Gasztrófasírt

  • Ajánló
  • Magyar klasszikusok
Facebook

Fánkvilág

Top 5

  1. Chili con carne a mexikói chilis bab
  2. Magyar klasszikusok: a vasárnapi hús
  3. Amit a palacsintáról tudni kell...
  4. A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje
  5. Focisták eledele- Izland

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Címkék

Albánia (1) A pude ccsige 부대찌개) (1) bab (1) Bajor csülök (1) bakancslista (1) Barcelona tapas (1) Bécs (2) Bocuse dor (6) chili con carne (1) cipóban sült csülök (1) costa mediterranea food olasz étel (1) Costa Nápoly (1) Cucina tradizionale (1) Dubarry szelet (1) Dubrovnik (1) édes napok süti csokoládé fesztivál food (1) elfeledett ételeink (1) Éttermi kütyük (1) fagylalt jeges nyalat (1) fahéjas csiga (1) fánk (2) fesztivál (5) formatorta (3) gasztrótörténelem (10) Goût de France (1) gyuvecs (1) hajónapló Cost (1) húsvét (1) Húsvéti ételek (1) Izland (1) Józsefvárosi piknik (2) kanenbullar (1) Karácsonyi ételek a világban (5) Karácsonyi menü (1) kedvenc ételeim (10) Kocsonya (1) Koreai raguleves (1) lecsó (5) lecsópédia (5) levélszemét (1) magyar klasszikusok (5) Marseille panier costa (1) Márton nap (1) mindenmentes (1) palacsinta (1) paszuly (1) pulyka koszorú (1) rugelach (1) sanday brunch (1) sárgadinnye (1) sonka (1) Spagetti carbonara (1) spam (1) Steakhatározó (4) Steak marha BBQ (3) Stollen (2) street food (1) Svéd (1) svédasztal (1) Svéd lazac gratein (1) Szicilia (1) Szlovákia (2) sztrapacska (1) Távirányítású torta (1) Tejtorta (1) töltött paprika (1) top 10 ételem (1) vasárnapi hús (1) whoopie pie (1) ZELENA MENESTRA (1) zsirban vagy olajban (1) Címkefelhő
Focisták eledele- Izland

Focisták eledele- Izland

›
Focisták eledele- Izland

Néhány gasztronómiai érdekesség a 2016-os Foci Eb alkalmából

2016/6/05 : vakegér II 12 komment

Elsőre furcsák az izlandi ételek.

Izland Þorrablót plate

Aztán másodszorra is.

Még akkor is, ha az izlandiak szerint nem is olyan rosszak, mint amilyennek első hallásra azt gondolnánk

Habár európai ország, gasztronómiájában szinte semmilyen hasonlóságot nem mutat bármilyen európai konyhával. Északi fekvése, dermesztően extrém földrajzi adottságai és nagyfokú izoláltsága miatt egészen unikális szakácsművészetet figyelhetünk meg a szigetországban.

A cápa

Most biztosan elég rossz bizonyítványt állítok ki enmagam gasztronómiai tájékozottságáról, de ünnepélyesen be kell vallanom: nem tudom, rendeznek-e olyan vetélkedőt a világon, meizlandi rohasztott cápalynek célja a földkerekség legbüdösebb, legvisszataszítóbb szagú ételének kiválasztása. Mondom, fogalmam sincs, létezik-e ilyen verseny, de egyvalamiben egészen biztos vagyok: a legendás izlandi rothasztott cápahús (helyi nyelven: kæstan hákarl) előselejtezők nélkül ott lenne a döntőben (a durián méltó ellenfeleként), egyik nemzeti büszkeségünk, a pálpusztai pedig megszégyenülten és megalázottan szipogna a sarokban.

A cápahús fogyasztása a külföldiek között tradicionálisan sok mókával, nevetéssel és hányással ötvözött esemény, amit a bennszülöttek elnéző mosollyal és csendes rezignáltsággal vesznek tudomásul. Gondolom, mindent elmond az a tény, hogy Gordon Ramsey (a skót fenegyerek-szakács) egy kiadósat rókázott, amikor először megkóstolta.

Az íze tökéletes összhangban van az illatával, amit csak (és most keresem a szalonképes, ugyanakkor a valóságot leginkább megközelítő hasonlatot) leginkább egy ötvenes évekbeli havasalföldi falusi iskola fiúvécéjében egy forró nyár eleji napon uralkodó szagorgiához lehet mérni. Kimondom, mert nem félek a szavaktól és nekem már nincs veszítenivalóm: az izlandi rothasztott cápahús kifejezetten, egyértelműen és határozottan csípős vizeletszagú és (noha még nem kóstoltam) vizelet ízű. Már ha el tudunk képzelni harapható és enyhén kocsonyás vizeletet.

Ha nem bírod a cápahúst, cápatablettát is ehetsz helyette. Ne kérdezd, én sem értem az okát. Egyszer egy buliban elkezdték magyarázni, hogy napi 3 cápatablettától 1 hét alatt cápa leszel, de úgy érzem, nem ez a magyarázat.

Brennivín: Köménymaggal ízesített vodkaféle, amit a helyiek fekete halálnak hívnak, mert borzasztó íze van! Ritka az olyan izlandi, aki szereti. Átlátszó, 36 fok körüli ital, köményes ízzel. Skál! Állítólag a kettő együtt finom. Nem próbáltam, még!

Hákarl, hrútspungur, skyr és svið

izland birkafej

Nem, nem halandzsázunk, ezek valóban létező ételek, méghozzá Izland legnépszerűbb és legkülönlegesebb darabjai, melyek között biztos lesz néhány hátszőr felállító darab. A bizarr izlandi főételek listáját ékesíti a hrútspungur is, amely bárány- vagy kosheréből készült laktató menü (már abban az esetben, ha be tudunk belőle lakmározni, de mondjuk a magyar konyha is felszolgál kakasherét, szóval miért ne). Egy harmadik fogással pedig tudjuk is le az extremitásokat: a svið nevű étel szőr és agy nélkül először megfőzött majd megsütött, félbevágott bárányfej – a fent említett, bárányokhoz fűződő tisztelet miatt a levágott állatok minden, tényleg minden részét felhasználják. Lelapozva a megkérdőjelezhetően étvágygerjesztő izlandi ételekről könnyebben megkóstolnánk a skyrt, ami egy finom és jellegzetesen izlandi tejes joghurt. A rúgbrauð az izlandiak gejzírkenyere, amely egy sötétbarna színű, rozsos sűrű, édeskés kenyér és földbe ásott kemencékben sütik meg. A Hangikjöt hasonló étel a mi húsvéti sonkánkhoz: felaggatott, kétszer is füstölt húsok (leginkább bárány és kos, de készülhet lóhúsból is), melyeket csak ünnepekkor fogyasztanak.

A bárány:

Az izlandi konyha büszkeségeizland Birkafej 1

Báránysült, bárány hotdog, bárányleves, bárányos makaróni, báránycsíkok lecsósan, bárány pacalosan, bárány burito.. nem bírok több bárányt enni.

Maximum még csirkét tudsz venni, de a legolcsóbb és leggyakoribb alapanyag a bárány. Juhéé!

Finomak az izlandi ételek, csak maga a bárány nem ízlik.. viszont akinek bejön az alap, az biztosan szeretni fogja akárhogyan is készítik azt el. Aki kóstolta már tudja, elég karakteres íze és illata van. 

És végül:

A tradicionális izlandi ételek gyűjteménye. Az igazi belevaló izlandiak ezeket eszik. Olyan csodálatos ételeket kell elképzelni, mint aIzland Lifrarpylsa-Þorramatur

  • hákarl, a rohasztott cápa
  • sós vizben főtt birkafej
  • birkamáj kolbász
  • birka vér "puding"
  • birkasajt - olyan mint a disznósajt, csak birkából
  • száritott hal
  • birka here
  • füstölt birka nyersen,
  • fóka uszony

Jó focit, jó étvágyat!!

 

 

 

forrás: http://articles.port-network.com/article/33166
http://gasztroutazasok.blogrepublik.eu/2012/10/14/enni-izlandon-a-rothasztott-capahus/
http://bettinastories.blogspot.hu/2015/05/az-izlandi-konyha-ala-barany.html
http://vixi.blog.hu/2013/02/08/_orramatur#more5069694
Facebook Tetszik
0
12 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Kényeztesd magad argentin hátszínnel Kényeztesd magad argentin hátszínnel
  • Fánkvilág Európában Fánkvilág Európában
  • Hajónapló az étteremből I. rész Hajónapló az étteremből I. rész
  • RUGELACH – Az askenázi csodasüti RUGELACH – Az askenázi csodasüti
  • Csiganap Svédországban Csiganap Svédországban

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofasirt.blog.hu/api/trackback/id/tr448781694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2016.06.06. 10:26:19

erdekes gasztro vilag
Válasz erre 

body_andras 2016.06.06. 10:35:38

Hadd jegyezzem meg: eszméletlen jók a marhahúsos ételeik, valamint minden hal. Az ember azt gondolná, nagyon tengeri-herkenytű orientáltak az izlandiak, pedig egyik legfontosabb ismérvük a minőségi állattartás. Tiszta föld, ivóvíz és levegő, ettől olyan rohadt jó minden.
Válasz erre 

szvsz 2016.06.06. 10:38:50

Eddig sem voltam túl jól, megyek hányni.
Válasz erre 

soarvány 2016.06.06. 11:05:05

Ne akarj bevándorolni Izlandra kampány folyamatban.
Válasz erre 

protézisesh 2016.06.06. 11:55:13

ha végiggondolod, mi pont ugyanezt csináljuk a disznó fejével. Láttál már kocsonyát? Disznósajtot? Véres hurkát? Májas hurkát? Körömpörköltet? Az mind pont ugyanerről szól, csak ők nem disznó, hanem birka alapanyaggal nyomják. Amúgy ugyanaz.

A rothasztott cápa kicsit más, annak nincs helyi megfelelője.

A magyar ember annyival normálisabb, hogy az alkoholját érett gyümölcsből csinálja, nem krumpliból, rozsból, meg árpából....
Válasz erre 

kewcheg 2016.06.06. 12:51:20

A cápahúst rothasztás nélkül nem lehet enni?
Válasz erre 

DonTintoretto 2016.06.06. 13:46:45

@kewcheg: De lehet, csak nem mindegyiket. Amit így megrohasztanak, annak a húsa egyébként mérgező lenne. Nos ők ezt a módját választották a mérgező anyagok kivonásának.
Válasz erre 

DonTintoretto 2016.06.06. 13:48:36

"egyértelműen és határozottan csípős vizeletszagú és (noha még nem kóstoltam) vizelet ízű."

Egyértelműen annak ellenére, hogy nem kóstoltad? Igazán megalapozott vélemény :D

Szerintem meg a szaga kemény, de az íze egyáltalán nem olyan rossz. Igaz nekem a bárányfej is tetszett és sajtokból is a büdösebbeket eszem ;)
Válasz erre 

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.06.06. 14:44:46

gasztroutazasok.blogrepublik.eu/2012/10/14/enni-izlandon-a-rothasztott-capahus/

Nohát. Micsoda véletlen szövegegyezések.
Válasz erre 

vbn 2016.06.06. 15:27:25

He-he! Egyszer elviszem a családomat ide és levideózom,
ahogy a birkafej láttán lefordulnak a székről a gyerkőcök... XD
Válasz erre 

vakegér II 2016.06.06. 17:22:55

@Counter: Micsoda véletlen, hogy (szinte) mindig belefutok egy okostojásba, aki afölötti örömében, hogy talál valamit, amibe beleköthet, arra sem veszi a fáradságot, hogy végig olvassa a szöveget, mert bizony ott a legalján a "források" felirat után ott vannak a felhasznált linkek.
Egyéb kötekedni való?
Válasz erre 

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.06.06. 22:03:15

@vakegér II: E/1-ben írt, szubjektív benyomásokról szóló szöveget ismételtél meg beszélőként.

Egy önéletrajzot, emlékiratot vajon megismételhetsz hasonlóképpen, a forrás "megjelölésével", vagy csak illene jelölni, hogy szubjektumod különbözik a szöveg szerzőjéétől?
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
süti beállítások módosítása
Dashboard
Mobil