Gasztrófasírt

  • Ajánló
  • Magyar klasszikusok
Facebook

Fánkvilág

Top 5

  1. Chili con carne a mexikói chilis bab
  2. Magyar klasszikusok: a vasárnapi hús
  3. Amit a palacsintáról tudni kell...
  4. A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje
  5. Focisták eledele- Izland

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Címkék

Albánia (1) A pude ccsige 부대찌개) (1) bab (1) Bajor csülök (1) bakancslista (1) Barcelona tapas (1) Bécs (2) Bocuse dor (6) chili con carne (1) cipóban sült csülök (1) costa mediterranea food olasz étel (1) Costa Nápoly (1) Cucina tradizionale (1) Dubarry szelet (1) Dubrovnik (1) édes napok süti csokoládé fesztivál food (1) elfeledett ételeink (1) Éttermi kütyük (1) fagylalt jeges nyalat (1) fahéjas csiga (1) fánk (2) fesztivál (5) formatorta (3) gasztrótörténelem (10) Goût de France (1) gyuvecs (1) hajónapló Cost (1) húsvét (1) Húsvéti ételek (1) Izland (1) Józsefvárosi piknik (2) kanenbullar (1) Karácsonyi ételek a világban (5) Karácsonyi menü (1) kedvenc ételeim (10) Kocsonya (1) Koreai raguleves (1) lecsó (5) lecsópédia (5) levélszemét (1) magyar klasszikusok (5) Marseille panier costa (1) Márton nap (1) mindenmentes (1) palacsinta (1) paszuly (1) pulyka koszorú (1) rugelach (1) sanday brunch (1) sárgadinnye (1) sonka (1) Spagetti carbonara (1) spam (1) Steakhatározó (4) Steak marha BBQ (3) Stollen (2) street food (1) Svéd (1) svédasztal (1) Svéd lazac gratein (1) Szicilia (1) Szlovákia (2) sztrapacska (1) Távirányítású torta (1) Tejtorta (1) töltött paprika (1) top 10 ételem (1) vasárnapi hús (1) whoopie pie (1) ZELENA MENESTRA (1) zsirban vagy olajban (1) Címkefelhő
Jeges nyalat

Jeges nyalat

›
Jeges nyalat

2017/6/27 : vakegér II Szólj hozzá!
A fagylalt
                                                                                                 Édes nyalakodás, aminek nem kell ellenállni.

 

Úgy szokás kezdeni, hogy „Már a régi görögök is …”, de a fagyi története azért messzebbről indul, mert a kínaiak már ötezer évvel ezelőtt felfedezték a tejből, jégből készül édességet. Ma úgy gondoljuk, ez volt a fagylalt őse.

Ország torták fagyi
Jégbezárt torták. Lúdláb, Szilvásgombóc, Pándi megy, Fekete erdő, Szatmári szílva

Hippokratész orvosságként ajánlotta betegeinek, Nagy Sándor élénkítő szerként fogyasztotta a csaták előtt. Néró császár pedig rabszolgáival négyszáz kilométeres messzeségből hozatott jeget, hogy elkészíthessék neki a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölccsel kevert csemegét.

 UKBA fagyi zöld - rózsaszín

 Mit kérsz kisfiam? A pirosat! Sárga és zöld húsú dinnye

A világ első nyilvános fagylaltozója 1672-ben Párizsban nyílt meg, ahol nyaranként citromfagylaltot árultak. Népszerűségére jellemző, hogy az akkori celebek, Voltaire, Rousseau, Diderot, Napóleon is törzsvendég lett..

Túrógombóc - fekete keksz - pöttyös túrós fagyi

Itt csak a sorrend lehet a kérdés. Adrenalin, Afrika koktél, fekete keksz, túrógombóc , pöttyös túros

Hazánkba a legenda szerint olasz közvetítéssel került a fagylalt. Mátyás király felesége, Aragóniai Beatrix hozott magával, udvari sütő-, és cukrászmestereket, akik ismerték a fagylaltkészítés módját. A mohácsi vészt követően a törökök másfajta édességeket tettek általánossá, így a fagyi csak az 1700-as elején tűnt fel újra, de különlegessége miatt – akkori szóhasználattal - jeges nyalatot még az 1700-as években is csak a főúri kedvtelések között tartották számon. Az elnevezése sem egységes. Hol olasz nyelven gelatónak (fagyasztott), hol németül, Eisnek (jég) nevezik. Ezt megunva Báróczi Sándor testőr író találta ki rá 1775-ben a ma is használt fagylalt szót, de a kifejezés csak közel 100 év múlva került be igazán a köztudatba.

Görögdinnye fagyi

Az eperfagyi finom, a görögdinnye fagyi meg trendi 

Közben persze a fagyi egyre népszerűbbé vált. Sisi királyné kedvence például ibolyából készült. A hideg nyalat ismerté válásában nagy szerepük volt az olyan tradicionális székesfővárosi cukrászdáknak, mint a Lukács, a Hauer, a Ruszwurm, az Auguszt. A fagylaldáknak, hűsöldéknek nevezett helyeken üvegtálban, porcelánban, fémkelyhekben szolgálták fel a fagylaltot, de fogyasztása akkor ugrott meg igazán, amikor 1904-ben, a Saint Louis-i világkiállításon egy szíriai fagylaltárus – aki megelégelte a kelyhek mosogatását – azzal lepte meg vendégeit, hogy édes pitatésztába töltötte, s ezzel ünnepélyesen feltalálta a tölcsért és így megszületett a FAGYLALT!

UKBA fagyi gombócok

Színharmónia a gyakorlatban

Néhány éve divatba jöttek a joghurtfagylaltok is, amelyeket gyümölcsökkel ízesítenek, az extrém ízek kedvelőinek pedig az elbitangolt fantáziájú cukrászok képesek előrukkolni lecsós, pacalos, sajtos, chilis fagylaltokkal.

És akkor most melyiket válasszam:

melyiket válasszam

Ime a kreatív választék  (fagyiban):Petrezselymes kiwi fagyi

Zöldséges gyümölcsfagylalt: Petrezselymes kiwi 

Kapros fehér csokoládé fagyi

 Nem tökölődtek! Kapros fehércsoki fagyi

 

Fügés rétes fagyi

 Bevallom, még rétesben sem ettem ilyent, nem hogy fagylaltban, Fügés rétes fagyi

  

Papriás csirke és uborka fagylalt

A paprikás csirke azért talán egy kicsit durva. Persze csak ha nem (tejfölös) uborkás fagyival esszük.

 

Céklás narancs fagyi

Bátorság próba: céklás narancs fagyi. 

 Fagyiország - Bodzás joghurt - Apple pie - Coconout - Pinguino f

Laktózmentes fagylaltok. A bodzás joghurt, pino pinguino, rebarbara és társai 

 Nyolc féle vanilia fagyi

 Itt a vendég bármilyen fagylaltot kérhet - ha az vanília fagyi Nyolc féle ízben

Adrenalin és Afrika koktél fagyik

A többihez képest szinte már tradicionális ízvilág: Adrenalin és Afrika koktél

ukba fagylalt

 Aki eddig nem jutott eszébe egy kis nassolás, az ezt a képet nézze meg. 

 

Forrás:
http://hvg.hu/gasztronomia/20070801_fagyi_jeg_okor_fagyizo_tolcser
http://nagyutazas.hu/magazin/article.php?id=794
http://www.soleluna.hu/soleluna.php?fagylalt-kiszallitas=a_fagylalt_tortenete
Facebook Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Az aszalt rizseshús és társai Az aszalt rizseshús és társai
  • ZELENA MENESTRA ZELENA MENESTRA
  • Marhajó. Milyen a jó marha? Marhajó. Milyen a jó marha?
  • Megmaradt a húsvéti sonka? Megmaradt a húsvéti sonka?
  • RUGELACH – Az askenázi csodasüti RUGELACH – Az askenázi csodasüti

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofasirt.blog.hu/api/trackback/id/tr9012623557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard