Gasztrófasírt

  • Ajánló
  • Magyar klasszikusok
Facebook

Fánkvilág

Top 5

  1. Chili con carne a mexikói chilis bab
  2. Magyar klasszikusok: a vasárnapi hús
  3. Amit a palacsintáról tudni kell...
  4. A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje
  5. Focisták eledele- Izland

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Címkék

Albánia (1) A pude ccsige 부대찌개) (1) bab (1) Bajor csülök (1) bakancslista (1) Barcelona tapas (1) Bécs (3) Bocuse dor (6) chili con carne (1) cipóban sült csülök (1) costa mediterranea food olasz étel (1) Costa Nápoly (1) Cucina tradizionale (1) Dubarry szelet (1) Dubrovnik (1) édes napok süti csokoládé fesztivál food (1) elfeledett ételeink (1) Éttermi kütyük (1) fagylalt jeges nyalat (1) fahéjas csiga (1) fánk (2) fesztivál (5) formatorta (3) gasztrótörténelem (10) Goût de France (1) gyuvecs (1) hajónapló Cost (1) húsvét (1) Húsvéti ételek (1) Izland (1) Józsefvárosi piknik (2) kanenbullar (1) Karácsonyi ételek a világban (5) Karácsonyi menü (1) kedvenc ételeim (10) Kocsonya (1) Koreai raguleves (1) lecsó (5) lecsópédia (5) levélszemét (1) LMBTQ (1) magyar klasszikusok (5) Marseille panier costa (1) Márton nap (1) mindenmentes (1) palacsinta (1) parádé (1) paszuly (1) Pride (1) pulyka koszorú (1) rugelach (1) sanday brunch (1) sárgadinnye (1) sonka (1) Spagetti carbonara (1) spam (1) Steakhatározó (4) Steak marha BBQ (3) Stollen (2) street food (1) Svéd (1) svédasztal (1) Svéd lazac gratein (1) Szicilia (1) Szlovákia (2) sztrapacska (1) Távirányítású torta (1) Tejtorta (1) töltött paprika (1) top 10 ételem (1) vasárnapi hús (1) whoopie pie (1) ZELENA MENESTRA (1) zsirban vagy olajban (1) Címkefelhő
Marhajó III.  Sütheted

Marhajó III. Sütheted

›
Marhajó III. Sütheted

Így süsd meg, ha jót akarsz

2018/6/09 : vakegér II 1 komment

 Bélszín, Ribeye, entrecote. Az előző részekből most mát tudjuk mi ez, hol lehet  kapni, és mitől olyan drága. Aki szeretné megkóstolni, itt megtudhatja mit kérjünk az étteremben, vagy éppen mikor lesz jó, ha otthon sütjük meg.

 Steak grillparty rajz

Sütési fokozatok:

Egy steak rendeléshez étteremben dupla elszántság kell. Nem elég hosszas fontolgatás után rábökni az étlapra, hogy ilyent kérek, elkerülhetetlenül meg fogják kérdezni, (ha nem, akkor azonnal köszönjön el) hogy hogyan szeretné azt a sztéket?

Erre nem az a jó válasz, hogy tányéron, mert igazából arról érdeklődnek, mennyire legyen az est fénypontja átsütve.  hogy  is jól jön, ha tudjuk, milyen formában szeretnénk megkapni mindennapi sztékünket, hiszen a skála a teljesen vérestől az egészen kiszárítottig terjed.

Steak blue steakIlyen egy steak kékre sütve (extra rare)

Ezek ismeretében a kerti bulin sem jöhetünk zavarba, ha valaki Rare kéri a Filet Mignont. Persze, ha hozzáteszi, hogy "de ne legyen ám véres” akkor csak egy dupla Bourbon beöntés segít! A kérés ettől ugyan még furcsa marad, de egy jó whiskey után kit érdekel? 

Az otthoni sütésnél a helyes fokozat eltalálása azért némi tapasztalatot igényel  Erre több féle technika van az évtizedes gyakorlattól, az egyszer majd csak sikerül-ig. Lehet gyakorolni! A legegyszerűbb talán, a mindig kéznél levő „hand test”:

Steak handtest

Extra Rare vagy Blue (bleu)- nagyon véres. A belseje 46-49 °C, épphogy csak testhőmérsékletű. A steaknek olyan puhának kell lennie, mint a bal kezünk hüvelykujja alatti párnácskának

Rare (saignant)- a belseje 52-55 °C,Vékony kérek, a többi vörös. Épphogy csak testmeleg. A steaknek olyan puhának kell lennie, mint a bal kezünk hüvelykujja alatti párnácskának

Medium rare (à point)-  - a belseje 55-61 °C .Középen vörös, meleg. A húsnak olyan puhának kell lennie, mint a bal kezünk hüvelykujja alatti párnácskának, mikor a hüvelykujjunk és mutatóujjunk ujjbegyét lágyan összeérintjük.

Medium (demi anglais)- a belseje 60-65 °C. A közepe rózsaszín. Ha összeérintjük a bal kezünk hüvelykujját, és középső ujját, a kis párnácska az ujjunk alatt pont olyan puha lesz, mint a steakünknek kell lennie.

Medium well (cuit) -a belseje 65-69 °C Kis mennyiségű rózsaszín középen. Talán már kitaláltátok, hogy most a hüvelykujjunkat a gyűrűs ujjunkkal érintjük össze.

Well done (bien cuit) - a belseje 71 °C felett, a közepe szürkésbarna. Teljesen átsült. Végül a kisujjunk és a hüvelykujjunk összeérintésével már a leírt módon ellenőrizhetjük a puhaságát.

Overcooke (trop cuit)     a belseje 80 °C felett, kemény, ehetetlen: kuka

A maghőmérséklet sütés után még 3-5 °C-al tovább emelkedik. Sütés után durván öt percig illek pihentetni.

GRILLEZÉS ÉS BBQ

Steak grillezés

A magyar nyelvben a grillezés és a barbeque (BBQ) fogalma összemosódik, amibe a steaksütés is belekeveredik. Valójában három jól elkülönülő technológiáról van szó. Ezek közül a legrégibb a grillezés, ami 250 °C feletti hőmérsékleten, közvetlen hőnek és füstnek kitéve, nyárson, tűz parazsán, grillrácson történik. Ettől nagyban eltér a BBQ, amit többnyire alacsony, 95-150 °C közötti hőmérsékleten végzünk. A füst itt is fontos. A grillezés és BBQ közötti átmenetet képviselő hibrid technika a "közvetett grillezés", amikor a hús már nincs közvetlenül a tűz felett, mint a grillezésnél, de a tűztér és a sütés helye mégsem különül el, mint a BBQ-nál. A sütési hőmérséklet is az előző kettő között van (180-210 °C). Különféle illatos fák vagy fűszernövények gondos megválasztásával tudatosan élhetünk a füstölés lehetőségével. A hússzeletek sütése során az eljárások mindegyikének tapasztalatait hasznosíthatjuk, ám többnyire mégis grillezés zajlik, amit grillrácson éppúgy sikerrel végezhetünk, mint a hőt jól elosztó vastag falú öntöttvas serpenyőben.

Steak medium rareHa jól csináltuk, valami ilyesmi lesz!

 

 Aki úgy gondolja, hogy egy otthoni steak készítés - a hús kiválasztása, érlelés hetekig, sütés a kívánt fokozatra - túl nagy macera, az 292 282 yenért  (durván 730 000 Ft) házhoz rendelhet egy eredeti Wagyu boxot reggelire. A citrom és az evőpálca mutatja az adag nagyságát. Két margaréta pizza és egy Wagyu Box rendel! 

Steak wagyu Bent box 3000 USD  いい肉の日に「29万2929円の豪華和牛弁当」 292 282 yen

 

Most jöjjön egy igazi étlap a budapesti Prime Steakhouse étteremből. Aki figyelmesen végigolvasta a "Marhajó" fejezeteit, annak nem probléma az alábbiak értelmezése. 

FILET MIGNON

HUNGARIAN GREY CATTLE                                  180g 7.700.-Ft / 360g 15.400.-Ft

ARGENTINIAN BLACK ANGUS                              180g 8.300.-Ft / 360g 16.600.-Ft

steak - FILET MIGNON TENDERLOIN STEAKSFilet Mignon Tenderloin steak

FILET MIGNON VÁLOGATÁSOK (3 X 100G)

PREMIUM

Australian Auskobe Wagyu, Creekstone Prime Black Angus, Omaha Prime Black Angus    28.600.-Ft

SELECT

Omaha Prime Black Angus, Argentinian Angus, Hungarian Grey Cattle                                14.300.-Ft

CHOICE

Australian Black Angus, Argentinian Angus, Hungarian Grey Cattle                                       13.400.-Ft

RIB – EYE

ARGENTINIAN ANGUS                                                                                                  11.900.-Ft / 300g

USDA PRIME BLACK ANGUS                                                                                        18.100.-Ft / 450gSteak SZUVIDOLT RIB-EYER STEAK

Szuvidolt Rib-Eye steak

NEW YORK STRIP

ARGENTINIAN BLACK ANGUS                                                                                   11.500.-Ft / 300g

OMAHA PRIME BLACK ANGUS                                                                                   17.100.-Ft / 300g

steak AMERICAN WAGYU NEW YORK STRIP STEAK

New-York Steak

CSONTOS STEAKEK

USDA PRIME BLACK ANGUS TOMAHAWK                                                                  3.300.-Ft / 100g

USDA PRIME BLACK ANGUS T-BONE                                                                          3.400.-Ft / 100g

USDA PRIME BLACK ANGUS PORTERHOUSE                                                            3.800.-Ft / 100g

AUSTRALIAN HICKORY FÁN FÜSTÖLT USDA PRIME RIB-EYE                                  3.400.-Ft / 100g

steak SZÁRAZON ÉRLET T-BONE STEAK
 T-Bone steak

 

STEAK 4 FÔRE

300g AUSTRALIAN FILET MIGNON

500g USDA PRIME BBQ SPARE RIBS

300g USDA PRIME NEW YORK STRIP

500g USDA PRIME PORTERHOUSE

Paradicsom lekvár,  St. Marcellin sajt, sült jalapeno paprika, chili olaj, négy választott köret és szósz  63.500.-Ft

A sütésről még nagyon sokat lehet(ne) írni, de akit érdekel, az a neten úgyis megtalálja, ezért most az eljövendő sztékekhez sok sikert, és jó étvágyat kivánok!

 

Extra bónuszként  egy jól használható BBQ fűszerkeverék egyenesen Amerikából:

Egy jól bevált „beef cure"- BBQ füszerkeverék.

  • 2 ek durván őrölt kávé
  • 2 ek pirospaprika
  • 1 ek chili
  • 3 ek só
  • 3 ek barnacukor
  • 1 ek kristálycukor
  • 1 tk római kömény
  • ½ tk koriander
  • ½ tk fokhagymapor

 

 

Forrás:
http://nyarspolgar-bbq.blog.hu/2014/10/07/kiralykategoria_brisket_elso_lepesek#.WxL70p_7SUk
http://www.rozsakertihusbolt.hu/marha-steakek-fajtai/
http://www.diningguide.hu/hol-tart-ma-a-steak-magyarorszagon/
http://www.buedelmeatup.com/tag/teres-major-steak/
http://www.steakchamp.hu/perfectsteak
https://www.facebook.com/SousVideSupremeHU/photos/a.219843598068917.67167.170289673024310/758380647548540/
http://trademagazin.hu/hu/miert-kulonleges-a-wagyu-marha/
http://egyszakacsnaploja.blog.hu/2015/07/11/hianypotlo_steak-kisokos_alapanyag_ismeret
http://gaultmillau.hu/buvos-szakacs/egy-sztek-brooklynban
http://www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20130524-szuper-marhabol-is-tobbfele-van-sztekhatarozo-usda-usda-prime.html
http://nyarspolgar-bbq.blog.hu/tags/brisket#.Wxaxg5_7SUk
http://magyarkonyhaonline.hu/megtanitjuk-steaket-sutni-marha-draga-marha-jo
https://www.google.com/search?q=wagyu+marha&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj3romD0MPbAhXSa1AKHWkTDAEQ_AUICigB&biw=885&bih=850#imgdii=V-o2s9LsNMWGcM:&imgrc=CdlmPcNLQurvRM:
https://mainichi.jp/graphs/20171129/hpj/00m/040/003000g/1
 約30万円の超豪華和牛弁当!肉質日本一の「鳥取和牛」を食べ尽くす ...

https://www.diningcity.hu/restaurant/11324-prime-steakhouse-restaurant-budapest

 

 

Facebook Tetszik
0
1 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Az aszalt rizseshús és társai Az aszalt rizseshús és társai
  • Fuszulykát vacsorára Fuszulykát vacsorára
  • Megmaradt a húsvéti sonka? Megmaradt a húsvéti sonka?
  • Bécsi puncs II. Bécsi puncs II.
  • Csiganap Svédországban Csiganap Svédországban

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofasirt.blog.hu/api/trackback/id/tr7614033322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.25. 00:10:25

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
süti beállítások módosítása
Dashboard