Gasztrófasírt

  • Ajánló
  • Magyar klasszikusok
Facebook

Fánkvilág

Top 5

  1. Chili con carne a mexikói chilis bab
  2. Magyar klasszikusok: a vasárnapi hús
  3. Amit a palacsintáról tudni kell...
  4. A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje
  5. Focisták eledele- Izland

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Címkék

Albánia (1) A pude ccsige 부대찌개) (1) bab (1) Bajor csülök (1) bakancslista (1) Barcelona tapas (1) Bécs (2) Bocuse dor (6) chili con carne (1) cipóban sült csülök (1) costa mediterranea food olasz étel (1) Costa Nápoly (1) Cucina tradizionale (1) Dubarry szelet (1) Dubrovnik (1) édes napok süti csokoládé fesztivál food (1) elfeledett ételeink (1) Éttermi kütyük (1) fagylalt jeges nyalat (1) fahéjas csiga (1) fánk (2) fesztivál (5) formatorta (3) gasztrótörténelem (10) Goût de France (1) gyuvecs (1) hajónapló Cost (1) húsvét (1) Húsvéti ételek (1) Izland (1) Józsefvárosi piknik (2) kanenbullar (1) Karácsonyi ételek a világban (5) Karácsonyi menü (1) kedvenc ételeim (10) Kocsonya (1) Koreai raguleves (1) lecsó (5) lecsópédia (5) levélszemét (1) magyar klasszikusok (5) Marseille panier costa (1) Márton nap (1) mindenmentes (1) palacsinta (1) paszuly (1) pulyka koszorú (1) rugelach (1) sanday brunch (1) sárgadinnye (1) sonka (1) Spagetti carbonara (1) spam (1) Steakhatározó (4) Steak marha BBQ (3) Stollen (2) street food (1) Svéd (1) svédasztal (1) Svéd lazac gratein (1) Szicilia (1) Szlovákia (2) sztrapacska (1) Távirányítású torta (1) Tejtorta (1) töltött paprika (1) top 10 ételem (1) vasárnapi hús (1) whoopie pie (1) ZELENA MENESTRA (1) zsirban vagy olajban (1) Címkefelhő
Karácsony a világban  2.rész

Karácsony a világban 2.rész

›
Karácsony a világban 2.rész

étkezési szokások

2013/12/15 : vakegér II Szólj hozzá!

Európában, az amerikai és ausztrál kontinensen is a karácsony a legszentebb, legmeghittebb ünnep. Az ajándékozási és az étkezési szokások azonban országról országra különbözőek.

A ma is továbbélő szokások szerint a karácsonyi asztal elképzelhetetlen hal, beigli, valamint dió és a család összetartását szimbolizáló kerek alma nélkül. Sok helyen vacsora után ma is annyi szeletre vágnak egy almát, ahányan ülnek az asztalnál, mondván: amilyen kerek az alma, olyan kerek, összetartó legyen a család a következo esztendoben.

 

A lengyelek ragaszkodnak hagyományaikhoz, így szentestén – ami Lengyelországban az év legnagyobb ünnepének számít – sem feledkeznek meg ezekről. Természetesen hozzánk hasonlóan a lengyeleknél is a legfontosabb az ünnepi asztal, és az, ami rákerül.
Krisztus jászolban való születésére a hófehér abrosz alá tett szalma emlékeztet. Az étkek száma a hagyomány szerint tizenkettő, akárcsak az apostoloké. Az asztal közepére ostya kerül, amiből a család minden tagja tör egy darabot, majd a másiknak kínálva minden jót kíván. Az asztalon mindig eggyel több terítéket tálalnak, arra az esetre, ha egy váratlan látogató betérne, vagy emlékeztetőül a már eltávozottakra.
Az ételek hagyományosak. Tájegységenként lehetnek eltérések, de egy biztos: december 24-én, szenteste Lengyelországban senki nem eszik húst. A leves általában cékla vagy gomba, a hal ponty. Akad egy káposztából készült étel is az asztalon, ez lehet böjti bigos, gombás káposzta vagy káposztás tészta, az édesség pedig mákos tészta. Desszertként még aszalt gyümölcsökből készült kompótot is fogyasztanak a lengyelek. Az ország keleti részén az ún. kutia a fő fogás karácsonykor. Ez mákból és búzából készülő édesség, amelynek régen mágikus erőt tulajdonítottak 
Lengyelországban

 

Skandináviában akár 38 fogásos karácsonyi vacsora is elképzelhető az egyébként gasztronómiailag is puritán népeknél. Ennek eredete abba a korba nyúlik vissza, amikor a parasztok és halászok az év minden napján heringet és bogyókat ettek. A család egyetlen libáját vagy kacsáját karácsonyra tartogatták. A történelmi múlt mai maradványa, hogy az év legnagyobb ünnepén csak a legjobb minőségű, különleges ételek és italok kerülhetnek az asztalra, leggyakrabban hideg büfé, azaz svédasztal formájában. Utána elmaradhatatlan a habos tejberizs, amibe egy szem mandulát rejtettek. Aki megtalálja, ajándékot kap. Ez a kedves, és gyerekek számára izgalmas szokás egész Skandinávia-szerte dívik.


Svéd karácsonyi asztal – Julbord

Julbord vidékenként változik, mindenhol megvannak a különbözö jellegzetességei. Ilyenkor úgy meleg, mint hideg ételeket feltálalnak.
Az ünnepi ebédet hideggel kezdik. Az asztalon mindenképpen megtalálhatóak az elmaradhatatlan, különböző ízesítésű sill-ek (nyersen eltett besózott hering): mustáros, fokhagymás, paradicsomos, citromos, franciás, fekete-ribizlis vagy kimondottan karácsonyi változatban, melynek a fűszerezése történhet csillagánizzsal, egy áfonyára hasonlító bogyóval, amit tranbär-nek neveznek (északon található, vadon növő), vagy gyöngyhagymával, stb .
Majd jönnek a karácsonyi sajtok, mint a zöldpenész-sajt, az elmaradhatatlan brie sajt, melyeket a cefrével ízesített kenyér kísér (vörtbröd), mazsolával vagy anélkül.
Pástétomok egészítik ki a felhozatalt, borjúkocsonya, préselt kocsonya, karácsonyikolbász, pácolt lazac hovmästarsås-al (majonéz alapú kapros szósz), vagy füstölt lazac, főtt tojás kaviárral vagy majonézzel és garnélarákkal, kaporágacskával díszítve, majonézescéklasaláta és egy nagyon hasonló céklasaláta heringgel.
A meleg ételek közül említsünk meg egy párat:
* Janssons frestelse = Jansson kísértése, ez egy krumpli-gratin, egy különleges apró-hal konzervvel, hagymával, tejszínnel.
* Julskinka = karácsonyi sonka, pácolt sonka bőrös résszel együtt, karácsony előtti napokon főzik, különböző fűszerekkel, pl borókabogyóval. Ehhez is egy ceremónia kapcsolódik, mégpedig a híres “dopp i grytan” (dopp i grütán) ami azt jelenti, hogy “fazékba mártás” szószerint. Vagyis mikor még a sonkához nem nyúlnak, de kenyeret mártanak a sonka fövő levébe. A főtt sonkát tojássárga-mustár keverékkel bekenik, megszórják prézlivel és legrillezik. Akár hidegen is fogyasztható.

* Karácsonyi ízesítésű fasírtocskák, egy apró prinskorv (herceg virsli) nevű virsli,sült oldalas.

* Lutfisk – ezt hosszú idők óta svéd nemzeti eledelnek is tartják.  Északi menyhalat vagy tőkehalat és “grísej”-t használnak erre. Sózzák és szárítják, nagy részüket hagyományos módon észak Norvégiában sziklákon, szél segítségével. Utána pár napig hideg vízben áztatják, majd hamuval és oltott mésszel vízben megfőzik. Ezután megint hideg vízben áztatják pár napig, majd megint a főzés következik, de csak 60 fok körüli hőmérsékleten. Manapság készen veszik az emberek vákuumozott csomagolásban. Az ily módon vásárolt halat csak leöblíteni kell, esetleg egy órányit áztatni főzés előtt.
Az elkészítéséhez a hagyományos hozzávaló a bechamel szósz (mártás), főtt zöldborsó és főtt krumpli. A bechamelt durva-mustárral vagy zúzott szegfűborssal lehet ízesíteni. Úgy tartják, hogy egészséges étel, a lúgos “lutfisk”, kiegyensúlyozza a sok (bázisos) zsíros ételt. Különben maga a hal ízetlen. Régebb parasztesküvőkön is felszolgálták.

Németországban december 24-én hal legfeljebb előételként kerül a fehér damaszttal megterített asztalra. Az ünnepi menü általában négyfogásos, az első hideg előétel (többnyire kaviár pirítóssal, vagy kagylóból, rákból készült saláta). Ezután általában húsleves kövLibasültetkezik, majd liba-, esetleg kacsasült. A sültet párolt zöldségekkel, káposztával vagy gyümölccsel körítik. A desszert is kiadós: mogyorós vagy csokoládés torta zárja a menüsort,

 

Franciaországban december 24-én érkezik a Mikulás, akkor kell a csizmát az ablakba tenni.

Karácsonyi fatörzsItt egyébként egyáltalán nem vallásos jellegű az ünnep, 24-e munkanap. Este vagy otthon eszik a család vagy étterembe megy, ahol sokan táncra is perdülnek. A tulajdonképpeni ünnep 25-e, amikor az ott is csemegének számító libamájat fogyasztják. A franciák híres karácsonyi süteménye a buche de noel, amit mi egyszerűen csokoládés fatörzsnek ismerünk.

 


 

 forrás:kultissimo.hu, hosnok.hu
Facebook Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Az aszalt rizseshús és társai Az aszalt rizseshús és társai
  • Az első 50 igazi és egyetlen lecsó Az első 50 igazi és egyetlen lecsó
  • ZELENA MENESTRA ZELENA MENESTRA
  • Fuszulykát vacsorára Fuszulykát vacsorára
  • Jeges nyalat Jeges nyalat

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofasirt.blog.hu/api/trackback/id/tr915693047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard