Gasztrófasírt

  • Ajánló
  • Magyar klasszikusok
Facebook

Fánkvilág

Top 5

  1. Chili con carne a mexikói chilis bab
  2. Magyar klasszikusok: a vasárnapi hús
  3. Amit a palacsintáról tudni kell...
  4. A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje
  5. Focisták eledele- Izland

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Címkék

Albánia (1) A pude ccsige 부대찌개) (1) bab (1) Bajor csülök (1) bakancslista (1) Barcelona tapas (1) Bécs (2) Bocuse dor (6) chili con carne (1) cipóban sült csülök (1) costa mediterranea food olasz étel (1) Costa Nápoly (1) Cucina tradizionale (1) Dubarry szelet (1) Dubrovnik (1) édes napok süti csokoládé fesztivál food (1) elfeledett ételeink (1) Éttermi kütyük (1) fagylalt jeges nyalat (1) fahéjas csiga (1) fánk (2) fesztivál (5) formatorta (3) gasztrótörténelem (10) Goût de France (1) gyuvecs (1) hajónapló Cost (1) húsvét (1) Húsvéti ételek (1) Izland (1) Józsefvárosi piknik (2) kanenbullar (1) Karácsonyi ételek a világban (5) Karácsonyi menü (1) kedvenc ételeim (10) Kocsonya (1) Koreai raguleves (1) lecsó (5) lecsópédia (5) levélszemét (1) magyar klasszikusok (5) Marseille panier costa (1) Márton nap (1) mindenmentes (1) palacsinta (1) paszuly (1) pulyka koszorú (1) rugelach (1) sanday brunch (1) sárgadinnye (1) sonka (1) Spagetti carbonara (1) spam (1) Steakhatározó (4) Steak marha BBQ (3) Stollen (2) street food (1) Svéd (1) svédasztal (1) Svéd lazac gratein (1) Szicilia (1) Szlovákia (2) sztrapacska (1) Távirányítású torta (1) Tejtorta (1) töltött paprika (1) top 10 ételem (1) vasárnapi hús (1) whoopie pie (1) ZELENA MENESTRA (1) zsirban vagy olajban (1) Címkefelhő
A löncshús e-mailben érkezik

A löncshús e-mailben érkezik

›
A löncshús e-mailben érkezik

2014/8/16 : vakegér II 1 komment

11-Spam-03.jpg

Ugye mindenkinek ismerős?

 

A löncshús sohasem tartozott a kedvenc ételeim/alapanyagaim közé.  Ezen még a menzán kapott rántott, meg sült löncshús sem segített, viszont nemrég rádöbbentem arra, hogy az emberiség Amerikától a kóla, és a hamburger mellé a löncshúst is megnyerte ajándékba. 

loncshus.jpg

 Tudta, hogy

1937. július 5-én az austini Hormel Foods vállalat jóvoltából piacra kerül a húsipar és a konzervipar szerelemgyereke, a sertésből készült vagdalthúskonzerv, ami a keresztségben  „spiced pork and ham” (am. fűszerezett sertéshús és sonka) rövidítve SPAM nevet kapta.

A Hormel-féle löncshús hamar műfajteremtő termékké, így az amerikai étkezési kultúra szokások részévé vált.  A lenti, a korabeli magazinokban közölt reklám szerint reggelire, ebédre és vacsorára egyaránt remek a Spam. (Fotó: Hormel Foods)

.

2ads

A  Spam a "Special Army Meat" totális bevezetését a világban amerikai katonák segítették a raktárakban felhalmozott "többlet" értékesítésével, így a Spam mélyen beépült a Csendes-óceáni népek étrendjébe. Amerika ajándéka megérkezett, és egyedülálló módon növelte az USA befolyását a Csendes-óceánon .

(Vigasztalásul: Európa sem maradt ki a játékból, csak mi a nejlonharisnyát, meg a rágógumit kaptuk, de ez már egy másik mese) 

 

Vagdalthúsok a nagyvilágban

 

Dél-Koreában imádják a spam-et. A pude ccsige (부대찌개)  nemzeti étel. Külön éttermek szakosodtak rá.  Ők készítik a legdrágább, és - állítólag - a legfinomabb konzerveket is. Kedvelt ajándék, még díszdobozban is kapható.  

spam musubi 2.jpgOkinawa, Hong Kong, Fülöp szigetek lakosai (többek között) az ebéd és vacsora mellett még a reggeli szendvicseikre is ezt teszik

A mai napig a Hawaii emberek fogyasztják a legtöbb spam-et. Annyira népszerű, hogy Hawaii Steak, vagy Spamburger néven a helyi Burger King és McDonald láncok választékában is szerepel! Szeretik a Spam musubi-t is. 

Az Izraelben Loof néven ( héberül : לוף,  fasírt ) állította elő Richard Levi, és az izraeli védelmi erőknél rendszeresítették. Kóser változat is készül. De tényleg!

Magyarországon löncshús néven ismert verziója a 60-70-es évek kultikus ételévé vált. Elmaradhatatlan volt a közértekkvagdalt.JPG polcairól. Ettük panírozva, sütve és  nyersen. Azt persze nem mondták, hogy a k. konzerv a vasfüggönyön túli, sőt egyenesen az USA találmánya.  Bicskával, a konzervet kettévágva volt trendi kinyitni. (lásd: A veréb is madár c. film legendás strandjelenetét)

 Lóhús vagdalt.jpgA termék jelenleg tizenöt féle ízváltozatban készül. Az érdekesebbek: Classic, Jalapeno, Fekete bors, Füstös, Sonkás, Sajtos, Fokhagymás, Teriyaki, Chorizo, Tabasco. Nekem a kedvencem a lóhúsból készült. (Ezt Kazahsztánban gyártják.) Van kínai gyártás is és annak ellenére, hogy az üzemek környékén nem látni kóbor kutyákat, a kínai elvtársak állítják, hogy ők kizárólag csirke Spam-et készítenek. 

Az ötvenes években még egy skót köznyelvi kifejezés is született, a "Spam völgy", amit az olyan flancos lakóparkokra értenek, ahol a lakosság látszólag gazdag, de a valóságban nincs is pénze. (nem ismerős ez valahonnan?) 

És most jön a levélszemét!

Minnesotában van egy étterem, ahol kizárólag Spamet, az úgynevezett "Johnny SPAMarama Menu"-t lehet kapni. 

Talán ez adta az ötletet Monty Python Repülő Cirkuszának, hogy világhírnevet szerezzenek a Spam-nak. (második évad 25. epizód, 1970)  A történet a Zöld törpe bisztróban játszódik, ahol csak spam menüt szolgálnak fel, mint spam, kolbász, spam, spam, bacon, spam, paradicsom és spam spam ...

SPAM többféle ízben.jpg

Az 1990-es években ez ​​vezetett az e-mail spam kifejezés elfogadásához a nem kívánt elektronikus levélszemétre amelynek mennyisége meghaladhatja a valódi üzenetet számát is.

 Nem is igazi amerikai, ha nem lenne múzeuma, és nem rendeznének vele fesztivált.

Persze van.

Spam-Museum 2.jpg

Austin (Minnesota) add otthont a Spam Múzeumnak. Itt megcsodálhatjuk a Hormel cég fejlődését (Amerika 10 legnagyobb élelmiszergyártó cégének egyike), és a spam helyét a világ kultúrájában (nem én találtam ki, ez a múzeum eredeti önmeghatározása). Valószínűleg a (természetesen amerikai) hős bepuszil néhány eredeti Hormel féle spam-et, mielőtt megmenti a világot az éppen aktuális (meteor, vírus, tájfun, stb.) borzalomtól. Sajnos erről - talán az amerikaiak legendás szerénysége miatt - nem találtam utalást.

Fesztiválból a legnépszerübb a Hawaii  SPAM JAM WAIKIKI április utolsó hetében, de Shady Cove (Oregon állam) városka is évente otthont ad a SPAM PARADE fesztiválnak.

Végül  minden évben Austinban  rendezik meg a SPAMARAMA fesztivált. Ez nem csak egyszerű ünnepség. Sok-sok humorral és paródiával fűszerezik. A rendezvény központjában  az izgalmas receptverseny áll, ahol is mindig nagy kihívás a leginkább étvágygerjesztő mestermű elkészítése.

 


 

 És egészen végül: ha valakinek a fentiek alapján kedve támad kísérletezni saját készítésű húskompóttal, bátran tegye meg. Talán kicsit másmilyen lesz, mint az eddig megismertek, de legalább tudni fogja, hogy mi van benne.

Házi húskonzerv.JPG

forrás: SPAM Múzeum, Austin, http://www.roadsideamerica.com/story/2126, http://en.wikipedia.org/wiki/Spam_(food), https://www.youtube.com/watchv=8bTPkC4EN58, http://jacquipirl.avaniu.net/_blog/Jacqui's__World/post/Spam_Part_II/, http://www.kz.all.biz/konina-konservirovannaya-bgg1086590, http://sussunk-fozzunk-valamit.blogspot.hu/2013/05/huskonzerv-hazilag.html

 

 

Facebook Tetszik
0
1 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Kényeztesd magad argentin hátszínnel Kényeztesd magad argentin hátszínnel
  • Fuszulykát vacsorára Fuszulykát vacsorára
  • Megmaradt a húsvéti sonka? Megmaradt a húsvéti sonka?
  • Fánkvilág Magyarországon Fánkvilág Magyarországon
  • Marseille quartier Le Panier Marseille quartier Le Panier

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofasirt.blog.hu/api/trackback/id/tr816568723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thorpapa 2014.08.18. 09:29:49

jó lett :) kedvencem :)
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
süti beállítások módosítása
Dashboard