Ha farsang van, akkor farsangi fánk is van.
Ez így igaz. de azért van élet a farsangi fánkon túl is!
Bár a fenti képen a Holland Oilebol látszik, azért nekünk elsőre persze a magyar farsangi fánk ugrik be.
Fánk mindenhol van. Kicsi, kerek, nagyobb, lyukacsos, pufók, kerekded, keskeny szalag formájú, spirálos, csavart. Csak éppen máshogy hívják. Lokmának, tulumbának, churrosnak, pampushkynak, zeppolának vagy mallasadasnak, hogy csak néhányat említsünk a több száz közül.
Az egész világon elterjedt régi és közkedvelt sütemény. az első írásos fánk recept Apiciustól való, a római korból, így aztán volt ideje e kiváló kelt tésztának elterjednie szerte Európában.
Megtaláljuk Romániában (gogoasa), Szlovákiában (sisky), Lengyelországban (paczki), Spanyolországban (rosquilla), Portugáliában (malasada), Franciaországban (beignet), Németországban (Pfannkuchen), Ausztriában (Krapfen), Finnországban (munkki), Hollandiában (oliebol), Olaszországban (bomboloni), Angliában (donut). A fánkszerű tészták Ázsiában is népszerűek, de nem valószínű, hogy a receptet tőlünk kérték el.
Hihetetlenül változatos alapanyagokból, sokféle formában készítik A fánk régi és közkedvelt sütemény, elkészíteni is egyszerű. Készítésének hagyománya az ókori Rómáig nyúlik, noha vannak utalások az ókori görögökre, akik különböző ételeket sütöttek olíva olajban már a Kr. e. V. században.
Magyarországon a fánk a XIX. században terjedt el, de egy korabeli feljegyzés szerint 1603-ban gróf Thurzó Szaniszló galgóci várában egy lakomán - hetedik fogásként - már fánkot szolgáltak fel. (Ebből is látszik, hogy fánk vonalon jók vagyunk. Akár híresek is lehetnénk, ha csak fele olyan jó volna az önreklámunk, mint a franciáknak, vagy az amerikaiaknak, de térjünk vissza a többi - európai - fánkra)
Lehet farsangi, bécsi, szalagos, de idetartozik a tarkedli, az olasz profiterol és az amerikai donut is. Az elkészítés módja is rendkívül változatos: készülhet élesztővel, vagy anélkül. Süthetjük forró zsírban, kemencében, de külön erre a célra kitalált tarkedli sütőben is. Formája is változatos. Lehet kerek, kockás, hosszúkás, de még rákfarok formájú is. Ehetjük édesen, de akár sósan, szardíniával töltve is. Három földrész hatalmas választékából most - a teljesség igénye nélkül - jöjjön egy kis ízelítő a környékünkről:
Sfogliatelle (Olaszország)
A híres nápolyi, kagylóformára hajtogatott leveles tészta. Napokig törtem a fejem, hogy készül, de végül feladtam és megnéztem a neten.
A töltelék lehet ricotta, mazsola, cukor, fahéj, tojás és kandírozott, vagy egyéb gyümölcs (Sfogliatella riccia), de használhatnak vaníliakrémet és szirupos cseresznyét is.
Beignet fánk (Franciaország)
Az eredeti beigetnél egyszerűbb fánk nem létezik. A beignet mégis hozza a klasszikus fánk-élményt (főleg ha házi baracklekvárba tunkoljuk), Elkészítése egyszerű: sem dagasztani, sem szaggatni nem kell, ráadásul a baracklekvár mellé még karamellszószt vagy egy vaníliamártást is adhatunk. Cserébe viszont elég zavaros rokonsága van:
A Beignet kifejezés a cukrászati technológiától függően két fajtára is vonatkozhat. A francia stílus az Egyesült Államokban a bő olajban sült choux tésztát jelenti. Beignetteket készíthetünk élesztővel is, de akkor ezt a franciák boules de Berlin-nek nevezik, utalva a berlini fánkra (Une boule de Berlin (Berliner Pfannkuchen en allemand) berliner krapfen. A mi farsangi fánkunk közeli rokona., amely gömb alakú és nincs középen lyuk). Általában lekvárral, krémekkel töltöttek.
Hogy teljes legyen a beignet zavar:
A korzikai beignets gesztenye lisztből készül (Beignets de farine de Chataigne) és fritelli-nek nevezik.
Kanada francia részén az amerikai Donuts (fánkot) a francia Beignet néven ismerik.
A beigneteket 1986-ban az amerikai Louisiana állam hivatalos fánkjává nyilvánították. New Orleansban a beignet a creole konyha emblematikus része.
Schneeballen fánk (Németország)
A "Hógolyó" fánk közeli rokonságban van a mi csöröge fánkunkkal, bár a mienk - szerintem - finomabb. Speciális, nálunk már nehezen hozzáférhető fánksütő eszközzel készítik, ami első ránézésre két kiyuggatott és összekapcsolt merőkanálnak tűnik. A hazaival ellentétben a Schneeballen sokféle ízben készül.
Churros Spanyolország
Spanyol sült tésztarudacskák cukorba, csokiba mártogatva fogyasztják. Argentínában dulce de lechével, csokoládéval, vagy vaniliakrémmel töltik meg.
Az Egyesült Államokba általában cirkuszokban, vidámparkokban, és fesztiválokon árulják. Franciaországban chichi vagy chuchu néven találkozhatunk vele.
Persze van magyar megfelelője is, tolófánknak hívják, de hát mennyivel elegánsabb külföldiül hívni!
Eclair fánk Franciaország
Alapja az égetett tészta vagy Choux pâte à choux (ebből készül a croquembouches, profiterol, éclairs, francia crullers, beignets, st.Honoré torta, guenelles, párizsi gnocchi, chouquettes, craquelins, churros és a mi képviselőfánkunk is).
A francia eclair szó jelentése: villámlás. Senki sem ismeri a pontos eredetét. Többen arra esküsznek, hogy könnyű tésztája és habos tölteléke a név alapja, amit fél kézzel egy csapásra meg lehet enni. Mások az alakjából kiindulva a fulgurit kőhöz hasonlítják, ami csőszerű, képződmény, a homokban támad villámcsapás következtében.
Croquembouche Franciaország
A croquembouche vagy a croque-en-bouche (kiejtése: krokanbus jelentése szájban ropp anós), egy égetett tésztából készült gömbök egy kis vanília krémmel töltve, és égetett cukorral összeragasztva. Semmilyen extra hozzávaló nem szükséges, csak egy kis türelem a pepecselős ragasztáshoz (vagyis elkészítése csak erős idegzetűeknek és birkatürelműeknek ajánlott. Olaszországban, Franciaországban gyakran esküvőkön, keresztelőkön és első áldozáskor készítik.
Pfannkuchen, Krapfen Németország, Ausztria
Talán ez hasonlít legjobban a mi álmaink fánkjára, a képviselő fánkra. Tésztája talán kicsit súrübb, középen nincs lyuk és ami a legfontosabb, a lekvár (vagy csoki) a fánkon belül van. Ez aztán megkönnyítette az értékesítést, és persze a fogyasztását is, így egész Európában nagyon népszerü.
Érdemes minnél több fánkfajtát kipróbálni. Ennyi "bűnözés" mindenkinek jár!
Az első rész - Fánkvilág magyarországon - itt nézhető meg
forrás:https://www.greatitalianchefs.com/recipes/sfogliatelle-recipehttps://www.greatitalianchefs.com/recipes/sfogliatelle-recipehttp://kitchenproject.com/german/recipes/Fasching/Schneeballen/https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hu&rurl=translate.google.hu&sl=auto&sp=nmt4&tl=hu&u=https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_doughnut_varieties&xid=17259,15700023,15700105,15700124,15700149,15700168,15700173,15700186,15700201&usg=ALkJrhj8uzPd796GMjX2OenEcDrHEAUY6Ahttp://magyarkonyhaonline.hu/receptek/ekler-fank