Bélszín, Ribeye, entrecote. Az előző részekből most mát tudjuk mi ez, hol lehet kapni, és mitől olyan drága. Aki szeretné megkóstolni, itt megtudhatja mit kérjünk az étteremben, vagy éppen mikor lesz jó, ha otthon sütjük meg.
Sütési fokozatok:
Egy steak rendeléshez étteremben dupla elszántság kell. Nem elég hosszas fontolgatás után rábökni az étlapra, hogy ilyent kérek, elkerülhetetlenül meg fogják kérdezni, (ha nem, akkor azonnal köszönjön el) hogy hogyan szeretné azt a sztéket?
Erre nem az a jó válasz, hogy tányéron, mert igazából arról érdeklődnek, mennyire legyen az est fénypontja átsütve. hogy is jól jön, ha tudjuk, milyen formában szeretnénk megkapni mindennapi sztékünket, hiszen a skála a teljesen vérestől az egészen kiszárítottig terjed.
Ilyen egy steak kékre sütve (extra rare)
Ezek ismeretében a kerti bulin sem jöhetünk zavarba, ha valaki Rare kéri a Filet Mignont. Persze, ha hozzáteszi, hogy "de ne legyen ám véres” akkor csak egy dupla Bourbon beöntés segít! A kérés ettől ugyan még furcsa marad, de egy jó whiskey után kit érdekel?
Az otthoni sütésnél a helyes fokozat eltalálása azért némi tapasztalatot igényel Erre több féle technika van az évtizedes gyakorlattól, az egyszer majd csak sikerül-ig. Lehet gyakorolni! A legegyszerűbb talán, a mindig kéznél levő „hand test”:
Extra Rare vagy Blue (bleu)- nagyon véres. A belseje 46-49 °C, épphogy csak testhőmérsékletű. A steaknek olyan puhának kell lennie, mint a bal kezünk hüvelykujja alatti párnácskának
Rare (saignant)- a belseje 52-55 °C,Vékony kérek, a többi vörös. Épphogy csak testmeleg. A steaknek olyan puhának kell lennie, mint a bal kezünk hüvelykujja alatti párnácskának
Medium rare (à point)- - a belseje 55-61 °C .Középen vörös, meleg. A húsnak olyan puhának kell lennie, mint a bal kezünk hüvelykujja alatti párnácskának, mikor a hüvelykujjunk és mutatóujjunk ujjbegyét lágyan összeérintjük.
Medium (demi anglais)- a belseje 60-65 °C. A közepe rózsaszín. Ha összeérintjük a bal kezünk hüvelykujját, és középső ujját, a kis párnácska az ujjunk alatt pont olyan puha lesz, mint a steakünknek kell lennie.
Medium well (cuit) -a belseje 65-69 °C Kis mennyiségű rózsaszín középen. Talán már kitaláltátok, hogy most a hüvelykujjunkat a gyűrűs ujjunkkal érintjük össze.
Well done (bien cuit) - a belseje 71 °C felett, a közepe szürkésbarna. Teljesen átsült. Végül a kisujjunk és a hüvelykujjunk összeérintésével már a leírt módon ellenőrizhetjük a puhaságát.
Overcooke (trop cuit) a belseje 80 °C felett, kemény, ehetetlen: kuka
A maghőmérséklet sütés után még 3-5 °C-al tovább emelkedik. Sütés után durván öt percig illek pihentetni.
GRILLEZÉS ÉS BBQ
A magyar nyelvben a grillezés és a barbeque (BBQ) fogalma összemosódik, amibe a steaksütés is belekeveredik. Valójában három jól elkülönülő technológiáról van szó. Ezek közül a legrégibb a grillezés, ami 250 °C feletti hőmérsékleten, közvetlen hőnek és füstnek kitéve, nyárson, tűz parazsán, grillrácson történik. Ettől nagyban eltér a BBQ, amit többnyire alacsony, 95-150 °C közötti hőmérsékleten végzünk. A füst itt is fontos. A grillezés és BBQ közötti átmenetet képviselő hibrid technika a "közvetett grillezés", amikor a hús már nincs közvetlenül a tűz felett, mint a grillezésnél, de a tűztér és a sütés helye mégsem különül el, mint a BBQ-nál. A sütési hőmérséklet is az előző kettő között van (180-210 °C). Különféle illatos fák vagy fűszernövények gondos megválasztásával tudatosan élhetünk a füstölés lehetőségével. A hússzeletek sütése során az eljárások mindegyikének tapasztalatait hasznosíthatjuk, ám többnyire mégis grillezés zajlik, amit grillrácson éppúgy sikerrel végezhetünk, mint a hőt jól elosztó vastag falú öntöttvas serpenyőben.

Aki úgy gondolja, hogy egy otthoni steak készítés - a hús kiválasztása, érlelés hetekig, sütés a kívánt fokozatra - túl nagy macera, az 292 282 yenért (durván 730 000 Ft) házhoz rendelhet egy eredeti Wagyu boxot reggelire. A citrom és az evőpálca mutatja az adag nagyságát. Két margaréta pizza és egy Wagyu Box rendel!

Most jöjjön egy igazi étlap a budapesti Prime Steakhouse étteremből. Aki figyelmesen végigolvasta a "Marhajó" fejezeteit, annak nem probléma az alábbiak értelmezése.
FILET MIGNON
HUNGARIAN GREY CATTLE 180g 7.700.-Ft / 360g 15.400.-Ft
ARGENTINIAN BLACK ANGUS 180g 8.300.-Ft / 360g 16.600.-Ft
FILET MIGNON VÁLOGATÁSOK (3 X 100G)
PREMIUM
Australian Auskobe Wagyu, Creekstone Prime Black Angus, Omaha Prime Black Angus 28.600.-Ft
SELECT
Omaha Prime Black Angus, Argentinian Angus, Hungarian Grey Cattle 14.300.-Ft
CHOICE
Australian Black Angus, Argentinian Angus, Hungarian Grey Cattle 13.400.-Ft
RIB – EYE
ARGENTINIAN ANGUS 11.900.-Ft / 300g
USDA PRIME BLACK ANGUS 18.100.-Ft / 450g
Szuvidolt Rib-Eye steak
NEW YORK STRIP
ARGENTINIAN BLACK ANGUS 11.500.-Ft / 300g
OMAHA PRIME BLACK ANGUS 17.100.-Ft / 300g

New-York Steak
CSONTOS STEAKEK
USDA PRIME BLACK ANGUS TOMAHAWK 3.300.-Ft / 100g
USDA PRIME BLACK ANGUS T-BONE 3.400.-Ft / 100g
USDA PRIME BLACK ANGUS PORTERHOUSE 3.800.-Ft / 100g
AUSTRALIAN HICKORY FÁN FÜSTÖLT USDA PRIME RIB-EYE 3.400.-Ft / 100g

STEAK 4 FÔRE
300g AUSTRALIAN FILET MIGNON
500g USDA PRIME BBQ SPARE RIBS
300g USDA PRIME NEW YORK STRIP
500g USDA PRIME PORTERHOUSE
Paradicsom lekvár, St. Marcellin sajt, sült jalapeno paprika, chili olaj, négy választott köret és szósz 63.500.-Ft
A sütésről még nagyon sokat lehet(ne) írni, de akit érdekel, az a neten úgyis megtalálja, ezért most az eljövendő sztékekhez sok sikert, és jó étvágyat kivánok!
Extra bónuszként egy jól használható BBQ fűszerkeverék egyenesen Amerikából:
Egy jól bevált „beef cure"- BBQ füszerkeverék.
- 2 ek durván őrölt kávé
- 2 ek pirospaprika
- 1 ek chili
- 3 ek só
- 3 ek barnacukor
- 1 ek kristálycukor
- 1 tk római kömény
- ½ tk koriander
- ½ tk fokhagymapor
Forrás:http://nyarspolgar-bbq.blog.hu/2014/10/07/kiralykategoria_brisket_elso_lepesek#.WxL70p_7SUkhttp://www.rozsakertihusbolt.hu/marha-steakek-fajtai/http://www.diningguide.hu/hol-tart-ma-a-steak-magyarorszagon/http://www.buedelmeatup.com/tag/teres-major-steak/http://www.steakchamp.hu/perfectsteakhttps://www.facebook.com/SousVideSupremeHU/photos/a.219843598068917.67167.170289673024310/758380647548540/http://trademagazin.hu/hu/miert-kulonleges-a-wagyu-marha/http://egyszakacsnaploja.blog.hu/2015/07/11/hianypotlo_steak-kisokos_alapanyag_ismerethttp://gaultmillau.hu/buvos-szakacs/egy-sztek-brooklynbanhttp://www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20130524-szuper-marhabol-is-tobbfele-van-sztekhatarozo-usda-usda-prime.htmlhttp://nyarspolgar-bbq.blog.hu/tags/brisket#.Wxaxg5_7SUkhttp://magyarkonyhaonline.hu/megtanitjuk-steaket-sutni-marha-draga-marha-johttps://www.google.com/search?q=wagyu+marha&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj3romD0MPbAhXSa1AKHWkTDAEQ_AUICigB&biw=885&bih=850#imgdii=V-o2s9LsNMWGcM:&imgrc=CdlmPcNLQurvRM:https://mainichi.jp/graphs/20171129/hpj/00m/040/003000g/1 約30万円の超豪華和牛弁当!肉質日本一の「鳥取和牛」を食べ尽くす ...
https://www.diningcity.hu/restaurant/11324-prime-steakhouse-restaurant-budapest