Gasztrófasírt

  • Ajánló
  • Magyar klasszikusok
Facebook

Fánkvilág

Top 5

  1. Chili con carne a mexikói chilis bab
  2. Magyar klasszikusok: a vasárnapi hús
  3. Amit a palacsintáról tudni kell...
  4. A (majdnem) eredeti drezdai stollen receptje
  5. Focisták eledele- Izland

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Címkék

Albánia (1) A pude ccsige 부대찌개) (1) bab (1) Bajor csülök (1) bakancslista (1) Barcelona tapas (1) Bécs (2) Bocuse dor (6) chili con carne (1) cipóban sült csülök (1) costa mediterranea food olasz étel (1) Costa Nápoly (1) Cucina tradizionale (1) Dubarry szelet (1) Dubrovnik (1) édes napok süti csokoládé fesztivál food (1) elfeledett ételeink (1) Éttermi kütyük (1) fagylalt jeges nyalat (1) fahéjas csiga (1) fánk (2) fesztivál (5) formatorta (3) gasztrótörténelem (10) Goût de France (1) gyuvecs (1) hajónapló Cost (1) húsvét (1) Húsvéti ételek (1) Izland (1) Józsefvárosi piknik (2) kanenbullar (1) Karácsonyi ételek a világban (5) Karácsonyi menü (1) kedvenc ételeim (10) Kocsonya (1) Koreai raguleves (1) lecsó (5) lecsópédia (5) levélszemét (1) magyar klasszikusok (5) Marseille panier costa (1) Márton nap (1) mindenmentes (1) palacsinta (1) paszuly (1) pulyka koszorú (1) rugelach (1) sanday brunch (1) sárgadinnye (1) sonka (1) Spagetti carbonara (1) spam (1) Steakhatározó (4) Steak marha BBQ (3) Stollen (2) street food (1) Svéd (1) svédasztal (1) Svéd lazac gratein (1) Szicilia (1) Szlovákia (2) sztrapacska (1) Távirányítású torta (1) Tejtorta (1) töltött paprika (1) top 10 ételem (1) vasárnapi hús (1) whoopie pie (1) ZELENA MENESTRA (1) zsirban vagy olajban (1) Címkefelhő
Lecsópédia II. rész

Lecsópédia II. rész

›
Lecsópédia II. rész

Kis lecsóhatározó

2014/10/04 : vakegér II Szólj hozzá!

A blog első része itt olvasható!


ratatouille 1

Váncsa István Igazi lecsók, (Simonffy András emlékének) című művében így vélekedik a finomságról. (…)  Egyetlen dolgot szögezhetünk le a lecsóval kapcsolatban: kétnemű. Vannak maszkulin harapnivalók, például a birkapörkölt, a halászlé, a körözött, a tatárbifsztek és hasonlók, továbbá vannak feminin ételek, általában a főzelék- és tésztafélék, a levesek többsége, végezetül van egyetlen egy dolog, ami lehet ilyen is meg olyan is, ez a lecsó. Házaséletének második-harmadik évében a férfiállat megtörik és családi (feminin) lecsót kezd főzni, a családi lecsó rizzsel készül, kapszaicintartalma pedig jóval a halálos dózis alatt van; ha aztán később újra egyedül marad a férfiállat, mondjuk elcsapta a felesége vagy megfojtotta az élettársát, akkor megint maszkulin (macsó) lecsót készít, ami gyakorlatilag bármi lehet. (…) 

Ratatouille - a francia lecsó

Talán a legismertebb lecsó az összes közül, lényege a padlizsán és a cukkini, az elkészítésnél pedig az a legfontosabb, hogy minden hozzávalót külön kell megsütni, és utána állítható össze az étel. Ezért kicsit macerásabb is, de megéri a fáradságot. Egy jótanács: Kicsit várjunk - ha kibírjuk - amíg összeérnek az ízei, vagyis előző nap készítsük el. Könnyű nyári vega étel, lényege, hogy nem szabad túlfőzni, mert akkor egy paradicsommártásban főtt zöldségpüré lesz.

Ratatouille 2Amúgy a "kicsit macerásabb" kifejezést úgy értettem, hogy magyar ember nehezen hajlandó végigcsinálni azt a macerát, ami - a franciák szerint - feltétlen szükséges. Ime a technológia a gaultmillau tolmácsolásában:

A ratatouille-ban a domináns zöldség vagy a padlizsán, vagy a cukkíni (sohasem a paprika). Ezekhez járul egy ízesítőcsokorral (petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom, kevés zellerszár, póré) készülő „lecsóalap” (paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma). Az alap gyakran készül piros és zöld „kaliforniai” típusú paprikából.

Az egyes zöldségeket külön-külön készítik el, a végén egyesítik. A hagymát finomra vágják vagy vékonyra szelik, az összes többi zöldséget viszont általában nagyobb, 3 cm-es kockára vágják.

A finomított változat Joël Robuchon és Guy Gedda megoldásaival: 

Menemen -Török lecsóGuy Gedda, a provence-i konyha kiváló ismerője, az olívaolaj szerelmese azt javasolja, hogy a zöldségek sütéséhez mogyoróolajat vagy szőlőmagolajat használjunk. Olívaolajat csak a paradicsomhoz adjunk. Azt mondja, az erős lángon vagy hosszú ideig készülő ételekben az olívaolaj hamar elveszti frissességét, majd a végére még kellemetlenné is válhat az íze.

Ezek a csúcsszakácsok nemcsak a paradicsomot hámozzák és magozzák a felvágás előtt, hanem a paprikát is erős gázlánggal sütik, míg bőre teljesen meg nem feketedik. Ezután azonnal hideg vízbe mártják, fogkefével vagy kézzel ledörzsölik a héját.

Joël Robuchon a zöldségeket hosszúkásra vágja (kb. 1x4 cm). Tapasztalata szerint a paprika így feszesebb marad. Az étel elegánsabban néz ki, és az íze is jobb. A padlizsánból és a cukkíniből csak a héja alatti 1-1,5 cm-es részt vágja fel, a belsejét másra használja.

Tessék! Lehet utánozni!

Menemen – a török lecsó

 Gyakorlatilag egy krémes lecsós rántottáról, vagy tojásos lecsóról beszélünk, hiszen hagyma, paprika, paradicsom és tojás alkotja. Perszer ennek is - mint általában minden finomságnak - számtalan változata van:

kasarli menemen - sajtos

sajtos menemen

Menemen változatok:

Kaşarlı, vagy peynirli Menemen- sajtos menemen
Patlıcanlı Menemen - padlizsános menemen
Sade menemen - egyszerü menemen
sucuklu menemen - kolbászos menemen
 mantarli menemen - gombás menemen

 

Lengyel leczo

Erről nincs mit sokat beszélni. Kaliforniai paprikából, cukorral készül. A többit nem akarom tudni. Még a magyar lecsót (Klasyczne leczo węgierskie) is  piros, sárga és zöld paprikából csinálják! Paradicsompürével.)

Roma lacsaúroma lecsó

 A cigány lecsó (ejtsd: lacsaú)  pedig természetesen fűszeresebb a megszokottnál: emberesen csípős, szigorúan szalonnán készül és pár szem krumpli teszi még laktatóbbá. Jobb (nem a csirkének) napokon még egy kis szárnyas is kerül bele, persze nem a bresse-i kéklábú.

Olasz pepperonata

pasta peperonata

Bár ez a tipikus dél-olasz étel nálunk a hús és kolbász hiánya miatt szegények lecsója néven fut - ízének semmi köze a mi magyar lecsónkhoz. Sokkal inkább emlékeztet az ajvárra, valószínúleg azért, mert a húsos, kaliforniai paprikának egész más az íze, mint a lecsópaprikának. A bazsalikom és a borecet pedig olyat változtatnak rajta, hogy ha valaki becsukott szemmel kóstolja, a lecsó jut róla eszébe utoljára!...

Az év bármely szakában fogyasztható: lehet enni melegen köretként,  vagy akár hidegen, mint előétel. Jól illik húsgombóchoz, hamburgerhez is, vagy egyszerűen tegyük pirítósra, és máris bruschetta lesz belőle.

 

 

 

 

 

Peperonata pite

A személyes kedvencem, a pizza lecsó

 

A pepperonata közeli rokona a katalán samfaina és escalivada a szicíliai caponata is. Ezek közül talán a Capponata a legismertebb. Gyanítom, hogy ebben nagy szerepe volt Gordon Ramsaynek is. 

Djuvecs - a közeli rokon

Nevezhetném akár rizses lecsónak is, mert a gyuvecsnek (Đuveč, Güveç, Djuveč, Djuvecs, sőt Ђувеч) is hagyma, paprika és paradicsom a fő alapanyaga (a rizs mellett), vagy 'balkáni ratatouille'-nak is hívhatnám, hiszen alapjában egy zöldségragu, aminek az összetétele vidékenként sokat változik. Részletesen itt olvasható

 És végül: 

 Magyar lecsó -  a mi lecsónk

Gyömrő gyöngye

Lecsónk megér egy önálló fejezetet, ezért erről itt olvashatsz.

 

Forrás:
http://terebess.hu/tiszaorveny/recept/lecso.html, 
http://buvosszakacs.blog.hu/2010/08/18/lecso_27
http://www.gaultmillau.hu/
http://www.franciakonyha.hu/lecso.html
http://lacuisine.blog.hu/2011/09/01/a_francia_lecso#axzz3C86cUD10
http://www.klasiktatlar.com/menemen-nasil-yapilir-2708.html
http://yemekyolculugu.net/

 

 

 

Facebook Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Nagy tábla boldogság Nagy tábla boldogság
  • Svédasztalos panoráma Svédasztalos panoráma
  • Marhajó Marhajó
  • Fánkvilág Magyarországon Fánkvilág Magyarországon
  • Bécsi puncs I. Bécsi puncs I.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofasirt.blog.hu/api/trackback/id/tr296695965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard