Gasztrófasírt

  • Ajánló
  • Magyar klasszikusok
Facebook

Fánkvilág

Top 5

  1. Chili con carne a mexikói chilis bab
  2. Magyar klasszikusok: a vasárnapi hús
  3. Amit a palacsintáról tudni kell...
  4. A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje
  5. Focisták eledele- Izland

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Címkék

Albánia (1) A pude ccsige 부대찌개) (1) bab (1) Bajor csülök (1) bakancslista (1) Barcelona tapas (1) Bécs (3) Bocuse dor (6) chili con carne (1) cipóban sült csülök (1) costa mediterranea food olasz étel (1) Costa Nápoly (1) Cucina tradizionale (1) Dubarry szelet (1) Dubrovnik (1) édes napok süti csokoládé fesztivál food (1) elfeledett ételeink (1) Éttermi kütyük (1) fagylalt jeges nyalat (1) fahéjas csiga (1) fánk (2) fesztivál (5) formatorta (3) gasztrótörténelem (10) Goût de France (1) gyuvecs (1) hajónapló Cost (1) húsvét (1) Húsvéti ételek (1) Izland (1) Józsefvárosi piknik (2) kanenbullar (1) Karácsonyi ételek a világban (5) Karácsonyi menü (1) kedvenc ételeim (10) Kocsonya (1) Koreai raguleves (1) lecsó (5) lecsópédia (5) levélszemét (1) LMBTQ (1) magyar klasszikusok (5) Marseille panier costa (1) Márton nap (1) mindenmentes (1) palacsinta (1) parádé (1) paszuly (1) Pride (1) pulyka koszorú (1) rugelach (1) sanday brunch (1) sárgadinnye (1) sonka (1) Spagetti carbonara (1) spam (1) Steakhatározó (4) Steak marha BBQ (3) Stollen (2) street food (1) Svéd (1) svédasztal (1) Svéd lazac gratein (1) Szicilia (1) Szlovákia (2) sztrapacska (1) Távirányítású torta (1) Tejtorta (1) töltött paprika (1) top 10 ételem (1) vasárnapi hús (1) whoopie pie (1) ZELENA MENESTRA (1) zsirban vagy olajban (1) Címkefelhő
Itália az asztalon - Palermói utcakaja

Itália az asztalon - Palermói utcakaja

›
Itália az asztalon - Palermói utcakaja

2017/7/14 : vakegér II Szólj hozzá!

Costa - Palermo -Mercato Vucciria Via ColtellieriSzicília fővárosa, Palermo néhol sokszor egészen extrém látványt nyújt. Pontosan ilyen extrém az utcakaja is, mert – bár nem köztudott, - a szicíliaiak ételei rendesen különböznek a hagyományos olasz konyhától.

Igen sokféle – szinte csak itt található – figyelemre méltó helyi specialitás van. Néhány ezek közül (persze a teljesség igénye nélkül):

 

Pagnottiello napoletano, az (általában) szalonnával, sonkával töltött buktaszerű zsemleféle

 

Sfogliatelle és az aragostina, az egyedi formájú töltött édes levelestészta

 

Babá, a rumba áztatott!!! jellegzetes formájú vajas piskótatészta

 

Cannolo, (töltött tésztarolád, mint nálunk a habtekercs)

 

Arancini, a népszerű szicíliai rízsgombóc

 

Cioffe, ami leginkább a mi csöröge fánkunkra hasonlít

 

Gelato con brioche a hosszúkás briósba gyömöszölt fagylalt.

 

Szóval van néhány finomság, amiért érdemes – átmenetileg –felfüggeszteni az egészséges táplálkozásra vonatkozó ígéretünket.

 

És most a gasztró-adrenalin függőknek két visszautasíthatatlan ajánlat:

 

A panino con la milza:
Palermo utcakaja Pane ca meusa

Panino con la milza (helyi dialektusban pane ca meusa). Szinte kizárólag Palermóban kapható borjúnyelvből, tüdőből, lépből készítik.

Palermo utcakaja Pane ca meusa feltét

Szezámos „zsemlekenyérbe”, vastellába pakolják, sajttal, citrommal, egyes változatban (maritatu) ricottával kínálják.

Palermo utcakaja Pane ca meusa tálalásA Vucciria piacon kihagyhatatlan próbatétel és egyben jó téma az otthoni élménybeszámolókhoz.

 

Palermo utcakaja Stigghiola sütés

stigghiola szicíliai konyha tipikus étele igen egyszerű,

Mosott bárány, kecske, vagy csirkebél, só, petrezselyem, hagyma. Nyárson, parázs felett póréhagymával megsütik. Ennyi.

Görög eredetü, ahol kokoretsi (κοκορέτσι), néven ismert a jellemzően bárány belsőségekből a húsvéti időszakban készített ételt. Ma már a stigghiola a szicíliai konyha tipikus étele, amely élvezi a hivatalos elismerést, ennek köszönhetően használhatja „Hagyományos olasz konyha” címet.

 

Palermo utcakaja Stigghiola kitálalva

 

Végül ugyan ez részletesebben 11 percben:

Facebook Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Az aszalt rizseshús és társai Az aszalt rizseshús és társai
  • Marhajó. Milyen a jó marha? Marhajó. Milyen a jó marha?
  • Marhajó Marhajó
  • Fánkvilág Magyarországon Fánkvilág Magyarországon
  • Jeges nyalat Jeges nyalat

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofasirt.blog.hu/api/trackback/id/tr8512661303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard