Mmm ... van valami édesebb, mint a frissen sült fahéjas csiga illata ahogy lassan elolvad a szájban?
Hát azért akad, de most koncentráljunk a fahéjas csigára!
1999 óta minden év október negyedik napján Svédországban megtartják a fahéjas csiga ünnepét. Az 1900-as években kialakult kávékultúra hozadékaként a fahéjas csiga a svédek kedvenc süteménye.
A virágárus és a mikulás maffia után végre egyszer a cukrászok és pékek jártak jól! Legalább is Svédországban. A kanelbullens dag alkalmából 7.000.000 fahéjas csigát adtak el. És akkor még nem beszéltünk az otthon készült nagyi féle csigákról, amikben természetesen van mandulás, kakaós, mogyorós, és persze áfonyás is.
A világban már mindenféle "ételes' napokat kitaláltak. A palacsinta napról, meg a löncshús (spam) napról már korábban írtam. Talán tudja valaki, hogy nálunk még miért nem sikerült feltalálni valamilyen országos - mondjuk véreshurka - napot.
Én minden esetre megcsináltam a saját kanenbullaromat:
Nem egy ördöngösség, bár ha egy szőke, kék szemű svéd háziasszony mondaná, hogy "most jó!!!", biztosan finomabb lett volna.
Ha valaki kedvet kapott az elkészítéséhez, itt megnézheti:
Itt meg az a bizonyos kék szemű háziasszony mutatja be tudását:
Jó étvágyat!
Forrás:http://kanelbullensdag.se/http://www.kungsornen.se/tips-och-tricks/teman-bakning/kanelbullens-dag/