Gasztrófasírt

  • Ajánló
  • Magyar klasszikusok
Facebook

Fánkvilág

Top 5

  1. Chili con carne a mexikói chilis bab
  2. Magyar klasszikusok: a vasárnapi hús
  3. Amit a palacsintáról tudni kell...
  4. A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje
  5. Focisták eledele- Izland

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Címkék

Albánia (1) A pude ccsige 부대찌개) (1) bab (1) Bajor csülök (1) bakancslista (1) Barcelona tapas (1) Bécs (2) Bocuse dor (6) chili con carne (1) cipóban sült csülök (1) costa mediterranea food olasz étel (1) Costa Nápoly (1) Cucina tradizionale (1) Dubarry szelet (1) Dubrovnik (1) édes napok süti csokoládé fesztivál food (1) elfeledett ételeink (1) Éttermi kütyük (1) fagylalt jeges nyalat (1) fahéjas csiga (1) fánk (2) fesztivál (5) formatorta (3) gasztrótörténelem (10) Goût de France (1) gyuvecs (1) hajónapló Cost (1) húsvét (1) Húsvéti ételek (1) Izland (1) Józsefvárosi piknik (2) kanenbullar (1) Karácsonyi ételek a világban (5) Karácsonyi menü (1) kedvenc ételeim (10) Kocsonya (1) Koreai raguleves (1) lecsó (5) lecsópédia (5) levélszemét (1) magyar klasszikusok (5) Marseille panier costa (1) Márton nap (1) mindenmentes (1) palacsinta (1) paszuly (1) pulyka koszorú (1) rugelach (1) sanday brunch (1) sárgadinnye (1) sonka (1) Spagetti carbonara (1) spam (1) Steakhatározó (4) Steak marha BBQ (3) Stollen (2) street food (1) Svéd (1) svédasztal (1) Svéd lazac gratein (1) Szicilia (1) Szlovákia (2) sztrapacska (1) Távirányítású torta (1) Tejtorta (1) töltött paprika (1) top 10 ételem (1) vasárnapi hús (1) whoopie pie (1) ZELENA MENESTRA (1) zsirban vagy olajban (1) Címkefelhő
Húsvéti étkezési szokások a világban

Húsvéti étkezési szokások a világban

›
Húsvéti étkezési szokások a világban

2014/3/29 : vakegér II Szólj hozzá!

  

NAGY SÜTÉS, FŐZÉS, EVÉS, IVÁS - 

UTÁNA MEG A KOPLALÁS!

ÉS MÁSHOL?

 

Olaszország

Minden olasz család bárányt szolgál fel húsvétkor. Előtte a bárányt csak tejjel etethették, hogy puha legyen a húsa Agnellino – a jól megsült bárány az olaszok különlegessége ezekre a napokra, amit articsókával és borssal tálalnak. Egyes területeken korona formájú, színes, tojás alakú cukorkával díszített kenyeret szolgálnak fel. Emellett, megszentelt tojásokkal kínálják a vendégeket. Legtöbbször, csirke vagy nyúl formájú kenyérben tartják a tojásokat.

Hollandia

A hollandok tojással és virágokkal díszítik húsvétkor az asztalt. Egy édes, mazsolával töltött, úgynevezett Paasbrood kenyeret, egy hagyományos készítményt szolgálnak fel.

 

Franciaország

A templomok harangjai nem szólnak nagypéntektől egész húsvét vasárnapjáig, amivel tisztelegnek a Jézus által átélt szenvedés előtt. Azt mondják, hogy ez idő alatt a harangok Rómába mennek, ahonnan ajándékokkal, főleg tojásokkal térnek vissza. Amikor húsvétkor végre megcsendülnek a harangok, a gyerekek kiszaladnak az utcára, hogy meghallgassák a visszatérésüket. Ezekben a napokban a köszönési forma a „Heureuses Paques" (Kellemes húsvéti ünnepeket!). A húsvéti nyuszi neve Pierre LeBunnee.

Görögország

Görögországban a húsvét a legfontosabb egyházi ünnep. Itt az a szokás, hogy vörösre festik a tojásokat, melyeket a templomban megszentelnek a többi finomsággal együtt: kenyér, sült bárány, sütemények.

Mexikó

A mexikóiak főleg katolikusok, a nagyhét és a húsvét jó időszak a szabadság eltöltésére, ezért manapság tele vannak ilyenkor az autópályák. Ebben a két hétben a diákok nem tanulnak, a bankok és intézmények be vannak zárva, azonban a legtöbb turisztikai iroda folytatja aktivitását. A húsvéti nyuszi nincs jelen Spanyolországban, legfeljebb a szupermarketekben.

Lengyelország

Lengyelországban, húsvét vasárnapján gondosan megterítik az asztalt színes tojásokkal, hideg ételekkel, kolbásszal, sonkával, kelesztett süteményekkel, mákos süteményekkel, és középre helyeznek egy cukorból készített bárányt. Az asztalról nem hiányozhat a retek és cékla saláta. A legnépszerűbb sütemény a „mazurek", egy tésztából vagy ostyából készített, diókrémmel, mandulával vagy túróval befedett lapos süti. Meleg ételeket nem szolgálnak fel.

Mazurek Krolewski

Hozzávalók: 200 g vaj, 1 csésze cukor, 1 csésze mandula, vanília esszencia, egy narancs reszelt héja, 6 tojásfehérje, másfél csésze liszt

Elkészítés: Keverd össze a vajat a cukorral, majd add hozzá a narancshéjat, mandulát és vaníliát. Verd habbá a tojásfehérjéket és keverd bele a lisztet. Keverd ezt hozzá az előbbi keverékhez. Tedd a kapott tésztát a sütőbe 35 percre, majd vágj belőle rombuszokat. Összekeverheted robottal egy citrom és két narancs húsát és héját két csésze cukorral és fél csésze narancslével. Főzd a keveréket közepes lángon, amíg megszilárdul és megváltoztatja a színét. Kend a sütikre és hagyd megkeményedni.

 

Svédország

Virágvasárnappal kezdődik a nagyhét, hogy megemlékezzenek Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról. Szokás, hogy az emberek fűzfaágakat visznek a templomba, melyek a babért helyettesítik. Egy hétig a házban tartják, hogy kivirágozzanak a melegben. Természetesen babonák is kapcsolódnak ehhez a periódushoz. Úgy tartják, hogy a boszorkányoknak különleges erejük van ebben az időszakban, főleg a fekete mágiának. Egy nappal húsvét előtt, a fiúk és lányok boszorkány ruhába öltözve látogatják meg a szomszédokat, húsvéti képeslapokat adnak nekik, édességet vagy pénzt kapva cserébe. Az ország nyugati részében az a szokás, hogy a postaládában vagy az ajtó alatt hagyják a levelet, így a feladó ismeretlen marad. Az élénk színű főtt tojás feltétlenül része a svédek erre a periódusra jellemző menüjének

Finnország

Finnországban húsvétkor általában hagyományos ételeket szolgálnak fel. Vannak húsvéti specialitások is, de ezek nincsenek törvényszerűen minden ünnepi asztalon. A legrégebbi húsvéti különlegességük neve mammi, egy cukrozott rozsmalátából készült puding. A finnek általában tejszínhabbal és cukorral kínálják. Kartondobozokban tárolják.

Németország

Németországban, különböző hagyományos módon megfestett tojásokat ajándékoznak egymásnak a barátok. Azt mondják, hogy szerencsét hoz, ha zöldeket eszel a húsvét előtti csütörtökön. Húsvét estéjén tüzeket gyújtanak, a mely a tavasz eljövetelét jelképezi. Bár régebben ezt a tüzet karácsonyfákból rakták, ma már egyszerűen csak kimennek grillezni a szabadba!

Kelet-Európa

Ezekben az országokban a tojásfestés hagyománya a középkorig vezethető vissza.

Jugoszláviában XV-t írnak a tojásokra, ami a „christos valkrese" (Krisztus feltámadt) mondatot jelképezi.

 

 

 

Forrás: macosz, ötletkonyha

Facebook Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Fánkvilág Magyarországon Fánkvilág Magyarországon
  • Itália az asztalon - Palermói utcakaja Itália az asztalon - Palermói utcakaja
  • Jeges nyalat Jeges nyalat
  • Hajónapló az étteremből I. rész Hajónapló az étteremből I. rész
  • Bécsi puncs I. Bécsi puncs I.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofasirt.blog.hu/api/trackback/id/tr825884646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard