Gasztrófasírt

  • Ajánló
  • Magyar klasszikusok
Facebook

Fánkvilág

Top 5

  1. Chili con carne a mexikói chilis bab
  2. Magyar klasszikusok: a vasárnapi hús
  3. Amit a palacsintáról tudni kell...
  4. A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje
  5. Focisták eledele- Izland

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Címkék

Albánia (1) A pude ccsige 부대찌개) (1) bab (1) Bajor csülök (1) bakancslista (1) Barcelona tapas (1) Bécs (2) Bocuse dor (6) chili con carne (1) cipóban sült csülök (1) costa mediterranea food olasz étel (1) Costa Nápoly (1) Cucina tradizionale (1) Dubarry szelet (1) Dubrovnik (1) édes napok süti csokoládé fesztivál food (1) elfeledett ételeink (1) Éttermi kütyük (1) fagylalt jeges nyalat (1) fahéjas csiga (1) fánk (2) fesztivál (5) formatorta (3) gasztrótörténelem (10) Goût de France (1) gyuvecs (1) hajónapló Cost (1) húsvét (1) Húsvéti ételek (1) Izland (1) Józsefvárosi piknik (2) kanenbullar (1) Karácsonyi ételek a világban (5) Karácsonyi menü (1) kedvenc ételeim (10) Kocsonya (1) Koreai raguleves (1) lecsó (5) lecsópédia (5) levélszemét (1) magyar klasszikusok (5) Marseille panier costa (1) Márton nap (1) mindenmentes (1) palacsinta (1) paszuly (1) pulyka koszorú (1) rugelach (1) sanday brunch (1) sárgadinnye (1) sonka (1) Spagetti carbonara (1) spam (1) Steakhatározó (4) Steak marha BBQ (3) Stollen (2) street food (1) Svéd (1) svédasztal (1) Svéd lazac gratein (1) Szicilia (1) Szlovákia (2) sztrapacska (1) Távirányítású torta (1) Tejtorta (1) töltött paprika (1) top 10 ételem (1) vasárnapi hús (1) whoopie pie (1) ZELENA MENESTRA (1) zsirban vagy olajban (1) Címkefelhő
Csiganap Svédországban

Csiganap Svédországban

›
Csiganap Svédországban

Kanenbullar, a svéd fahéjas csiga

2016/10/08 : vakegér II Szólj hozzá!

Mmm ... van valami édesebb, mint a  frissen sült fahéjas csiga illata ahogy lassan elolvad a szájban?

Hát azért akad, de most koncentráljunk a fahéjas csigára!

 

1999 óta minden év október negyedik napján Svédországban megtartják a fahéjas csiga ünnepét. Az 1900-as években kialakult kávékultúra hozadékaként a fahéjas csiga a svédek kedvenc süteménye.

kanelbulla nap

A virágárus és a mikulás maffia után végre egyszer a cukrászok és pékek jártak jól! Legalább is Svédországban.  A kanelbullens dag alkalmából 7.000.000 fahéjas csigát adtak el. És akkor még nem beszéltünk az otthon készült nagyi féle csigákról, amikben természetesen van mandulás, kakaós, mogyorós, és persze áfonyás is.

kanelbulla 5

A világban már mindenféle  "ételes' napokat kitaláltak. A palacsinta napról, meg a löncshús (spam) napról már korábban írtam. Talán tudja valaki, hogy nálunk még miért nem sikerült feltalálni valamilyen országos - mondjuk véreshurka - napot.

Én minden esetre megcsináltam a saját  kanenbullaromat:

kanelbulla 2

Nem egy ördöngösség, bár ha egy szőke, kék szemű svéd háziasszony mondaná, hogy "most jó!!!", biztosan finomabb lett volna.

 

Ha valaki kedvet kapott az elkészítéséhez, itt megnézheti:

 

 Itt meg az a bizonyos kék szemű háziasszony mutatja be tudását:

 

Jó étvágyat!

kanelbulle klasszikus

 

 

Forrás:
http://kanelbullensdag.se/
http://www.kungsornen.se/tips-och-tricks/teman-bakning/kanelbullens-dag/

 

 

Facebook Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Fuszulykát vacsorára Fuszulykát vacsorára
  • Marhajó. Milyen a jó marha? Marhajó. Milyen a jó marha?
  • Jeges nyalat Jeges nyalat
  • Hajónapló az étteremből I. rész Hajónapló az étteremből I. rész
  • RUGELACH – Az askenázi csodasüti RUGELACH – Az askenázi csodasüti

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofasirt.blog.hu/api/trackback/id/tr7111780423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard