Gasztrófasírt

  • Ajánló
  • Magyar klasszikusok
Facebook

Fánkvilág

Top 5

  1. Chili con carne a mexikói chilis bab
  2. Magyar klasszikusok: a vasárnapi hús
  3. Amit a palacsintáról tudni kell...
  4. A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje
  5. Focisták eledele- Izland

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Címkék

Albánia (1) A pude ccsige 부대찌개) (1) bab (1) Bajor csülök (1) bakancslista (1) Barcelona tapas (1) Bécs (2) Bocuse dor (6) chili con carne (1) cipóban sült csülök (1) costa mediterranea food olasz étel (1) Costa Nápoly (1) Cucina tradizionale (1) Dubarry szelet (1) Dubrovnik (1) édes napok süti csokoládé fesztivál food (1) elfeledett ételeink (1) Éttermi kütyük (1) fagylalt jeges nyalat (1) fahéjas csiga (1) fánk (2) fesztivál (5) formatorta (3) gasztrótörténelem (10) Goût de France (1) gyuvecs (1) hajónapló Cost (1) húsvét (1) Húsvéti ételek (1) Izland (1) Józsefvárosi piknik (2) kanenbullar (1) Karácsonyi ételek a világban (5) Karácsonyi menü (1) kedvenc ételeim (10) Kocsonya (1) Koreai raguleves (1) lecsó (5) lecsópédia (5) levélszemét (1) magyar klasszikusok (5) Marseille panier costa (1) Márton nap (1) mindenmentes (1) palacsinta (1) paszuly (1) pulyka koszorú (1) rugelach (1) sanday brunch (1) sárgadinnye (1) sonka (1) Spagetti carbonara (1) spam (1) Steakhatározó (4) Steak marha BBQ (3) Stollen (2) street food (1) Svéd (1) svédasztal (1) Svéd lazac gratein (1) Szicilia (1) Szlovákia (2) sztrapacska (1) Távirányítású torta (1) Tejtorta (1) töltött paprika (1) top 10 ételem (1) vasárnapi hús (1) whoopie pie (1) ZELENA MENESTRA (1) zsirban vagy olajban (1) Címkefelhő
Az aszalt rizseshús és társai

Az aszalt rizseshús és társai

›
Az aszalt rizseshús és társai

Az aszaltszilvától a szárított káposztás kockáig

2020/9/22 : vakegér II 4 komment

A történeteket szokás úgy kezdeni, hogy „már a régi görögök is …”de ez most nem igaz. Az aszalva tartósítást már a Kinai Birodalomban is aktívan művelték.

Az aszalás amúgy a világ legegészségesebb tartósítási eljárása, hiszen semmilyen tartósítószert és egyéb hozzáadott anyagon nem tartalmaz (hogy az alapanyagban mi van, az persze a termelő titka).

A technika évezredek óta ismert, de ma már nem szükséges a Vezúv déli lejtőin termett paradicsomot a nápolyi háztetőkre kiterítve szárítani. Itt a szezonja az otthoni kísérletezéshez, egyben jó edzés egy karantén alatti unaloműzőnek.

Paradicsom aszalásra előkészítése8 ilyen tálca = 3 kg paradicsom, Aztán jó, ha lesz belőle 30 dkg, 


Paradicsom aszalás előttKeményhúsú paradicsom némi fűszer, só, és indulhat az aszalás

Paradicsom aszalása készKész a szárított paradicsom

Hihetetlen segítség, ha a leves főzéshez nem kell kiszáguldani a piacra zöldségért, hazacipelni, megpucolni, feldarabolni, hanem elég a zacskóból egy kanálnyit beleszórni a levesbe, és kész. 20 perc főzés után pontosan olyan lesz, mint ha friss zöldséget használtunk volna. Ez talán csak a paradicsomra nem igaz. Annak megmarad jellegzetes aszalt formája, viszont valami elképesztően – friss paradicsomnál soha nem tapasztalható - tömény édes íze, aromája van

Aszalt paradicsom leveszöldség rizseshús BolognaiJön a tél: vegyes leveszöldség,(gyökér, karalábé, zeller, sárgarépa), paradicsom, rizottó, pásztortarhonya

A kiemelkedően lusta (úgy mondják: kreatív) hegymászók aztán rájöttek, hogy nem csak zöldséget, meg gyümölcsöt lehet szárítani otthoni technikával, hanem a legkülönfélébb ételeket is. Bolognai spagetti, rizseshús, marhapörkölt burgonyapürével, meg ehhez hasonlókat is. A kreativitáshoz persze nagyban hozzájárult, hogy egy 120 grammos gyári adag (ebből  hidratálás után 40 deka, a frisstől nem különböző finom étel lesz.) ára 2000 forint körül van.

Természetesen én is gyorsan kipróbáltam: zöldséges rizotto, kínai szezámos sertésszelet, bolognai tészta, pásztortarhonya. Az eredmény ráncos, fura színű, felismerhetetlen valami lett. Nem véletlen, hogy a dehidrált termékek gyári csomagolása soha nem átlátszó. Viszont drága.

 Bolognai szárítva bezacskózvaHát igen. Ránézésre ezért a család nem fog hajba kapni

Bolognai és szezámos sertésszelet szárítvaEz még ugyan az, csak a zacskóból kiöntve, Nyugi! hidratálás után szebb és több lesz!.

Bolognai szárítva - hidratálvaUgyan az 3 deciliter forró víz és 20 perc után: Bolognai fussili és kínai szezámos  sertésszelet.

Szóval gondoltam, ha a Himalája környékén működik, akkor az én kemény (két éjszakás apartman hoteles, termálfürdős) sporttevékenységem gyors kalóriapótlására is megfelel. Nem kell tábori körülmények között főzőcskézni, vagy étteremre vadászni. Az ilyesmi sok időt el tud venni a jól megérdemelt dagonyázástól.

Így aztán nálam bevált. Ráadásul készítése remek otthoni játék ezekben a koronás időkben.

Facebook Tetszik
0
4 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Svédasztalos panoráma Svédasztalos panoráma
  • ZELENA MENESTRA ZELENA MENESTRA
  • Itália az asztalon - Palermói utcakaja Itália az asztalon - Palermói utcakaja
  • Marseille quartier Le Panier Marseille quartier Le Panier
  • Bécsi puncs I. Bécsi puncs I.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofasirt.blog.hu/api/trackback/id/tr4516210642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gombakomba 2020.09.23. 22:24:43

Hat ez nagyszeru otlet.
Válasz erre 

oldalas 2020.09.24. 10:29:30

És ez, hogy készül, ugyan úgy ráteszed az aszalóra ,mintha zöldség lenne, sütőben is lehet valahogy?
Válasz erre 

vakegér II 2020.09.24. 15:31:30

Sütőben s lehet (70 fok 14 óra légkeverés) de egy 10-12 eFt-os nyolctálcás aszalógép olcsóbban megcsinálja.
A készétel ne legyen nagyon leves (szaft lehet, de pld. paprikáscsirke szaftja nem annyira. Az ilyesmi az élelmiszeripar feladata (lásd: liofilizálás)), és törekedni kell a minimális zsiradék használatra, mert azt nem lehet kiszárítani, hiszen nincs benne víz, A szárítótálcára érdemes formára vágott sütőpapírt tenni, mert az étel nagyot zsugorodik. Egy grízestésztánál, vagy rizseshúsnál - de még az 1x1 cm-es kockára vágott zellernél is - a fele áthullana a rácson.
Ha kipróbálod: sok sikert!
Válasz erre 

oldalas 2020.09.25. 10:25:10

@vakegér II: Köszönöm!
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
süti beállítások módosítása
Dashboard