Gasztrófasírt

  • Ajánló
  • Magyar klasszikusok
Facebook

Fánkvilág

Top 5

  1. Chili con carne a mexikói chilis bab
  2. Magyar klasszikusok: a vasárnapi hús
  3. Amit a palacsintáról tudni kell...
  4. A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje
  5. Focisták eledele- Izland

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Címkék

Albánia (1) A pude ccsige 부대찌개) (1) bab (1) Bajor csülök (1) bakancslista (1) Barcelona tapas (1) Bécs (2) Bocuse dor (6) chili con carne (1) cipóban sült csülök (1) costa mediterranea food olasz étel (1) Costa Nápoly (1) Cucina tradizionale (1) Dubarry szelet (1) Dubrovnik (1) édes napok süti csokoládé fesztivál food (1) elfeledett ételeink (1) Éttermi kütyük (1) fagylalt jeges nyalat (1) fahéjas csiga (1) fánk (2) fesztivál (5) formatorta (3) gasztrótörténelem (10) Goût de France (1) gyuvecs (1) hajónapló Cost (1) húsvét (1) Húsvéti ételek (1) Izland (1) Józsefvárosi piknik (2) kanenbullar (1) Karácsonyi ételek a világban (5) Karácsonyi menü (1) kedvenc ételeim (10) Kocsonya (1) Koreai raguleves (1) lecsó (5) lecsópédia (5) levélszemét (1) magyar klasszikusok (5) Marseille panier costa (1) Márton nap (1) mindenmentes (1) palacsinta (1) paszuly (1) pulyka koszorú (1) rugelach (1) sanday brunch (1) sárgadinnye (1) sonka (1) Spagetti carbonara (1) spam (1) Steakhatározó (4) Steak marha BBQ (3) Stollen (2) street food (1) Svéd (1) svédasztal (1) Svéd lazac gratein (1) Szicilia (1) Szlovákia (2) sztrapacska (1) Távirányítású torta (1) Tejtorta (1) töltött paprika (1) top 10 ételem (1) vasárnapi hús (1) whoopie pie (1) ZELENA MENESTRA (1) zsirban vagy olajban (1) Címkefelhő
Hiába olasz, a világ másképpen szereti!

Hiába olasz, a világ másképpen szereti!

›
Hiába olasz, a világ másképpen szereti!

2014/2/15 : vakegér II Szólj hozzá!

Spaghetti alla carbonara

 Carbonara 83.jpg

A carbonara spagetti eredeti elkészítési módját nem és nem akarja a magyar nép megtanulni. Világszerte  hamis carbonara szubkultúra alakult ki tévés sztárséfek és önjelölt gasztro-háziasszonyok közreműködésével, aminek következtében, mi azt a (tejszínes) változatot ismerjük, ami a spagetti hazájában bűncselekménynek számít!

 

A Róma/Lazio környékéről származó fogás lényege a frissen kifőtt tészta hőjére krémesre fövő tojás, a tokaszalonna és a kemény birkasajt. És a sok bors. Nem egy lágy karakterű étel, ami tejszínes mutációiról már nem mondható el, azok teljesen más stílust képviselnek.

 

Ime az eredeti recept:  

250 g spagetti                                        25 dkg

Guanciale (érlelt tokaszalonna)          5 dkg

Tojás                                                      2 (1 egész, 1 sárgája)

só 

bors

pecorino sajt

só a tészta főzővízébe

 Az apró kockára vágott szalonnát megpirítani. Az al dentére főzött tésztát még forrón elkeverni a felvert tojásokkal kikevert reszelt sajttal és a szalonnával. Ennyi!

 

Bár az alla carbonara, azaz szénégető módra kifejezés a spagettitől függetlenül létező fogalom az olasz mindennapokban, a spaghetti alla carbonara nem szerepel a „La Cucina Romana” (Ada Boni 1927) c. gasztronómiai alapművében, mivel a második világháború után amerikai katonák vitték be a tojásport Rómába, aminek segítségével a háború utáni élelmiszerhiány és az olasz tésztafőzési hagyományok házassága eredményezte ezt az új kreációt, ami a keresztségben a romantikus Carbonara (Szénégető) nevet kapta.

Láttak már hegyek között melózó szénégetőket, ahogy romlandó tejszínt és vajat hurcolnak magukkal? Hát pont annyi van belőlük, mint halat passzírozó halászból

 

Ennek ellenére a carbonara tejszínezése mégis létezik, és nem magyar találmány. Valószínűleg az elkészítés megkönnyítését igénylő (mert nagyon bonyolult felvert tojást kikeverni forró tésztával) és szalmonella parában fetrengő - akár olasz - vendéglősök adták hozzá ezt az alapanyagot, és írták át a receptet egy gyökeresen más karakterű, az eredeti koncepciót megváltoztató ételt létrehozva, ami már nulla harmóniában van annak eredetével és elnevezésével. Ez persze nem gátolta meg elterjedését.

 

  • Az USA egyes számú háziasszonya, Martha Stewart citromhéjat, petrezselymet és tejszínt ír receptjében, amit spaghetti alla carbonarának nevez.

  • Nigella Lawson is tejszínt rak bele. És fehérbort. És szerecsendiót, amitől az étel már teljesen más karaktert képvisel, de hogy elhagyja a carbonara pofonegyszerű tisztaságát, az hétszentség. Jó, ő mondjuk kirántja a Bountyt is.

  • A Saveur magazin (alcímük: world of authentic cuisine, azaz a hagyományos konyha világa) egészen pontos, csak a pecorinót cseréli le parmezánra.

  • A TheGuardian a carbonarát, az eredetét és elkészítését hosszan elemző cikkének végkövetkeztetése az eredeti recepthez hű, de  azt fokhagymával és parmezánnal kiegészítő változat. 

  • ABBC Food fokhagymázza és a végén megszórja friss petrezselyemmel az amúgy kőegyszerű carbonaráját.

  • Gordon Ramsay se hagyná ki a tejszínt!

Spaghetti alla carbonara

És mi a helyzet itthon? 

Jamie Oliver sokaknak megtanította  cukkinis carbonaráját, ez egyértelmű. A hazai receptkeresők sztárcarbonarája ez a változat, ami amúgy egy tejszínes-tojásos tészta pennéből, cukkinivel és kakukkfűvel. Annyi köze van a carbonarához, mint a gulyáslevesnek a Jókai-bableveshez. Mondjuk mindkettő leves. 

Persze akadnak, akik értik, mi az a carbonara, sőt vannak kulturált kilengések például erdei gombával vagy szarvasgomba olajjal kiegészítve. 

A kedvenc mégis a porgyárak carbonara alapjára épülő rakott krumplija rakott krumpli carbonara néven - mert okos asszony besamel helyett carbonara alapot használ, - vagy a szintén valami carbonara alapra épülő csirkés nokedli, - aminél az ősmagyar tojásos nokedli ezerszer carbonarább -, de a téma kimaxolása és a fődíj kétségtelenül a porított carbonara alapra épülő tejszínes, ömlesztett sajtos, kukoricakonzerves, trappistás tészta. Tojás nélkül, nyilván.

Azért a legnagyobb király mégiscsak az a honfitársunk, aki feltalálta a carbonara alla venezianát, amihez pennét kever össze trappistával, csiperkével, tejszínnel és sűrített paradicsommal. 

Hát ilyen egyszerű. Most már aztán mindenki tudja, milyen egy igazi spagetti carbonara! Aki mégsem, annak itt van egy egyszerű – jól bevált – és természetesen tejszínes változat receptje:

Spagetti Carbonara

magyarosan, ahogy mi szeretjük:

A tésztához:

víz                                      2 liter

só                                         1 kiskanál

étolaj                                   1/2 deciliter

spagetti (száraz)                  30 dkg

 

A szószhoz:

szalonna, bacon (nyers)  10 dkg

olívaolaj                                 2 evőkanál

fokhagyma                             1 gerezd

búzaliszt (BL55)                     2 dkg

Habtejszín                              3,5 dl

Só

Fehérbors ( őrölt)

A tálaláshoz:

Parmezán sajt                         4 dkg

A csíkokra vágott szalonnát az olajon közepesen megsütjük, hozzáadjuk a pépesre zúzott fokhagymát, megszórjuk liszttel, és felengedjük a tejszínnel. Mártás sűrűségűre beforraljuk. 

Tálalás: A frissen kifőzött forró spagettire a mártást ráöntjük és sajttal megszórjuk

 

 

Forrás: iallozafferano, culinariaitalia, origo, Storia e ricetta della pasta
Facebook Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • ZELENA MENESTRA ZELENA MENESTRA
  • Marhajó III.  Sütheted Marhajó III. Sütheted
  • Marhajó. Milyen a jó marha? Marhajó. Milyen a jó marha?
  • Megmaradt a húsvéti sonka? Megmaradt a húsvéti sonka?
  • Fánkvilág Magyarországon Fánkvilág Magyarországon

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofasirt.blog.hu/api/trackback/id/tr235815385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard