Amerikai gasztronómia jórészt az európai finomságok (pizza, hamburger, fánk. és még ki tudja mi minden) átvételével alakult ki. Ezek közé tartozik a rugelach is.
New York-ban ilyentájt a pékségek megtelnek ennek a sütinek a fantasztikus illatával és az emberek kilószámra viszik, hiszen számos családban része a karácsonyi repertoárnak. Nem véletlenül.
Bár a 20. században az USA-ban lett igazán népszerű. de gyökerei a közép-európai – lengyel -zsidó konyháig nyúlnak vissza. A hámán táska és a fánk mellett a rugelach hagyományosan hanukai, valamint tu bisváti sütemény, vagyis e két alkalommal - a makkabeus szabadságharc örömünnepén, valamint a fák újévének ünnepén - került és kerül ma is a zsidó családi asztalra.
Kétféle forma elfogadott. A divatosabb croissant:
és a könnyebben elkészíthető tekercs:
A rugelach (ma már) a különböző édes és sóstöltelékkel megtöltve is készülhet. Csak ízelítőül: (lekvár, dió, mazsola, fahéj, vagy csoki, mandula, mogyoró. kerülhet bele mák vagy marcipán, aszalt szilva, szárított vörös áfonya, kardamon. Lehet fűszerezni fahéjjal, gyömbérrel, sőt akár csokoládé vagy cukrozott kakaópor is gazdagíthatja a kis tekercseket – csak a fantázia szab határt a sokféleségnek. Nekem a sós változatban a pestos-sajtos jött be a legjobban.
Az elkészítése igényel némi türelmet, (a tészta krémsajttal készül, ettől elég (hajaj!) nehéz vele dolgozni, úgyhogy egyrészt nagyon fontos jól lehűteni, hogy nyújtható legyen, másrészt sok lisztet kell alá szórni).
25 dkg natur krémsajt20 dkg jó minőségű hideg vaj30 dkg rétesliszt15 dkg finomszemű kristálycukor1/2 késkanál sóA kenéshez: 1 egész tojás felverve
Töltelék: ki-ki saját – és családja - ízlése szerint
Elkészítés: a tekercses változat
és a croissant forma:
A sütemény egyetlen hibája, hogy gyorsabban elfogy, mint ahogy elkészül a következő adag – viszont remekül fagyasztható, ezért előre is dolgozhatunk!
forrás:http://www.foodisgood.co.il/recipe/rugelach/http://www.mako.co.il/food-recipes/recipes_column-cakes/Recipe-fd5588c2c3e3151006.htmhttp://www.mindmegette.hu/rugelach-az-askenazi-csodasutemeny-46910/http://www.mindmegette.hu/rugelach-az-askenazi-csodasutemeny-46910/http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2005/12/rugelach-hanukarcsonyi-barackos-dis.htmlhttp://maimoni.cafeblog.hu/2015/10/06/rugelach-az-abbahagyhatatlan/https://www.youtube.com/watch?v=MiC0Ml1bz8whttps://www.youtube.com/watch?v=-UUbiNn50ds