Gasztrófasírt

  • Ajánló
  • Magyar klasszikusok
Facebook

Fánkvilág

Top 5

  1. Chili con carne a mexikói chilis bab
  2. Magyar klasszikusok: a vasárnapi hús
  3. Amit a palacsintáról tudni kell...
  4. A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje
  5. Focisták eledele- Izland

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Címkék

Albánia (1) A pude ccsige 부대찌개) (1) bab (1) Bajor csülök (1) bakancslista (1) Barcelona tapas (1) Bécs (2) Bocuse dor (6) chili con carne (1) cipóban sült csülök (1) costa mediterranea food olasz étel (1) Costa Nápoly (1) Cucina tradizionale (1) Dubarry szelet (1) Dubrovnik (1) édes napok süti csokoládé fesztivál food (1) elfeledett ételeink (1) Éttermi kütyük (1) fagylalt jeges nyalat (1) fahéjas csiga (1) fánk (2) fesztivál (5) formatorta (3) gasztrótörténelem (10) Goût de France (1) gyuvecs (1) hajónapló Cost (1) húsvét (1) Húsvéti ételek (1) Izland (1) Józsefvárosi piknik (2) kanenbullar (1) Karácsonyi ételek a világban (5) Karácsonyi menü (1) kedvenc ételeim (10) Kocsonya (1) Koreai raguleves (1) lecsó (5) lecsópédia (5) levélszemét (1) magyar klasszikusok (5) Marseille panier costa (1) Márton nap (1) mindenmentes (1) palacsinta (1) paszuly (1) pulyka koszorú (1) rugelach (1) sanday brunch (1) sárgadinnye (1) sonka (1) Spagetti carbonara (1) spam (1) Steakhatározó (4) Steak marha BBQ (3) Stollen (2) street food (1) Svéd (1) svédasztal (1) Svéd lazac gratein (1) Szicilia (1) Szlovákia (2) sztrapacska (1) Távirányítású torta (1) Tejtorta (1) töltött paprika (1) top 10 ételem (1) vasárnapi hús (1) whoopie pie (1) ZELENA MENESTRA (1) zsirban vagy olajban (1) Címkefelhő
Töltött paprika, az igazi, magyaros kedvenc

Töltött paprika, az igazi, magyaros kedvenc

›
Töltött paprika, az igazi, magyaros kedvenc

2014/7/12 : vakegér II 2 komment

Töltött paprika

Az igazi, magyaros kedvenc

 Töltött paprika 6.JPG

Hagyományos étel lévén kismillió elkészítési változat ismert, van egyszerűsített verzió, amiből nemes egyszerűséggel kimarad a paprika, van húsgolyós, nem húsgolyós és még rengetegféle úgy, mint zöldséges, sajtos, halas, csokis. Nem, csokis talán még nincs, de ki tudja, meddig?

Ha netán azt gondoljuk, hogy a töltött paprika több száz éve a magyar konyha része, tévedünk: a hagyományosnak vélt magyar étel a legendárium szerint szerb/rác eredetű étel, de állítólag ők is a törököktől tanulták.

A fellelt receptek közül kettővel mutatott közelebbi rokonságot: Az egyik a darált húsos töltelékkel megtöltött, ámde sütőben megsütött paprikák, amiket paradicsom és szalonnaszeletekkel takar be sütés előtt az istenfélő szakács, valamint a fűszeres, hagymás paradicsomszószban rizzsel együtt főzött húsgombócok.

Vélhetőleg ezek vadházasságából származik a nálunk töltött paprikaként illetve paradicsomos húsgombócként ismert étel (ezeket egyébként csak egy hajszál-vagyis csak a paprika választja el egymástól)

Szembe kell néznünk a rideg valósággal: Mindannyiunk egyik kedvence, a töltött paprika alig több mint száz éve tündököl a hazai kiskocsmák, vendéglők napi ajánlatában. Ettől persze még nagyon szerethetjük!

 

De milyen is az igazi töltött paprika?

Végignézve néhány évtized szakácskönyvtermését, egy érdekes fejlődési ívet sikerült felvázolni a natúr paradicsomszószban főtt rizses-párolt hagymástól a rántással sűrített, hagymás, fokhagymás, kenyeres, tojásos, borsoson át a napjainkra jellemző natúr paradicsomszószban főtt, rizses párolt hagymás változatig:)

A töltött paprika elkészítési módjaiba belejátszott az erdélyi szokásrend és a századfordulós magyar konyha elve. Zilahy Ágnes 1891-ben megjelent Valódi magyar szakácskönyve szerint a töltött paprika tölteléke kézzel összevágott (!) sertéshúsból, vízben főtt rizzsel készül, sózva-borsozva kedvünkre. Malatinszky Fanni 1912-es szakácskönyvében ehhez képest annyit változtatott, hogy a töltelékbe zsírban pirított hagymát is rakott. A töltött paprika másik változatába a paradicsomszósz helyett tejfölös mártás kerül, a paprika főzőlevét tejföllel behabarják – ilyen az erdélyi módra készült „töltelékes paprika”, ahogy ott nevezik. A paprikába bárányhúst gyömöszölnek, majd sózzák, és tejfölös-kapros mártással tálalják.

Ínyes mester, azaz Magyar Elek szerint a nyári és őszi hónapokban (de jól konzerválva télen is) szívesen látott vendég az asztalunkon. Szerinte a töltelék zömét „jó minőségű, de a világért sem zsíros sertéshús alkotja, amelyet tizedrész annyi füstölt szalonna tesz szaftosabbá, ízesebbé. A fűszerezésnél a mérsékelten adagolt só mellől egy kevés törött bors s egy csipet piros-, nem édes paprika el nem maradhat.” Aki valóban jót akar – írja továbbá a szerző –, annak még arra is legyen gondja, hogy az esetleg felhasznált hagymaféle ne ütközzön ki a paprika töltelékéből. Eredetiségét, zavartalan összhangját a zöldpaprika, a sertéshús, a szalonna, a rizs és a paradicsom együttes hatása adja meg. A vastag barna rántástól Ínyes mester egyenesen eltiltja a háziasszonyokat.

Töltött paprika 1.JPG

A szósz tényleg natúr. Nem foglalok állást a sós-cukros szembenállásban. Ezt ki-ki a tányérján korrigálja. Ebből sejthető, hogy nálunk is mindkét verziónak vannak hívei.

Még egy gondolat a paprikáról: az utóbbi időben divat lett a kaliforniai paprika használata, ami pedig idegen a magyar ételektől! A töltött paprikához csakis érett, kemény húsú, fényessárga TV paprika való!

Tehát az összetevők:

A töltelékhez:
Sertés apróhús (darált)                                                      50 dkg
TV (tölteni való) paprika                                                    4 db
Zsír/olaj                                                                            1 evőkanál
Vöröshagyma (felaprítva, megfonnyasztva)                         1 közepes fej
Fokhagyma  (átnyomva)                                                     2 gerezd
Tojás                                                                                  1 db
Rizs, száraz (félig megfőzve)                                              10 dkg
Fűszerpaprika                                                                   1 púpozott teáskanál
Só, bors (fekete, őrölt)

 

A paradicsomszószhoz:
Paradicsomlé                                                                       1,5 liter
Fokhagyma  átnyomva)                                                      2 gerezd
Sűrített paradicsom                                                            14 dkg
Zellergumó, nyers                                                               1 kisebb fej
Só, bors (fekete, őrölt)
Kristálycukor
Liszt (aki rántással szereti)                                                 2 evőkanál
Víz                                                                                          7 dl

 

Készítés:

A tölteléknek valót alaposan összekeverjük és a kicsumázott paprikába - nem túl feszesen – betöltjük. A maradék töltelékből csináljunk gombócokat.

Közben a paradicsomléhez hozzáadjuk a vizet, sózzuk, és a zellerrel együtt felforraljuk. A töltött paprikát ebbe a mártásba téve lassú tűzön 40-50 perc alatt készre főzzük. Ha a töltelék megpuhult, a paprikákat kivesszük, és a mártás befejezéséig félretesszük.

A még csak félkész mártáshoz hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. A hagyományőrzők most már beránthatják és ízlés szerint cukrozhatják is. Gyakori keverés mellett lassú tűzön további öt percig forraljuk, ha túl sűrű, öntsünk hozzá vizet.

Fogyasztható főtt burgonyával, vagy egyszerűen csak fehérkenyérrel is.

Jó étvágyat!

 

forrás: hegyvidekujsag.eu, zsurkenyer.blogspot, vitaricum.hu, gasztrofasirt
Facebook Tetszik
0
2 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Kényeztesd magad argentin hátszínnel Kényeztesd magad argentin hátszínnel
  • Fánkvilág Európában Fánkvilág Európában
  • Nagy tábla boldogság Nagy tábla boldogság
  • Marhajó III.  Sütheted Marhajó III. Sütheted
  • Fánkvilág Magyarországon Fánkvilág Magyarországon

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofasirt.blog.hu/api/trackback/id/tr446146844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

receptoldal 2014.07.13. 13:35:23

Szia!
Én is nagyon szeretem és már nagyon rég csináltam! Köszi, hogy eszembe juttatad, jövő héten valószínűleg nálunk is elkészül! :)

Üdvözlettel
A Jó Receptek oldal szerkesztősége
jo-receptek.blog.hu/
receptvideok.blog.hu/
gasztrogyujtemeny.blogspot.hu/
www.facebook.com/pages/J%C3%B3-Receptek/239468572881986
www.facebook.com/groups/438236976299237/?fref=ts
Válasz erre 

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.17. 18:12:02

perfect. :)
Nekem krumpli nélkül,de ez már tényleg csak ízlés dolga. Azért a napköziben a krumplit is megettük vele :)
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
süti beállítások módosítása
Dashboard