Szicília fővárosa, Palermo néhol sokszor egészen extrém látványt nyújt. Pontosan ilyen extrém az utcakaja is, mert – bár nem köztudott, - a szicíliaiak ételei rendesen különböznek a hagyományos olasz konyhától.
Igen sokféle – szinte csak itt található – figyelemre méltó helyi specialitás van. Néhány ezek közül (persze a teljesség igénye nélkül):
Pagnottiello napoletano, az (általában) szalonnával, sonkával töltött buktaszerű zsemleféle
Sfogliatelle és az aragostina, az egyedi formájú töltött édes levelestészta
Babá, a rumba áztatott!!! jellegzetes formájú vajas piskótatészta
Cannolo, (töltött tésztarolád, mint nálunk a habtekercs)
Arancini, a népszerű szicíliai rízsgombóc
Cioffe, ami leginkább a mi csöröge fánkunkra hasonlít
Gelato con brioche a hosszúkás briósba gyömöszölt fagylalt.
Szóval van néhány finomság, amiért érdemes – átmenetileg –felfüggeszteni az egészséges táplálkozásra vonatkozó ígéretünket.
És most a gasztró-adrenalin függőknek két visszautasíthatatlan ajánlat:
A panino con la milza:

Panino con la milza (helyi dialektusban pane ca meusa). Szinte kizárólag Palermóban kapható borjúnyelvből, tüdőből, lépből készítik.
Szezámos „zsemlekenyérbe”, vastellába pakolják, sajttal, citrommal, egyes változatban (maritatu) ricottával kínálják.
A Vucciria piacon kihagyhatatlan próbatétel és egyben jó téma az otthoni élménybeszámolókhoz.