasirt.blog.hu/api/trackback/id/tr385774067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

forestshadow 2014.01.22. 12:50:19

Én úgy tudtam, hogy az eredeti mexikói verzió a frijoles charros (magyarul csikós bab), aminek a tex-mex verziója a chili con carne. A frijoles charros összetevői: bab, vöröshagyma, fokhagyma, szalonna vagy sonka, koriander, só (és ízlés szerint chili paprika, paradicsom, kolbász vagy sertéshús).
Válasz erre 

safranek 2014.01.22. 13:04:40

én az USA- ban ettem, Tex-Mex-et egy mexicoi étteremben. Három verzióban csinálák, ezek szinekkel voltak jelölve:fehér, zöld, piros. A piros Buth Joolokia-val készült. Nem mertem bevállalni. A zöld az Habanero-val, a sárga meg Jalapeno-val. Öntöttvas tálban, amire rá volt írva, hogy ne érintsd meg mert forró :)
Kivert a víz, mire megettem a zöldet. :D
Válasz erre 

white wizard 2014.01.22. 17:16:59

Egyszer kiprobaltam az eredeti verziot.Maradok a magyar valtozatnal.
Válasz erre 

2014.01.22. 21:30:54

Jobbnál jobb recepteket olvasok, sokszor esszük is, egyik kedvencünk.
Miután eljutottunk Mexikóba, mondtam kipróbáljuk az eredetit.
Azt sem tudták, miről beszélünk. (mellesleg a mexikói konyha nálunk nagyon bejött, kiváló ételeket készítenek, jó ízesítéssel)
Válasz erre 

vakegér II 2014.01.22. 21:38:40

@forestshadow: Próbáltam utána nézni. A bab (frijores)alaptáplálék. Iszonyatosan sok változata van, de - úgy gondolom - a területi, gasztronómiai, mezőgazdasági azonosság miatt csak egymás mellet fejlődő, sok tekintetben hasonló ételekről van szó, mint például nálunk a pörköltek, vagy a tokányok.
A lényeg, hogy mindkettő finom (és erős). Azt hiszem a Frijores Charros-t, vagy a Frijores Borrachos-t és is kipróbálom.
Válasz erre 

vakegér II 2014.01.22. 21:44:54

@white wizard: Szerintem ez teljesen normális. Csak félve írom le, de nekem még a pizza is jobban ízlik "magyarosítva"
Válasz erre 

vakegér II 2014.01.22. 21:49:02

@safranek: A Joolikia és a Habanero az egyik legerősebb paprika fajták egyike. Nem fehér embernek való! Nekem még a Jalapeno is erős.
Válasz erre 

vakegér II 2014.01.22. 21:57:30

Az az érzésem, hogy a hazai mexikói ételeinkre egy mexicano azt mondaná, hogy jó jó ez a magyar konyha, csak neki kicsit szokatlan.
Kínában sem fogunk találkozni az itthoni gyorsbüfékben megszokott ízvilággal.
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
süti beállítások módosítása
Dashboard