Gasztrófasírt

  • Ajánló
  • Magyar klasszikusok
Facebook

Fánkvilág

Top 5

  1. Chili con carne a mexikói chilis bab
  2. Magyar klasszikusok: a vasárnapi hús
  3. Amit a palacsintáról tudni kell...
  4. A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje
  5. Focisták eledele- Izland

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Címkék

Albánia (1) A pude ccsige 부대찌개) (1) bab (1) Bajor csülök (1) bakancslista (1) Barcelona tapas (1) Bécs (2) Bocuse dor (6) chili con carne (1) cipóban sült csülök (1) costa mediterranea food olasz étel (1) Costa Nápoly (1) Cucina tradizionale (1) Dubarry szelet (1) Dubrovnik (1) édes napok süti csokoládé fesztivál food (1) elfeledett ételeink (1) Éttermi kütyük (1) fagylalt jeges nyalat (1) fahéjas csiga (1) fánk (2) fesztivál (5) formatorta (3) gasztrótörténelem (10) Goût de France (1) gyuvecs (1) hajónapló Cost (1) húsvét (1) Húsvéti ételek (1) Izland (1) Józsefvárosi piknik (2) kanenbullar (1) Karácsonyi ételek a világban (5) Karácsonyi menü (1) kedvenc ételeim (10) Kocsonya (1) Koreai raguleves (1) lecsó (5) lecsópédia (5) levélszemét (1) magyar klasszikusok (5) Marseille panier costa (1) Márton nap (1) mindenmentes (1) palacsinta (1) paszuly (1) pulyka koszorú (1) rugelach (1) sanday brunch (1) sárgadinnye (1) sonka (1) Spagetti carbonara (1) spam (1) Steakhatározó (4) Steak marha BBQ (3) Stollen (2) street food (1) Svéd (1) svédasztal (1) Svéd lazac gratein (1) Szicilia (1) Szlovákia (2) sztrapacska (1) Távirányítású torta (1) Tejtorta (1) töltött paprika (1) top 10 ételem (1) vasárnapi hús (1) whoopie pie (1) ZELENA MENESTRA (1) zsirban vagy olajban (1) Címkefelhő
RUGELACH – Az askenázi csodasüti

RUGELACH – Az askenázi csodasüti

›
RUGELACH – Az askenázi csodasüti

Van aki a fehér karácsonyt várja. Nekem mindegy, csak karácsony legyen!

2016/12/19 : vakegér II Szólj hozzá!

Amerikai gasztronómia jórészt az európai finomságok (pizza, hamburger, fánk. és még ki tudja mi minden) átvételével alakult ki. Ezek közé tartozik a rugelach is.

rugelach tekercs

New York-ban ilyentájt a pékségek megtelnek ennek a sütinek a fantasztikus illatával és az emberek kilószámra viszik, hiszen számos családban része a karácsonyi repertoárnak. Nem véletlenül.

Rugelach

Bár a 20. században az USA-ban lett igazán népszerű. de gyökerei a közép-európai – lengyel -zsidó konyháig nyúlnak vissza. A hámán táska és a fánk mellett a rugelach hagyományosan hanukai, valamint tu bisváti sütemény, vagyis e két alkalommal -  a makkabeus szabadságharc örömünnepén, valamint a fák újévének ünnepén - került és kerül ma is a zsidó családi asztalra.

Kétféle forma elfogadott. A divatosabb croissant:

rugelach csokival

és a könnyebben elkészíthető tekercs:

rugelach sütés előtt

A rugelach (ma már) a különböző édes és sóstöltelékkel megtöltve is készülhet. Csak ízelítőül: (lekvár, dió, mazsola, fahéj, vagy csoki, mandula, mogyoró. kerülhet bele mák vagy marcipán, aszalt szilva, szárított vörös áfonya, kardamon. Lehet fűszerezni fahéjjal, gyömbérrel, sőt akár csokoládé vagy cukrozott kakaópor is gazdagíthatja a kis tekercseket – csak a fantázia szab határt a sokféleségnek. Nekem a sós változatban a pestos-sajtos jött be a legjobban.

Az elkészítése igényel némi türelmet, (a tészta krémsajttal készül, ettől elég (hajaj!) nehéz vele dolgozni, úgyhogy egyrészt nagyon fontos jól lehűteni, hogy nyújtható legyen, másrészt sok lisztet kell alá szórni). 

Rugelach tészta Hozzávalók:

25 dkg natur krémsajt
20 dkg jó minőségű hideg vaj
30 dkg rétesliszt
15 dkg finomszemű kristálycukor
1/2 késkanál só

A kenéshez: 1 egész tojás felverve

Töltelék: ki-ki saját – és családja - ízlése szerint

 

Elkészítés: a tekercses változat

 és a croissant forma:

 A sütemény egyetlen hibája, hogy gyorsabban elfogy, mint ahogy elkészül a következő adag – viszont remekül fagyasztható, ezért előre is dolgozhatunk!

 

forrás:
http://www.foodisgood.co.il/recipe/rugelach/
http://www.mako.co.il/food-recipes/recipes_column-cakes/Recipe-fd5588c2c3e3151006.htm
http://www.mindmegette.hu/rugelach-az-askenazi-csodasutemeny-46910/http://www.mindmegette.hu/rugelach-az-askenazi-csodasutemeny-46910/
http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2005/12/rugelach-hanukarcsonyi-barackos-dis.html
http://maimoni.cafeblog.hu/2015/10/06/rugelach-az-abbahagyhatatlan/
https://www.youtube.com/watch?v=MiC0Ml1bz8w
https://www.youtube.com/watch?v=-UUbiNn50ds

 

Facebook Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Fánkvilág Európában Fánkvilág Európában
  • Nagy tábla boldogság Nagy tábla boldogság
  • ZELENA MENESTRA ZELENA MENESTRA
  • Bécsi puncs II. Bécsi puncs II.
  • Csiganap Svédországban Csiganap Svédországban

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofasirt.blog.hu/api/trackback/id/tr1712056761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard