Gasztrófasírt

  • Ajánló
  • Magyar klasszikusok
Facebook

Fánkvilág

Top 5

  1. Chili con carne a mexikói chilis bab
  2. Magyar klasszikusok: a vasárnapi hús
  3. Amit a palacsintáról tudni kell...
  4. A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje
  5. Focisták eledele- Izland

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Címkék

Albánia (1) A pude ccsige 부대찌개) (1) bab (1) Bajor csülök (1) bakancslista (1) Barcelona tapas (1) Bécs (2) Bocuse dor (6) chili con carne (1) cipóban sült csülök (1) costa mediterranea food olasz étel (1) Costa Nápoly (1) Cucina tradizionale (1) Dubarry szelet (1) Dubrovnik (1) édes napok süti csokoládé fesztivál food (1) elfeledett ételeink (1) Éttermi kütyük (1) fagylalt jeges nyalat (1) fahéjas csiga (1) fánk (2) fesztivál (5) formatorta (3) gasztrótörténelem (10) Goût de France (1) gyuvecs (1) hajónapló Cost (1) húsvét (1) Húsvéti ételek (1) Izland (1) Józsefvárosi piknik (2) kanenbullar (1) Karácsonyi ételek a világban (5) Karácsonyi menü (1) kedvenc ételeim (10) Kocsonya (1) Koreai raguleves (1) lecsó (5) lecsópédia (5) levélszemét (1) magyar klasszikusok (5) Marseille panier costa (1) Márton nap (1) mindenmentes (1) palacsinta (1) paszuly (1) pulyka koszorú (1) rugelach (1) sanday brunch (1) sárgadinnye (1) sonka (1) Spagetti carbonara (1) spam (1) Steakhatározó (4) Steak marha BBQ (3) Stollen (2) street food (1) Svéd (1) svédasztal (1) Svéd lazac gratein (1) Szicilia (1) Szlovákia (2) sztrapacska (1) Távirányítású torta (1) Tejtorta (1) töltött paprika (1) top 10 ételem (1) vasárnapi hús (1) whoopie pie (1) ZELENA MENESTRA (1) zsirban vagy olajban (1) Címkefelhő
Lecsópédia I. rész

Lecsópédia I. rész

›
Lecsópédia I. rész

Kis lecsóhatározó

2014/9/06 : vakegér II Szólj hozzá!


800px-Bell peppers on grill (1).png

Lecsó-dilemmák

 

A lecsó szerelem! Készülni kell rá, tervezni, elmélyülni készítésében, két alkalom között pedig kutatni eredetét, változatait, jövőjét. Megismerni titkait szinte sosem lehet; mindig találni valami egészen új vagy éppen meghökkentő változatot. Betelni vele megint nem lehet, én legalábbis nem tudok, pedig burkolom már hosszú évtizedek óta.

LecsótitokA neten 26 féle fecsófesztivált találtam. Aztán abbahagytam a számolást.

 

A lecsó a hagyományos, nagy magyar ételklasszikusok közé tartozik. Jó, ezt eddig is tudták. Amikor szakácsiskolába kerültem, s szakmai órán elkezdtünk tanulni róla, kissé elkerekedtek szemeim, mikor megbecsült tanárom ekképpen jellemezte: - Kérem a lecsó, a különleges főzelékek csoportjába tartozik. Na, ne – gondoltam - biztosan csak félrehallottam valamit. A lecsó, mint főzelék? Öccséém… Egyéb főzelék, különleges főzelék, lapos főzelék, kerek főzelék, töltött főzelék, töltetlen főzelék – mindegy hogy hívjuk, való igaz, a lecsó ezek körét gazdagítja. Szegény jó nagyanyám, ha tudta volna…

És persze azt sem tudta, hogy a lecsót nem mi találtuk fel! Egy klasszikus eredet vizsgálat általában úgy kezdődik, hogy "Már a régi görögök is....", de a mi esetünkben ez nem igaz. Kolumbusz Kristóf nem görög volt (és sajnos nem is magyar!).  Minden esetre a hagyma - paprika - paradicsom kombóból készült "Első lecsó" címre igen sok nemzet pályázik. Ezek közül néhány a teljesség igénye nélkül, össze vissza sorrendben:

 

Piperada Basquaise – Baszk lecsó 

Piperade (gascogne-i), vagy Piperrada (baszk) egy tipikus baszk étel hagyma, zöld és piros kaliforniai paprikából és paradicsomból.készül tetején tojással. Fűszerezése: bazsalikom, és/vagy kakukkfű, fokhagyma. A színek véletlenül tükrözik a baszk zászló - piros, zöld és fehér - színeit.

piperade 1(Piperada fokhagymával, tojással, szeparatista módra)

 

A sziciliai Caponata

A pirperada közeli rokonai a katalán samfaia és escalivada, a szicíliai caponata, és - nem meglepő módon - a francia ratatouille is.

caponata szicA sziciliai Caponata

Mechouia, a tunéziai grillezett nyári saláta

 A Maghreb régió grillezett vagy faszénparázsban füstösre készült zöldségei is a családhoz tartoznak. Ilyen a tunéziai mechouia, amit mozsárban durvára zúzva, langyosan vagy melegen is szoktak tálalni, Füszerezése: citrom, koliander levél, fokhagyma, kapribogyó.

Érdekes felhangot ad persze bizonyos „arab lecsóknak” a hozzáadott római kömény, koriandermag vagy a sóban eltett citrom héja. (Mint ahogy Magyarországon is akad szekta, mely elengedhetetlennek tartja a köménymagot és a fűszerpaprikát.)

adzsika аджика

Mechouia

SHAKSHUKA – arab, zsidó lecsó tojással

shakshuka

Shakshouka (másként: shakshouka, chakchouka, שקשוקה (sa-su-ka)). Jelentése: "rázza", a bereberek nyelvén:"keverék". Tojásos lecsó , többnyire még őrölt pirospaprikával is fűszerezve, bár ez nem kötelező elem. Izraelben - ahová a tunéziai zsidók vitték - éppúgy ismert, mint Törökországban, Algériában, vagy Marokkóban. Spanyolországban egyébként a shakshukába némi fűszeres kolbász, chorizo is kerülhet, ahogy az nálunk sem ritka, ha lecsót készítünkDr Shakshuka restije - Jaffa Tel Aviv

Különösen télen népszerű és komoly vetélytársa lett a falafelnek és hummusnak. Kultétel. hagyományosan fém serpenyőben tálalva az izraeliek szívesen eszik reggelire, ebédre vagy vacsorára, vagyis bármikor.. Származása ugyan észak-afrikai, azért a magyar hagyományok emlegetése sem ritka, különösen, ha ebbe az észak-afrikai ételbe pirospaprika is kerül, bár a köménnyel együtt (ez sem ritka az ételben) már erőteljesen marokkói (pied noir) étel lesz belőle.

A Jaffai bolhapiacon van egy étterem, ami olyan híres, hogy mondhatni, Tel Aviv óvárosának egyik legfőbb látványossága. Dr. Shaksuka a neve, és a városi legendák szerint a tulajdonos-főszakács évtizedekig ült dutyiban, ahol is a rengeteg rászakadt szabadidejét azzal töltötte, hogy tökélyre fejlessze a főzőtudományát.

A shakshuka a tojást még elfogadó ovo-vegetariánus étel. A kosher konyhában héberül “parve” (jiddisül: pareve), mivel sem hús, sem tejtermék nincs benne, semleges, így aztán hússal, például bárány gombócokkal is, tejtermékkel is együtt fogyasztható.

És még nincs vége! Itt a második rész is.

 

Forrás: http://www.eszenciamagazin.hu/m_gasztro/gasztro_2009_07_15_2.php,  
http://www.origo.hu/tafelspicc/nagyhasab/20140828-lecsohatarozo.html
http://www.nlcafe.hu/gasztro/20140709/legfinomabb-lecso/
http://www.foodandwine.hu/2012/05/22/shakshuka-arab-zsido-lecso-tojassal/, סאמר סקול: שקשוקה למתחילים
http://buvosszakacs.blog.hu/2010/08/18/lecso_27
http://www.bshakshuka.co.il/, foodandwine.hu http://ricette.giallozafferano.it/Caponata.html

 

 

 

 

Facebook Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Kényeztesd magad argentin hátszínnel Kényeztesd magad argentin hátszínnel
  • Nagy tábla boldogság Nagy tábla boldogság
  • Az első 50 igazi és egyetlen lecsó Az első 50 igazi és egyetlen lecsó
  • Marhajó. Milyen a jó marha? Marhajó. Milyen a jó marha?
  • Itália az asztalon - Palermói utcakaja Itália az asztalon - Palermói utcakaja

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofasirt.blog.hu/api/trackback/id/tr346665053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard