Gasztrófasírt

  • Ajánló
  • Magyar klasszikusok
Facebook

Fánkvilág

Top 5

  1. Chili con carne a mexikói chilis bab
  2. Magyar klasszikusok: a vasárnapi hús
  3. Amit a palacsintáról tudni kell...
  4. A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje
  5. Focisták eledele- Izland

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Címkék

Albánia (1) A pude ccsige 부대찌개) (1) bab (1) Bajor csülök (1) bakancslista (1) Barcelona tapas (1) Bécs (2) Bocuse dor (6) chili con carne (1) cipóban sült csülök (1) costa mediterranea food olasz étel (1) Costa Nápoly (1) Cucina tradizionale (1) Dubarry szelet (1) Dubrovnik (1) édes napok süti csokoládé fesztivál food (1) elfeledett ételeink (1) Éttermi kütyük (1) fagylalt jeges nyalat (1) fahéjas csiga (1) fánk (2) fesztivál (5) formatorta (3) gasztrótörténelem (10) Goût de France (1) gyuvecs (1) hajónapló Cost (1) húsvét (1) Húsvéti ételek (1) Izland (1) Józsefvárosi piknik (2) kanenbullar (1) Karácsonyi ételek a világban (5) Karácsonyi menü (1) kedvenc ételeim (10) Kocsonya (1) Koreai raguleves (1) lecsó (5) lecsópédia (5) levélszemét (1) magyar klasszikusok (5) Marseille panier costa (1) Márton nap (1) mindenmentes (1) palacsinta (1) paszuly (1) pulyka koszorú (1) rugelach (1) sanday brunch (1) sárgadinnye (1) sonka (1) Spagetti carbonara (1) spam (1) Steakhatározó (4) Steak marha BBQ (3) Stollen (2) street food (1) Svéd (1) svédasztal (1) Svéd lazac gratein (1) Szicilia (1) Szlovákia (2) sztrapacska (1) Távirányítású torta (1) Tejtorta (1) töltött paprika (1) top 10 ételem (1) vasárnapi hús (1) whoopie pie (1) ZELENA MENESTRA (1) zsirban vagy olajban (1) Címkefelhő
Fánkvilág Magyarországon

Fánkvilág Magyarországon

›
Fánkvilág Magyarországon

2018/3/25 : vakegér II Szólj hozzá!

Szeretjük a fánkot!

Nemcsak farsangkor készítünk fánkot, hanem bármikor,  amikor megkívánjuk -  akár reggelire, tízóraira, ebéd utáni desszertként. Van belőle hagyományos, lekváros, csokis, banános, eperhabos vagy éppen avokádókrémmel töltött is.


Fánk variációk
Hájastészta és fánksütő verseny, Csömör

Fánk szavunk a szász eredetű fankox, fankoch elődökből vezethető le. Erdélyi neve a tájnyelvi pánkó, de Baranyában huppancs, Borsodban, Bodrogközben krepli, a Felvidéken siska, a palócoknál pampuska néven is előfordul. 

A kelt, zsírban sütött és a zsírban magától megforduló szalagos fánk mellett elterjedt a tojásos gyúrt tésztából vágott, zsírban sütött, porcukrozott forgácsfánk (csöröge, herőce, száraz pánkó) is. Ide sorolhatjuk a faszénparázson sült kürtöskalács forgácsfánkkal rokon változatát, a zsiradékba merítve sütött kürtősfánkot is. Ráadásul ezzel még nincs vége. Néhány fánk készülhet főtt tésztából, de akár burgonyából is.

Bár készítésének hagyománya az ókori Rómáig nyúlik vissza, Magyarországon a fánk csak a XIX. században terjedt el, pedig egy korabeli feljegyzés szerint 1603-ban gróf Thurzó Szaniszló galgóci várában egy lakomán - hetedik fogásként - már fánkot szolgáltak fel.

Fánkvilág

A választékra igazán nem lehet panaszkodni!

Tehát fánk vonalon jók vagyunk. Legalább 40, de ha a változatokat is nézzük, akkor száznál is többféle fánkot ismerünk (és szeretünk). Ha csak fele olyan jó volna az önreklámunk, mint a franciáknak, vagy az amerikaiaknak, akkor fánknagyhatalom lehetnénk.

A teljes választékot persze nem tudom bemutatni,  ezért most jöjjenek a legismertebb, illetve a legérdekesebb/extrémebb fánkok. Recept nincs. Azt mindeni válassza ki magának a netről. 

 

Farsangi fánk

Farsangi fánk

Lehet millió féle fánk, de nekem ez az egyetlen és igazi FÁNK! 

A farsangi asztal ékessége a nevezetes szalagos fánk. amivel háziasszonyok ezrei küzdenek évről évre, hogy a tökéletességet jelképező szalag a sütemény oldalára kerüljön. Hamisítatlan magyar édességnek érezzük (mint még oly sok egyebet is, amely a Monarchia idejéből való), pedig voltaképpen – kicsit zavaros családfával -bécsi eredetű

 

Rózsafánk

fánk rózsafánk

Nagyon szép, de ismerni kell a trükkjét, hogy ilyen formát kapjunk.

A rózsafánk egy igazi fánkkülönlegesség. Kevesen ismerik, és még kevesebben készítik annak ellenére, hogy világszerte különösen népszerűek a gyorsan, kelesztés-pihentetés nélkül készíthető forgácsfánkok. Ez is olyan, csak a mindössze falatnyi fánkrózsa formája a szokványostól kissé eltérő, és nemcsak finom, de pompás-mutatós vendégváró is.

 

Virágfánk

Rózsafánk

Rózsafánk

A farsangi fánknál a szalag a kihívás, itt a forma leválasztása 

 

Hívják rózsafánknak is, de a virágfánk jobban illik rá, és nem fogják összekeverni sem. Ritkán találkozunk vele (és akkor meg szemérmetlenül drágán árulják) palacsintáéhoz hasonló tésztából sütőforma segítségével készül. 

 

Csörögefánk / forgácsfánk / hólabda

Csöröge fánk

Az igazi csöregefánk. Nem keverendő össze a forgácsfánkkal.

Fánk fesztivál 062Schneeballen fánk közeli rokona Nekem a kedvenc. Finom, omlós, ráadásul könnyebb elkészíteni, mint hinnéd. Ez persze csak a forgácsfánkra vonatkozik. Sajnos összemossák a kettőt. Az igazi csöröge készítése lassú és macerás. Más a tésztája, más a forma, de iszonyatosan finom. Fogyasztásához nagy önuralom szükséges, mert  könnyen függővé tesz! 

 

Ez meg a forgácsfánk

Túrófánk (túrópuffancs)

fánk apácsfánk - Fritule(miske)

Ha szereted a túrót, szereted a fánkot, de nincs időd egy igazi farsangi fánk elkészítésére, vagy csak nem akarsz hozzáfogni a dagasztáshoz, kelesztéshez, akkor ez álmaid fánkja! Biztos lehetsz benne, hogy villámgyorsan elfogy.

 

  

Ekler fánk, Képviselőfánk

fagyi - mini ekler

Az eklerfánkból is van csokis, vaniliás, kicsi, nagy. Ez akkora, mint egy gyufa.

Alapja az egész világon elterjedt égetett tészta. Szinte mindenhol megtalálható, mégis a rengeteg magyar süti különlegesség közül az egyik legikonikusabb a vanilia krémmel és habbal töltött képviselőfánk. Bár az elkészítése egyszerű, mégsem mernek sokan hozzálátni, mert tartanak az égetett tésztától, pedig hihetetlenül sokféle formában, ízben találkozhatunk vele az egész világon.

Krumplifánk (panka)

Fánk - krumplifánk rokagombasAz olajban sült krumplifánk nem az a habos, könnyű desszert, amiből csak úgy betolunk három szeletet, majd megfejeljük egy szelet csokoládéval. Tömény, nehéz kalóriabomba, de mit tegyen az ember, ha épp kívánja? Mártásos ételekhez kiváló köret, a maradékot meg akár lekvárral is fogyaszthatjuk édesség gyanánt.

 

 

Császárfánk (ischl-i fánk)

fánk ischl-iA Salzburg tartományi Bad Ischl a Ferenc József kedvenc fürdővároskájáról elnevezett ischl-i fánkot manapság már csak islernek hívjuk.

Megjelenése is sokat változott, de a „boldog békeidők” szakács könyveiben még az eredeti recept található.

Bár szoros rokonság köti a linzerkoszorúhoz, de eredete miatt eleink valószínűleg a császárfánk elnevezést elegánsabbnak gondolták. Amúgy sem ez az egyetlen fánk, ami kicsit sem hasonlít a fánkhoz.

 

Sváb kanálfánk

fánk kanálfánkNéha előfordul, hogy nincs otthon semmi. Akkor jöhet a kanálfánk, aminél egyszerűbb fánk már nincs is. A galuska főzés ehhez képest kalandtúra.

Hasonló a tarkedlihez, és - mint szinte minden fánknak - ennek is számtalan változata ismert.

 

Tolófánk

fánk tolófánkEnnek is van híres rokona (valószínűleg a közvetlen felmenője), a spanyolok Churros fánkja.

A rokon nem véletlenül olyan népszerű. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Sárgabarack lekvárral, vagy csokikrémmel abbahagyhatatlan.

 

 

Kürtöskalács műhely 

Dorongfánk (kürtőskalács, botratekercs)

Egyesek úgy tartják, hogy a kürtös kalács elnevezés a helyes, mert a sütemény a honfoglalás kori időkig vezethető vissza. Ekkor a portyázó magyarok, a zsákmányolt lisztet és tojást összegyúrták és kürtjeikre csavarva megsütötték a tábortűznél. Ez legalább annyira nevetséges, mint ahogy az, hogy a jól dokumentálhatóan erdélyből érkezett „ősi” Szakolcai kürtőskalács (Skalický trdelník) az első eredetvédett szlovák termék. Saját állításuk szerint nem lopták a receptet, hiszen Erdélyben írásban először csak 1679-ben emlékeztek meg kalács isteni ízéről és illatáról.

Kürtöskalács installációEgyébként a szakirodalom a német baumkuchent, a szász baumstriezelt, a svéd spettekakát és a szlovák skalicky trdelníket egyaránt a kürtőskalács „rokonának” tekinti. Persze a németek és svédek - a szlovákokkal ellentétben - nem próbálják meg a többieket a készítéstől eltíltani.

A legtöbb fánkféle formája, ízvilága mára már kialakult, nem úgy a dorongfánkunk, amely a „street food” népszerűségének hozományaként napjainkban komoly ráncfelvarráson esik át.Kürtöskalács -kürtös krémes - kürtös csapágy

 

Szénafánk

fánk szenafank

Autentikus és ritka zalai édesség. Ábrahám Gézáné "Vasi, zalai parasztételek" c. könyve bizonyítja meglétét. Tulajdonképpen vaníliás krémmel töltött cérnametélt-gombóc olajban kisütve. Kicsit munkás, de nagyon egyedi és finom. Készítéséhez nem árt, ha van tésztakészítő gépünk.

Talán meglepő, hogy fánknak hívják, de ez is a  bizonyíték arra, hogy mennyire változatos tud lenni kedvelt farsangi fánkunk rokonsága.  

 

 

Ördögpirula, tarkedli vagy csehpimasz

fánk ördögpirula 2Kanalas fánk, egérke, főtt fánk néven is ismert az ördögpirula. Igazi nagymama-recept, de mivel pikk-pakk elkészül kevés hozzávalóból, bátran ajánljuk sietős háziasszonyoknak, fiatal, akár kezdő konyhatündéreknek.

Anno a tarkedlit, csehpimaszt egérkének is nevezték, olyan muris a sok kis tésztapuffancs a vékonyodó farkincájával. Sütőporral összeállított tésztája is ismert. Hamar elkészül. Nem adja a farsangi fánk  feelinget, de legalább hizlal.

És végül:

Apácafing régies nevén apátza-fingotska

fánk apácsfing (nonnenfürzle)Tényleg van ilyen. Egy egyszerü – néha krémmel töltött –  a középkori angliából származó fánkféle

Mielőtt megbotránkoznának, szögezzük le: így hívják a világon mindenütt, ahol ismerik. Angliában nun’s puffs, Németországban Nonnenfürzle, a katalánoknál pet de monja, Franciaországban pet de nonne. Bár ott költői neveket is aggatnak rá, úgymint: szellőfánk, selyemsutty, apácaszellő.

 

Jó étvágyat!

Fánk fesztivál

 A fánkvilág második része, a "Farsangi fánk társai" itt nézhető meg

 

forrás:

http://www.cookta.hu/hir/ordogpirula-fott-fank-egerke
http://www.mindmegette.hu/fantasztikus-fankok-48316/
https://divany.hu/gasztro/fank-kisokos/
http://hvg.hu/gasztronomia/20140221_Vilag_fankjai_egyesuljetek__recept
https://www.sussvelem.com/fank-fajtak
http://sutitakarok.cafeblog.hu/2015/02/22/apaca-a-fankok-kiralynoje/
http://valasz.hu/gasztronomia/apacasohaj-103415
http://www.mindmegette.hu/knedli-brindza-kurtoskalacs-a-szlovak-konyha-diohejban-50102/
http://www.mindmegette.hu/kurtoskalacs-dorongfank-botratekercs-48804/
http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20160418-a-szlovakok-kurtoskalacsat-az-unio-vedi-szuakolca-masaryk-eredet.html
http://felvidek.ma/2013/08/nem-loptak-a-szlovakok-a-kurtoskalacsot/
http://www.bumm.sk/archivum/2007/07/23/10777_lenyuljak-a-szlovakok-a-kurtoskalacs-eu-vedjegyet
http://www.mindmegette.hu/kurtoskalacs-dorongfank-botratekercs-48804/
http://maimoni.cafeblog.hu/2011/02/16/szenafank/
http://gasztrofasirt.blog.hu/2016/06/17/focistak_eledele-_szlovakia_kurtos_kalacs_tokaji_bor_es_tarsai
https://cookpad.com/hu/receptek/1927076-rozsafank-recept
http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/ekler-fank
http://blikkruzs.blikk.hu/konyha/kanalfank-20-perc-alatt-szuper-desszertet-talalhatsz/f1l5wd0
https://divany.hu/gasztro/fank-kisokos/
https://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/egerke_vagy_csehpimasz
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ap%C3%A1cafing
http://valasz.hu/gasztronomia/apacasohaj-103415

 

Facebook Tetszik
1
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Svédasztalos panoráma Svédasztalos panoráma
  • ZELENA MENESTRA ZELENA MENESTRA
  • Marseille quartier Le Panier Marseille quartier Le Panier
  • Costa Nápoly egy napja Costa Nápoly egy napja
  • RUGELACH – Az askenázi csodasüti RUGELACH – Az askenázi csodasüti

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofasirt.blog.hu/api/trackback/id/tr1513777258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard